Hivatalosan megjelentek: Tamron 35-150mm f/2-2,8 Di III VXD és 28-75mm f/2,8 Di III VXD G2

0

A Tamron még augusztusban lengette be két full-frame szenzoros, Sony E bajonettes MILC-ekhez készülő objektívjének fejlesztését, amelyekről most bővebb részleteket, árat és megjelenési időpontot is elárult.

Tamron 35-150mm f/2-2,8 Di III VXD

A Tamron 35-150mm f/2-2,8 Di III VXD nagy fényerejű standard zoomja az utazó fotósoknak, illetve a portrézást zoomobjektívvel kedvelőknek lehet ideális, nagy fényereje és népszerű gyújtótávolsága miatt. Mivel gyakorlati értelemben vett komolyabb nagylátószöget nem kínál az objektív, így a hagyományos utcai városképek fotózására nem annyira lesz alkalmas, de a streetphotography által támasztott igényeknek már megfelel (az emberekkel készített utcai fotóknál ritkábban kerül elő 35 mm-nél nagyobb látószögű objektív). Emellett a remek fényereje az éjszakai fotózás kedvelőinek is jó szolgálatot tesz majd, de a portrék készítésére is alkalmas lesz az objektív (hiszen a szokásos 70-200mm f/2,8 zoomok tartományának nagyrészét lefedi, bizonyos gyújtótávolságon pedig akár jobb fényerővel is).

Az új objektív egy kicsit újragondolt dizájnra épül, a tubusból kiemelkedik zoom- és fókuszgyűrű, így ezek könnyebben megtalálhatók.
Szintén kerül az objektívre egy programozható funkciójú Focus Set gomb is, valamint a fókuszgyűrű működését is megadhatjuk a Tamron Lens Utility szoftverben opcionális adatkábel segítségével lineráis és nem-lineáris módúra, vagy akár úgy is, hogy a gyűrű a rekeszértéket módosítsa.
A fókuszmeghajtást lineáris léptetőmotor biztosítja, amely a gyártó szerint kellően gyors a szemkövető AF funkció használatához is.

Az objektívben négy alacsony szórású (LD – Low Dispersion) és három aszférikus lencsetag dolgozik a kromatikus aberrációk és a képsaroktól képsarokig jó leképezésen, ugyanakkor arra is ügyeltek, hogy az aszférikus tagok ellenére ne alakuljanak ki hagymakarikaszerű koncentrikus körök a bokeh fényfoltokon.

A közelpont nagylátószögnél 33 cm, 150mm-es tele végnél 85 cm, a legnagyobb nagyítás tele végnél érhető el: 0,17×-es (1:5,9 leképezési arány).

A belső élességállítású, időjárásálló szigeteléssel por- és cseppálló tulajdonságú Tamron 35-150mm f/2-2,8 Di III VXD október végétől lesz kapható Sony E bajonettel, ára 1900 amerikai dollár lesz.

Tamron 28-75mm f/2,8 Di III VXD G2

Az elődhöz képest átdolgozott optikai és külső felépítéssel érkezik a gyártó fényerős riporterzoomja, a Tamron 28-75mm f/2,8 Di III VXD G2.

Az immár 17 lencsetagot tartalmazó objektívben két alacsony szórású (LD – Low Dispersion) és két aszférikus tag hivatott az optikai hibákat csökkenteni, a közzétett MTF görbe alapján pedig a képsarkok leképezésén is javítottak.

A korábbi RXD léptetőmotor helyett az új, G2-es változat már lineáris VXD léptetőmotort alkalmaz, amely a gyártó elmondása szerint kétszer olyan gyors élességállítást tesz lehetővé.
Ennél az objektívnél is követték az új dizájnt, így a fókusz- és zoomgyűrűk kissé kiemelkednek a tubusból, emellett pedig itt is elérhető a Focus Set gomb. Az említett gomb segítségével könnyedén ugorhatunk két előre beállított tárgytávolságra, vagy akár a váz által programozható Fn gombként is használhatjuk majd. A fókuszgyűrű beállítható lesz lineáris és nem-lineáris működésre is, utóbbi esetén a forgatás sebességétől függően változik az áttétel, így gyorsabb, de szükség esetén pontosabb kézi fókusz érhető el (bár ezt a módszert nem mindenki kedveli, így meghagyták a választás lehetőségét). Emellett pedig akár úgy is használható az objektív, hogy a fókuszgyűrűvel a rekeszértéket módosíthassuk.
Ez az objektív is rendelkezik időjárásállóságot adó szigetelésekkel.

A Tamron 28-75mm f/2,8 Di III VXD G2 objektív szintén október végétől lesz megvásárolható Sony E bajonettel, ára 900 amerikai dollár lesz, ami csupán 100 dollárral magasabb, mint az elődé.