Garten Balaton – Felsőörsi Fotóudvar

0

2021. augusztus 8. és 18. között rendezik meg a Garten Balatont, avagy a Felsőörsi Fotóudvart.
Az eseményen tíz alkotótól láthatunk öt kiállítást, lesznek koncertek, beszélgetések, André Kertész könyvbemutató, különleges eseti fotóinstallációk, a családdal érkezőket pedig zenés gyerekprogramok is várják.

Sajtóközlemény:

Garten Balaton – Felsőörsi Fotóudvar

Több mint 10 kortárs alkotó és gondolkodó, 5 kiállítás, különleges esti fotóinstalláció, André Kertész könyvbemutató, kertmozi, koncertek, zenés gyerekprogramok, valamint izgalmas beszélgetések érzelmeink történetéről és ábrázolásáról Charles Darwintól a kortárs fotóművészetig a felsőörsi Civilházban és környékén.

Helyszín: 8227 Felsőörs, Szabadság tér 5.

Nyitvatartás: 2021. augusztus 8–18. 17.00–24.00

Kiállító alkotók: Ajpek Orsolya, Czigány Ákos, Gerhes Gábor, Szombat Éva

A Felsőörsi Fotóudvar meghívott vendégei: Csányi Vilmos etológus, író, egyetemi tanár; Forgács Péter médiaművész; Kincses Károly fotótörténész, muzeológus; Mona Dániel zenetörténész; Nemes Z. Márió esztéta; Orvos-Tóth Noémi klinikai szakpszichológus; Pléh Csaba pszichológus, nyelvész; Szalai Dániel fotográfus és a Snétberger Zenei Tehetség Központ növendékei
Együttműködő partner: Felsőörs Község Önkormányzata, Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ

Kurátor: Mucsi Emese

Idén harmadik alkalommal rendezik meg a Garten Balaton kortárs művészeti heteket, három észak-balatoni község, Lovas, Felsőörs és Csopak részvételével. A korábbi évekhez hasonlóan idén is a kortárs képzőművészet, szobrászat, illetve idén először a kortárs fotó áll a rendezvénysorozat középpontjában. A kiállításokkal egybekötött programsorozat célja, hogy a kortárs képzőművészetet személyes közelségbe hozza a befogadókkal, valamint a helyi kulturális szereplők bevonásával katalizálja a mikrotérség kulturális életét. A háromhetes eseménysorozat ideje alatt négy helyszínen hét kiállítás és két köztéri installáció valósul meg, melyeket számos társművészeti rendezvény kísér.

Felsőörsön Fotóudvar néven új helyszínnel bővül az eseménysorozat, ahol a kortárs fotográfiáé lesz a főszerep. A Fotóudvar idei programja az installatív köztéri fotókiállítás és a Civil házban rendezett egyéni fotótárlat köré szerveződik. Az alkotók művei az emberi érzelmekre reflektálnak, és a beszélgetések is e téma köré szerveződnek.

Öröm, bánat, düh, meglepődés, félelem és undor – a hat emberi alapérzelmet arcmimika alapján minden kultúrában felismerik. Az emóciók központi szerepet játszanak a viselkedésünkben, gondolkodásunkban, kommunikációnkban, emiatt többek között a pszichológia, a biológia, az idegtudomány, a filozófia, a kultúratudomány és a művészet, azon belül pedig a fotográfia kitüntetett területének számít a tanulmányozásuk. A téma szakértői, az érzelemkutatók mindezeket a tudományterületeket együtt vizsgálják. Egy részük Charles Darwin evolúciós teóriája alapján azt feltételezi, hogy arckifejezéseink velünk született jellemzők. Más megközelítések szerint viszont tanulás útján rögzül belénk, hogy pontosan mit értünk meg akkor, amikor ránézünk a másikra. Az alapérzelmeink változó ideig jelennek meg az arcunkon – egy pillanat is elég egy mosolyhoz, de akár órákon át tudunk sírni. Bár a másodperc tört része alatt felismerjük őket, változékony érzelmeink mélyebb tanulmányozásához szükség van a kimerevítésükre, ehhez pedig az egyik alapvető segédeszköz a fénykép.

Az Érzelmeink története címet viselő első Felsőörsi Fotóudvar kiállításai az érzelmek fotografikus ábrázolásának különböző lehetőségeit mutatják be eltérő hozzáállású alkotók szemszögén keresztül. A fénykép többek között a tudományos vizsgálódás eszközeként és konceptuális tárgyként (DARWIN POP-UP; Czigány Ákos: Darwin Online); a boldogság és a boldogságkeresés zsigeri élményeket kiváltó ábrázolásaként (Szombat Éva: Boldogság); a szavakkal nehezen leírható, búskomor lelkiállapot poetikus érzékeltetéseként (Gerhes Gábor: Melankólia), valamint az empátiát előhívó fotóriporteri eszközként (Ajpek Orsolya: Érzelmi bevonódás versus objektivitás) jelenik meg a felsőörsi Civilház udvarán, pincéjében, termeiben és színpadán.

Mucsi Emese
kurátor

Kiállítások

-Ajpek Orsolya: Érzelmi bevonódás versus objektivitás
-Gerhes Gábor: Melankólia
-Szombat Éva: Boldogság
–DARWIN POP-UP

Programok

2021. augusztus 6., péntek, 11:00
Modernia kortárs zenei workshop gyerekeknek
A 10-15 éves korosztálynak szóló workshop célja, hogy a kortárs klasszikus zenét közelebb hozza az ifjú közönséghez. A program megvalósítója Mona Dániel zenetörténész, aki a Zeneakadémia Liszt-kukacok Akadémiája nevű ifjúsági programsorozatának művészeti vezetőjeként számos tapasztalattal rendelkezik e korosztály terén.

2021. augusztus 7., szombat, 11:00
Modernia kortárs zenei workshop gyerekeknek
A 10-15 éves korosztálynak szóló workshop célja, hogy a kortárs klasszikus zenét közelebb hozza az ifjú közönséghez. A program megvalósítója Mona Dániel zenetörténész, aki a Zeneakadémia Liszt-kukacok Akadémiája nevű ifjúsági programsorozatának művészeti vezetőjeként számos tapasztalattal rendelkezik e korosztály terén.

2021. augusztus 8., vasárnap, 19:00
Felsőörsi Fotóudvar megnyitó – Ézelmeink története
Több mint 10 kortárs alkotó és gondolkodó, 5 kiállítás, különleges esti fotóbemutatók, kertmozi, koncertek, zenés gyerekprogramok, valamint izgalmas beszélgetések érzelmeink történetéről és ábrázolásáról Charles Darwintól a kortárs fotóművészetig a felsőörsi Civilházban és környékén.Az első Felsőörsi Fotóudvar koncerttel egybekötött megnyitója. Köszöntőt mond Szalontai Ábel fotográfus, intézetigazgató (Moholy-Nagy Művészeti Egyetem) és Mucsi Emese kurátor (Capa Központ).

2021. augusztus 8., vasárnap, 20:00
Boldogság, gyere haza! Szombat Éva fotográfus és Orvos-Tóth Noémi klinikai szakpszichológus beszélget
Szombat Éva fotográfust évek óta egy téma foglalkoztatja: a boldogság. Hogyan érjük el? Hogyan ábrázoljuk? Hogyan függhet össze saját boldogságunk a tágabb környezetünk, szüleink, nagyszüleink vagy akár a még korábbi generációk életeseményeivel? A boldogságról az Örökölt sors szerzője, Orvos-Tóth Noémi klinikai szakpszichológus és Szombat Éva fotográfus beszélget.

2021. augusztus 8., vasárnap, 21:30
Hogyan érezzük jól magunkat? – tárlatvezetés
zombat Éva fotográfus és Mucsi Emese kurátor (Capa Központ) tárlatvezetése.

2021. augusztus 10., kedd, 20:00
Érzelmeink története – tárlatvezetés
Tárlatvezetés Mucsi Emesével, a Capa Központ kurátorával

2021. augusztus 10., kedd, 21:00
Wow, I feel good! – közérzetjavító matricaakció
Pont, pont, vesszőcske, zárójel – és kész is a smiley. A digitális az emojik mára az érzelmeink kifejezésének egyik leggyakoribb eszközévé váltak. A piktogramszerű emotikonokat ábrázoló matricák segítségével a valós térben is kifejezhetjük pillanatnyi állapotunkat, véleményünket egymás számára a Fotóudvaron látogatható programokról, kiállításokról, hangulatokról.

2021. augusztus 11., szerda, 20:00
Megkomponált érzelmek – zenés tárlatvezetés
Kísérleti zenés tárlatvezetés DJ Gandharvával és Mucsi Emese kurátorral (Capa Központ).

2021. augusztus 12., csütörtök, 16:00
Biciklivel kiállításra
A biciklitúrával egybekötött tárlatvezetésen a résztvevők a Garten felsőörsi, lovasi és csopaki tárlatait tekinthetik meg. Felsőörsön kiemelten foglalkuzunk az érzelmi bevonódás jelenségével a kiállított sajtófotók kapcsán.

2021. augusztus 13., péntek, 20:00
A derű a melankóliából él – Gerhes Gábor képzőművész és Nemes Z. Márió esztéta beszélget
A melankóliát gyakran a rosszkedvvel, a depresszióval azonosítjuk, holott a kifejezés egy ennél jóval összetettebb, nehezen meghatározható állapotot takar. Kultúrtörténeti toposzként évszázadok óta tér vissza a különböző alkotók (írók, festők, színházcsinálók, fotográfusok stb.) munkáiban. A melankóliáról Nemes Z. Márió esztéta és Gerhes Gábor képzőművész beszélget.

2021. augusztus 13., péntek, 21:30
Német Egység a Balatonnál – kertmozi
A Balatont nem csak azért imádták a keletnémetek (1961 és 1989 között) mert máshova nemigen utazhattak, de selymes vize, a nyugati-keleti rokonok találkozásai és a magyar vendégszeret is vonzó volt. Mindeközben a keletnémet Stasi és a magyar BM is aktívan megfigyelte őket. A film ezt a sok szempontú történetet mutatja be. Bevezetőt mond a rendező, Forgács Péter médiaművész.

2021. augusztus 14., szombat, 19:00
Pszichológus szemmel – beavató tárlatvezetés
Pléh Csaba pszichológus, nyelvész és Mucsi Emese, a Capa központ kurátora tart beavató tárlatvezetést a Felsőörsi Fotóudvar kiállításain.

2021. augusztus 14., szombat, 20:00
André Kertész és Szigetbecse – könyvbemutató és slide show
André Kertész 1984-ben tett magyarországi útja alkalmával gyermek- és ifjúkorának egyik kiemelt helyszínére, Szigetbecsére is ellátogatott, és állandó kiállítás céljára számos nagy értékű fotót adományozott a településnek. Az André Kertész és Szigetbecse című könyvet a szerkesztő Kincses Károly fotótörténész, muzeológus mutatja be.

2021. augusztus 14., szombat, 21:00
André Kertész hazaérkezett – kertmozi
Kepes András riportfilmjében André Kertészt élete egyik utolsó nagy utazására kíséri el: New Yorkból haza, szülöföldjére. A film előtt bevezetőt mond Kincses Károly fotótörténész, muzeológus.

2021. augusztus 15., vasárnap, 10:00
Budapest Improvisers Orchestra
A hangzó képek workshop és koncert résztvevői analóg – papíralapú – vagy akár digitális képeket, kottákat hoznak létre, melyek az esti koncerten elhangzanak a B.I.O. tolmácsolásában.

2021. augusztus 15., vasárnap, 21:00
FOTÓMESÉK Felsőörs
Felsőörsi történetek, tábortűz helyett a vetítő fényénél, amely a községhez köthető életképeket, helytörténeti érdekességeket, személyes emlékeket ábrázoló fotóanyagot mutat be.

2021. augusztus 17., kedd, 22:00
tititá – kertmozi
Almási Tamás filmjének főhőse Anti, a 18 éves cigány fiú, akinek szenvedélye a gitározás. Az ország egyik távoli szegletében, romatelepen él. Váratlanul lehetőséget kap, amellyel kitörhet kilátástalan helyzetéből: felvételt nyer a Snétberger Zenei Tehetség Központba, ahol tanulhat. A zene erejével egy új világ nyílik ki előtte.

2021. augusztus 18., szerda, 18:30
Darwin Online – tárlatvezetés
Czigány Ákos fotóművész és Mucsi Emese, a Capa Központ kurátora tart tárlatvezetést a Felsőörsi Fotóudvar kiállításán.

2021. augusztus 18., szerda, 20:00
Darwintól a csirkeportrékig – Az érzelmekifejezés evolúciós elmélete – Csányi Vilmos biológus, etológus, egyetemi tanár, valamint Szalai Dániel és Czigány Ákos fotográfusok beszélgetnek
A Felsőörsi Fotóudvar központi kiállításához kapcsolódó beszélgetés Charles Darwin Az érzelmek kifejeződése az embernél és állatoknál című munkáját értelmezi. Darwin nagy jelentőséget tulajdonított az állati viselkedésnek az evolúciós folyamatokban. Érzelmeink történetéről Csányi Vilmos etológus, író, egyetemi tanár, valamint Szalai Dániel és Czigány Ákos fotográfusok beszélgetnek.

2021. augusztus 18., szerda, 21:30
Oh, Happy Day! – közérzetjavító matricaakció
Pont, pont, vesszőcske, zárójel – és kész is a smiley. A digitális az emojik mára az érzelmeink kifejezésének egyik leggyakoribb eszközévé váltak. A piktogramszerű emotikonokat ábrázoló matricák segítségével a valós térben is kifejezhetjük pillanatnyi állapotunkat, véleményünket egymás számára a Fotóudvaron látogatható programokról, kiállításokról, hangulatokról.

Belépőjegy
Garten Balaton napijegy: 2500 Ft, amely az aznapi összes programra érvényes.
Felsőörsieknek és 18 év alatt a belépés ingyenes.
A Garten Balaton VIP kártyával rendelkező vendégek a Garten Balaton Felsőörsi Fotóudvar összes programját ingyenesen látogathatják. Fizetés a helyszínen bankkártyával valamint készpénzzel lehetséges.
Jegyeket elővételben a tixa.hu felületén vásárolhatóak.
A programváltozás jogát fenntartjuk.