Megduplázódhat a CFExpress kártyák sebessége

0

A Compact Flash Association bejelentette CFExpress szabvány v4.0 verzióját, amely gyakorlatilag duplájára emeli az elérhető sávszélességet.

A friss szabványban a legújabb PCI Express Gen4, illetve az NVM Express 1.4c támogatása került, ennek köszönhetően Type C kártya esetében – amely 4 utas átvitelt alkalmaz – elérhető lesz a 8 GB/s.
A Canon és Nikon profi tükör nélküli digitális fényképezőgépekben alkalmazott CFExpress Type B esetében 4 GB/s az elvi felső határ, míg a Sony által preferált Type A kártyákkal 2 GB/s lesz a csúcs.
Az átviteli sebességeken kívül deklarálták a maximális áramerősséget is, amely a lenti táblázatban látható.

A szövetség hamarosan egy VPG (Video Performance Guarantee) kiegészítést is hozzácsatol a CFExpress 4.0 szabványhoz, amely a videófelvételnél fontos minimális, garantált írási sebesség megadását teszi kötelezővé.

Az első CFExpress 4.0 kártyák várhatóan jövőre jelennek majd meg a piacon, az elérhető sebességek kihasználásához természetesen a host vezérlőjének is támogatnia kell az új szabványt, azaz minimum egy firmware frissítés, rosszabb esetben új chip-ek használata lesz szükséges.