Kipróbáltuk: Sigma 150-600mm f/5-6,3 DG OS HSM C teszt

0

Felépítés

Bemutatás

A Sigmát nem csupán a minőségi Art szériás fix objektívjei miatt kell nagyon komolyan venni, hanem az elmúlt években a zoomok terén tett fejlesztései miatt is. Jelen tesztünk alanyát még a legutóbbi Photokinán mutatták be, azaz nem a legfrissebb objektívek közül került ki, mégis izgalmas kipróbálni, hiszen igen komoly telezoom, vadonatúj optikai felépítéssel.

Tudvalévő, hogy a Sigma régóta szeret nagy zoomokat készíteni. Elég csak a legendás Bigmára, azaz a Sigma 50-500mm f/4-6,3 EX DG HSM-re gondolni. E 10×-es zoomos objektívnek később megjelent egy stabilizátoros változata is, amely sokáig volt kapható. A Sigma azonban az egyre nagyobb felbontású fényképezőgépek miatt újragondolta a nagy telezoomját és elkészítette a 150-600mm f/5-6,3 DG OS HSM objektívet, amely az 50-500 utódának tekinthető. Az új objektívnek ráadásul kétféle változatát is piacra dobta, a kicsit egyszerűbb és kedvezőbb árú, „mindennapi használatra” ajánlott Contemporary modellt, valamint a komolyabb kivitelű és felépítésű Sports szériájú modellt. Jelen cikkünkben a Contemporary modellt vizsgáljuk.

Az objektívhez gyárilag mellékelt gyöngyvászon tok
Az objektívhez gyárilag mellékelt gyöngyvászon tok

Ha dolgoztunk már nagy gyújtótávolságú teleobjektívvel, akkor tudjuk, hogy ezeknek az objektíveknek a használata kicsit más, mint a rövid gyújtótávolságúaké. Egyrészt ha nem zoomobjektívvel rendelkezünk, akkor az nagyon be tudja korlátozni a lehetőségeinket: itt nem annyira működik a „gyalogzoom”. Ha valami nem fér a képbe, pár lépéssel hátrébb lépve még ugyanez a gondunk megmaradhat (persze mindez témafüggő). Zoomnál viszont többnyire problémás a jó fényerő elérése, legalábbis 400 mm felett. Itt sincs másként, a kezdő fényerőnk f/5, amely kétharmad blendényit romlik a teljes tele végig, ahol f/6,3 érhető csupán el. Ez persze meglepő lehet a 70-200/4-en felnőtt nemzedéknek, számukra teljesen természetes a jó fényerő a teljes zoomtartományban, meg az is, hogy a teléjük nem húzza le a fotóstáskájukat és nem akarja kiszakítani a gépből a bajonett csatlakozót. De a valóban nagy teléknél ez nem így van, ott a jó fényerőt elérni már nehezebb.

Ez azonban manapság már kevésbé olyan nagy gond, mint korábban, hiszen a fókuszrendszerek érzékenyebbé váltak, illetve az érzékenységet is bátrabban emelhetjük a modern szenzorok kis képzajának köszönhetően.

A nagy gyújtótávolság miatt fontos tisztában lennünk azzal, hogy itt igen gyors zársebességek kellenek. Jóllehet, az objektív rendelkezik optikai stabilizátorral, amely segít a berázások csökkentésében, a gyártó ennek hatékonyságára vonatkozóan nem adott meg adatot. Tapasztalatok szerint 1/200 mp környékén már jók vagyunk 600 mm-es állásban is.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

A Sigma 150-600mm f/5-6,3 DG OS HSM C első kibontásakor nem ért különösebb meglepetés, én persze számítottam rá, hogy ez még a 2,8-as 70-200-nál is méretesebb lesz. A tömege kompromisszumosnak tűnik, de úgy is fogalmazhatnék, hogy a gyújtótávolságához képest relatív kedvező tömeget ért el a Sigma. Ezt úgy hozták össze, hogy fém csak az objektíven belül van, a külső tubus hőstabil műanyagból készült. Ez is igen finom tapintású és nagyon masszív érzetű. Az objektív tömege 1,9 kilogramm, napellenzővel együtt 2 kg.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Nem csekély tömeg ez sem, kézből fotózva hamar elfáradhat a karunk, ha nem vagyunk edzésben. Ettől függetlenül élmény ezzel az objektívvel fotózni, hiszen a 600 mm igen szép nagyítást enged. A kérdés persze az, hogy mit tud az objektív 600 mm-en, nem túl lágy-e a képe teljes fényerőn, mert ha itt rekeszelni kell, akkor könnyen F8-ra esünk. Erre a kérdésre tesztképeink adják meg a választ (no és persze a második oldalon lévő értékelésünk).

A gyújtótávolság 150 és 600 mm között változtatható, azaz középtelétől az igen komoly értékig. A közelpont 2,8 méter, ennek ellenére az objektív egész jó, 1:5 nagyítási aránnyal büszkélkedhet.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Az optikában a 20 lencsetag között egy FLD (Fluorite Low Dispersion – fluoritéhoz hasonló alacsony szórású) és három SLD (Special Low Dispersion – speciálisan alacsony szórású) lencsetag is megtalálható a színhiba minimalizálásáért.

A mélységélességet 9 lekerekített lamellából álló rekesszel befolyásolhatjuk, amely várhatóan szűkebb rekeszállásoknál is szép bokeht kínál majd. Az élességállítás a Sigma minőségi objektívjeinél megszokott ultrahang frekvencián dolgozik, a HSM motor csendes és gyors élességállítást kínál.
OLYMPUS DIGITAL CAMERAAz objektív több időjárásálló szigeteléssel is rendelkezik, így kedvezőtlen körülmények között is gond nélkül használhatjuk. A frontlencse elé 95 mm-es szűrőt tekerhetünk fel, hátulra becsúsztatható szűrőtartót az objektív nem kínál. A napellenző az objektív külső burkolatához hasonlóan hőstabil kompozit műanyagból készült, amelyet a gyári csomag is tartalmaz. Szintén található a dobozban egy puha tok is, amelybe visszafordított napellenzővel lehet eltenni az objektívet.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Komoly teléről lévén szó, az csomag része egy állványgyűrű is, amelyen alul egy szabványos 1/4″-os állványmenetet alakítottak ki. Természetesen az állványgyűrű körbefordítható, így portré állásban is felfogatható a gép, nem kell ahhoz az állványfej portré állását igénybe venni.

Használati tapasztalatok

Az objektív külsejére nem lehet panaszunk. Ahogy írtuk már, külseje finom tapintású kompozit hőstabil műanyag, amelyet a fém vázra építettek. A fém bajonett csatlakozó körül időjárásálló szigetelést (vagyis gumi csíkot) is kialakítottak, és a gyűrűk illetve kapcsolók belső részeit is szigeteléssel látták el, így az objektív akár esőben is használható. A forgalmazó talán most felszisszen, ha olvassa, de ilyen körülmények között is dolgoztunk az objektívvel. Természetesen kutya baja nem lett. De ilyenkor azért felmerül bennünk a kérdés, hogy a kitolt zoomnál bevizesedett tubussal mi történik, ha visszahúzzuk és elpakoljuk az objektívet. A képlet egyszerű: vizes marad. Megszáradni akkor fog, ha ismét kitoljuk a zoomot, letöröljük egy kendővel és száradni hagyjuk.

Az objektív kb. középső részére helyezték az igen széles, mintegy 6 cm-es, bordázott zoomgyűrűt. A teljes zoomtartomány 155 fokos elfordítással járható körbe, azaz egy mozdulattal még éppen megoldható, hogy 150 mm-ről 600-ra álljunk át. Kényelem szempontjából talán kicsit sok már ez a 155 fok, ha kisebb mértékű elforgatással bejárható lenne a teljes zoom, akkor könnyebben találnánk rajta olyan fogást, amikor egy tekerésre átzoomolhatjuk. Így is lehet, de szokni kell. A zoom ideális erősséggel állítható, a gyújtótávolság változtatásával nem puhul fel és nem is keményedik meg.
A zoomgyűrűn a 150, a 180, a 200, a 250, a 300, a 400, az 500 és a 600 mm-es gyújtótávolságot tüntették fel. Ezeken az értékeken a zoom rögzíthető is az oldalsó Lock kapcsolóval. Legalábbis részben, mert ha egy kicsit nagyobb erővel hatunk a zoomgyűrűre, akkor a rögzítés felold és tekerhetővé válik a zoom.

Az élességállító gyűrű a vázhoz közelebb helyezkedik el. A csupán 1 cm szélességű gyűrű csak fél cm szélességben bordázott, de ez is elég ahhoz, hogy tapintással könnyen megtaláljuk és használjuk. Mivel az objektív HSM fókuszrendszerrel dolgozik, a fókuszgyűrű az automatikus élességállítás során nem fordul el, viszont bármikor korrigálhatunk a gyűrű elfordításával (Full Time Manual Focus). Gondban csak akkor lennénk, ha mindezt folyamatos fókuszmódban próbálnánk megtenni, hiszen ilyenkor a váz mindig újra és újrafókuszálna. Ilyen esetekre egy külön MO (Manual Overdrive) állást találunk a fókuszkapcsolónál, amely a folyamatos AF üzemmódnál a gyűrű eltekerésével leállítja az AF rendszer.

A teljes fókusztartomány bejárásához ezt a gyűrűt is kb. 150 fokkal kell elfordítanunk, ami itt inkább pozitívum, hiszen kézi élességállításnál így finom mozdulatokkal nagyon precízen tudunk fókuszálást végezni.
OLYMPUS DIGITAL CAMERAA fókuszgyűrű mögött távolságskálát is találunk, amelyen lábban és méterben is feltüntették a legfontosabb távolságokat, úgy mint 2,8 méter, 4, 5, 6, 7, 8, 10, 15, 20, 30 méter, valamint egy végtelen végtelen jelzést is láthatunk a skála végén.
OLYMPUS DIGITAL CAMERAAz objektív tubusán összesen öt kapcsolót helyeztek el:

  • a zoomgyűrűhöz közel a zoom rögzítésére használható kapcsolót, amely a zoomgyűrűn feltüntetett gyújtótávolságoknál kínál rögzítési lehetőséget.
  • a gépvázhoz közelebb található a fókuszmód választó kapcsoló, amelynél az autofókusz (AF), a kézi felülbírálás (MO) és a kézi fókusz (MF) érhető el.
  • alá az élességállítás tartományát módosító kapcsolót helyezték el, amelyen teljes tartományt, 10m-végtelent és 2,8-10 métert állíthatunk be.
  • a következő kapcsoló a stabilizátor üzemmódját módosítja, az 1-es állás a normál üzemmód, a 2-es állást svenkeléshez ajánlja a gyártó. Természetesen állványon érdemes kikapcsolt stabilizátorral dolgozni, ehhez való az Off, azaz kikapcsolt állás.
  • a legalsó kapcsoló a Custom feliratot kapta. Ez a különleges és első ránézésre misztikus kapcsoló a standard üzemmódhoz képest két további üzemmód használatát kínálja, amelyeket az opcionális USB dokkolóval programozhatunk fel. Ennek során módosíthatjuk az autofókusz sebességét, és tartományát is.