Már a Leica sem fejleszt? Alig változva jön a Leica D-Lux 8

0

A Leica mintegy 21 évvel ezelőtt mutatta be első D-Lux digitális fényképezőgépét, amely akkoriban egy átlagos kompakt gép volt, 3 Mpixeles CCD-vel, 35-105mm ekv. gyújtótávolságú, f/2,8-4,9 fényerejű zoomobjektívvel.
Azóta a D-Lux széria már eltolódott a magasabb kategóriák felé, az 5. generáció már átlagosnál jobb nagylátószöget, kiváló f/2 kezdő fényerőt és vakupapucsot is kínált.
Az igazi áttörést a 2018-ban megjelent D-Lux 7 hozta, hiszen ez már NégyHarmados szenzorral készült, azaz az átlagnál jóval nagyobb képérékelőt kínált, így mind zajszintben, mind elérhető mélységélességben ideálisabb volt, mint az előtte megjelent kis szenzoros társai. Ráadásul objektíve is f/1,7-2,8 fényerőt kínált 24-75mm ekv. gyújtótávolság mellett.

A Leica ma bejelentette a hat évvel ezelőtt megjelent D-Lux 7 utódmodelljét, a D-Lux 8-at, amely azonban sajnos semmilyen műszaki előrelépést nem tud felmutatni: ugyanaz a szenzor (17 Mpixel effektív, 4/3+), ugyanaz az objektív.


A gyártó elmondása szerint új kiegészítőkkel kívánják feldobni a lehetőségeket, mint pl. vállpánt, bőr tok, kiegészítő markolat.
Változást elsősorban a kezelőszervek körében találunk, a korábbi változatnál ugyanis letisztultabb, egyszerűbb felület vár ránk, a hátlapon az LCD mellett mindössze két gomb és a navigáló panel található, felette pedig két programozható gomb kapott helyet. A felső rész is egyszerűbb lett, elhagyták a közvetlen expozíció korrekciós tárcsát (helyét elektronikus vezérlőtárcsa vette át, amelynek több funkciója is lehet), a bekapcsoló kar helyett bekapcsoló gombot használhatunk, a zársebesség tárcsával pedig a korábbi 1/4000 max. zársebesség helyett 1/2000-ig tudunk jutni (ennél rövidebb záridő A állásban érhető el, ahol a vezérlőtárcsával válthatunk értéket).

Videó felbontásban sincs változás, maradt a 4k felbontás, 30 kép/mp képfrissítéssel. Log mentésről a gyártó nem tesz említést.

A Leica D-Lux 8 ára 1590 euró (1600 amerikai dollár) lesz, megvásárolni 2024. július 2-től lehet.