Itt az új Sigma telezoom: Sigma 150-600mm f/5-6,3 DG DN OS | Sports

0

A Sigma új objektívet adott ki Sports szériájában, amelyet egyelőre a Leica L és Sony E bajonettes tükör nélküli fényképezőgépekkel használhatunk.
A Sigma 150-600mm f/5-6,3 DG DN OS | Sports gyújtótávolsága és fényereje is ismerős lehet, ami nem csoda, hiszen tükörreflexes gépekhez már létezett a gyártónak két ilyen objektíve is, a Sigma 150-600mm f/5-6,3 DG OS HSM | Contemporary és a Sigma 150-600mm f/5-6,3 DG OS HSM | Sports.

Az új objektív azonban nem csak a MILC-ekhez igazított hátsó résszel és bajonettel tér el az előbb említett modellektől, hiszen optikai felépítését tekintve is teljesen egyedi.

A 25 lencsetagból álló optikai rendszer négy „F”-típusú (fluorittal megegyező optikai tulajdonságú anyag, FLD – „F” Low Dispersion) és két speciálisan alacsonny szórású (SLD – Special Low Dispersion) lencsetagot is tartalmaz a kromatikus aberráció minimalizálására. Az objektív közelpontja 150 mm-es gyújtótávolságnál mindössze 58 cm, ami közelképek készítésére is alkalmassá teszi. Maximális leképezési aránya 1:2,8, amit 180 mm-es gyújtótávolságnál érhetünk el.
Ahogy Sigma 100-400mm f/5-6,3 DG DN OS | Contemporary objektívnél már megismerhettük, az új Sigma 150-600mm f/5-6,3 DG DN OS | Sports objektív is rendelkezik a Dual Action Zoom lehetőséggel, azaz a gyújtótávolságot nem csak a zoomgyűrű elforgatásával, de a napellenző tolásával, húzásával is állíthatjuk, vagyis az objektív gyorsabb reakciójú tolózoomosként is használható. Ezen felül egy zoom nyomaték kapcsoló is került az objektív hőstabil műanyag tubusára, amellyel beállítható, hogy milyen erővel lehessen elforgatni a zoomgyűrűt és ami megakadályozhatja a zoom kicsúszását is, ha az objektívet függőlegesen lefelé tartjuk.

A beépített optikai stabilizátor 4 Fé hatékonyságú, így kézből is gond nélkül fotózhatunk 600 mm-es gyújtótávolsággal. A stabilizátor üzemmódja könnyedén testreszabható, így választhatunk élőkép stabilizálást, vagy ezt kihagyva magasabb hatékonysággal az exponálás stabilizálását is.
A gyors és pontos élességállítást nagy nyomatékú léptetőmotor végzi. Lehetőségünk van a fókusztartomány szűkítésére is, amelynek értékét a Sigma USB dokkolón keresztül paraméterezhetjük is (a Sony E bajonettes változat fix értékekkel dolgozik).

A gondtalan fotózás érdekében az objektívet több ponton látták el időjárásállóságot (csepp- és porállóságot) adó szigetelésekkel, emellett pedig elülső lencsetagja víz- és olajlepergető, azaz a tisztítást is könnyebbé tevő bevonatot kapott.
Az objektív használható a már megjelent Sigma 1,4×-ező és 2×-ező telekonverterekkel is.

A Sigma 150-600mm f/5-6,3 DG DN OS | Sports a korábbi, DSLR-hez készült modellhez képest 75 dekával könnyebb lett, tömege ugyanis 2100 gramm. Jó hír, hogy 3 cm-rel rövidebb is, illetve szűrőmenete is karcsúbb lett, így az igen drága 105mm-es szűrők helyett a DG DN sorozat telezoomjánál 95 mm-es szűrőket használhatunk.

A Sigma 150-600mm f/5-6,3 DG DN OS | Sports augusztus végétől lesz kapható, ára 1400 euró (1500 amerikai dollár) lesz. Az objektívhez tokot, vállpántot, napellenzőt és Arca-swiss kompatibilis állványgyűrűt/talpat is mellékelnek.