Hamarosan kapható lesz Nikon Z-re is a Tamron 35-150mm f/2-2,8 Di III VXD

0

Július végén adta hírük a Tamron, hogy készül a Sony E bajonettel már piacon lévő, nagy fényerejű 35-150mm f/2-2,8 Di III VXD zoomobjektívük Nikon Z bajonettes változata.

A japán gyártó már azt is elárulta, hogy 2023. szeptember 21-től kezdik el a piaci bevezetést, az objektív ára pedig az USA-ban 2000 amerikai dollár lesz, amely 100 dollárral jelent magasabb árat, mint a Sony E bajonettes modellé.

A Tamron 35-150mm f/2-2,8 Di III VXD nagy fényerejű standard zoomja az utazó fotósoknak, illetve a portrézást zoomobjektívvel kedvelőknek lehet ideális, nagy fényereje és népszerű gyújtótávolsága miatt. Mivel gyakorlati értelemben vett komolyabb nagylátószöget nem kínál az objektív, így a hagyományos utcai városképek fotózására nem annyira lesz alkalmas, de a streetphotography által támasztott igényeknek már megfelel (az emberekkel készített utcai fotóknál ritkábban kerül elő 35 mm-nél nagyobb látószögű objektív). Emellett a remek fényereje az éjszakai fotózás kedvelőinek is jó szolgálatot tesz majd, de a portrék készítésére is alkalmas lesz az objektív (hiszen a szokásos 70-200mm f/2,8 zoomok tartományának nagyrészét lefedi, bizonyos gyújtótávolságon pedig akár jobb fényerővel is).

Az objektív egy kicsit újragondolt dizájnra épül, a tubusból kiemelkedik zoom- és fókuszgyűrű, így ezek könnyebben megtalálhatók.
Szintén kerül az objektívre egy programozható funkciójú Focus Set gomb is, valamint a fókuszgyűrű működését is megadhatjuk a Tamron Lens Utility szoftverben opcionális adatkábel segítségével lineráis és nem-lineáris módúra, vagy akár úgy is, hogy a gyűrű a rekeszértéket módosítsa.
A fókuszmeghajtást lineáris léptetőmotor biztosítja, amely a gyártó szerint kellően gyors a szemkövető AF funkció használatához is.

A belső élességállítású, időjárásálló szigetelésekkel is rendelkező objektívben négy alacsony szórású (LD – Low Dispersion) és három aszférikus lencsetag dolgozik a kromatikus aberrációk és a képsaroktól képsarokig jó leképezésen, ugyanakkor arra is ügyeltek, hogy az aszférikus tagok ellenére ne alakuljanak ki hagymakarikaszerű koncentrikus körök a bokeh fényfoltokon.

A közelpont nagylátószögnél 33 cm, 150mm-es tele végnél 85 cm, a legnagyobb nagyítás tele végnél érhető el: 0,17×-es (1:5,9 leképezési arány).