Továbbfejlesztve: Nikon Z 6III

0

A Nikon ismét továbbfejlesztette a full-frame szenzoros Z 6 tükör nélküli gépét és bejelentette annak harmadik generációját.

A Nikon Z 6III felbontásában nem változott, azonban új szenzort kapott. A részben rétegelt szenzor hasonlóan nagy sebességű kiolvasásra képes, mint a Z 8 és Z 9 modellek képérzékelője, azonban feltételezhetően nincs akkora adatpuffere, mint az említett profi vázaknál alkalmazott szenzornak. A gyors szenzor mellett gyors képfeldolgozó processzor is került a Z 6III-ba, a Z 8-ból és Z 9-ből ismert Expeed 7.

A gyorsabb kiolvasásnak és adatfeldolgozásnak köszönhetően főként a videós képességek javultak, hiszen immár 6k videó is rögzíthető (természetesen teljes szenzorszélességgel), ráadásul akár 60 kép/mp képfrissítéssel. Emellett használhatjuk a veszteségmentes N-Raw videófelvételi módot is, de elérhető a ProRes RAW és ProRes 4:2:2 is.

Sorozatfelvételnél 60 kép/mp sebesség is elérhető teljes felbontásban, APS-C kivágásnál pedig a 120 kép/mp a csúcssebesség.

Szintén javultak az autofókusz képességek is, amelyek közé bekerült a 3D témakövetés, a témafelismerés pedig már kiterjed a kutyákra, macskákra, madarakra, autókra, motorkerékpárokra, biciklikre, vonatokra és repülőgépekre. A japán gyártó közleményében egyébként 20%-kal gyorsabb élességállítást említ a korábbi Z 6II-höz képest.
Javult a fókuszrendszer érzékenysége is, amely már -10 Fé (f/1,2 objektívvel), anélkül, hogy ehhez csillagos égbolt (kontraszt alapú) fókuszmódba kellene kapcsoljunk.
Szintén hatékonyabb lett a szenzorstabilizálás is, objektívbe épített stabilizátorral összedolgozva együttesen 8 Fé hatékonyság is elérhető, ráadásul a stabilizáció középpontja immár nem csupán az optikai tengely lehet, hanem szélső fókuszpont is.

Új funkciók is kerültek a Z 6III-ba, így a sorozatok előpufferelése és a szenzor eltolás segítségével elérhető több expozíciós nagy felbontású mód is, ami 96 Mpixeles fotókat eredményez.

Szintén előrelépés történt az elektronikus kereső terén is, amelynek felbontását 5,76 millió képpontosra növeltek.

Az elkészített felvételeket a Nikon Imaging Cloud felhő alapú tárhelyszolgáltatásába is tölthetjük.

A géphez egy új markolat is készült, az MB-N14 ráadásul saját USB-C csatlakozóval rendelkezik, így a behelyezett akkumulátorok töltésére közvetlenül is használható (magyarul külső dupla töltőként is szolgálhat).

A Nikon Z 6III június végétől lesz kapható, a váz ára 3000 euró lesz.

Sajtóközlemény:

A NIKON KIADJA A Z6III ERŐMŰT ÉS A NIKON IMAGING CLOUD SZOLGÁLTATÁST

Amszterdam, Hollandia, 2024. június 17.: A Nikon a mai napon a Z6III teljes képméretű, hibrid fényképezőgéppel bővíti a középkategóriás fényképezőgépek méltán elismert Z sorozatát. A Z8 és a Z9 szellemét továbbörökítő, kisméretű, de erős Z6III egy rugalmas, kreatív erőmű, amely kivételesen részletgazdag állóképeket és belső 6K/60P (RAW) videófelvételt kínál. A mai napon jelenik meg továbbá a Nikon Imaging Cloud, egy ingyenes felhőalapú szolgáltatás, amely közvetlenül a fényképezőgépre történő firmware-frissítéseket, a fényképezőgépről a felhőbe történő képtárolást, valamint exkluzív képkészítési útmutatókat is kínál.

A vadonatúj Z6III új teljesítménykategóriát képvisel a középkategóriás, teljes képméretű fényképezőgépek sorozatában, és izgalmas fejlődési lehetőséget kínál azoknak a fotósoknak és videósoknak, akik tökéletesíteni kívánják tudásukat, illetve szintet szeretnének lépni kreatív tevékenységükben egy ultrakompakt szett segítségével. A fényképezőgép lelke a világ első részben rétegelt, teljes képméretű CMOS-érzékelője, melynek jóvoltából a Z6III nagy teljesítményre képes a kisméretű kialakítás ellenére, továbbá hihetetlen képminőséget, lenyűgöző dinamikatartományt és színhűséget nyújt.

A Z6III lelkét, a részben rétegelt érzékelőt ugyanaz a EXPEED 7 processzor támogatja, amely a Z8 és Z9 modelleket működteti – és ez a nagy teljesítményű páros gyors AF számításokat és EVF frissítési sebességeket, valamint lenyűgöző fényérzékenységét tesz lehetővé. A fotósok a keresőn keresztül folytonos, egyenletes nézetet kapnak, és akár 120 kép/mp sebességgel is fényképezhetnek anélkül, hogy a gördülőzár-effektus okozta torzítás miatt kellene aggódniuk. A videósok makulátlan minőségű 6K és 5,4K felvételeket rögzíthetnek közvetlenül a fényképezőgépen, illetve részletgazdag 6K-ról túlmintázott 4K UHD videókat készíthetnek. A fotósok és videósok számára is hasznos a Nikon intelligens alanyfelismerése, amely folyamatosan követi az emberek vagy az állatok szemét, és az érzékelő széles ISO-tartományának és a –10 fényértéknyi AF-érzékenységének köszönhetően éjjel is folytatódhat a munka.

A Z6III büszkélkedhet a kategória legvilágosabb elektronikus keresőjével – és ez az első olyan tükör nélküli fényképezőgép, amely széles DCI-P3 színskálával rendelkező EVF-fel rendelkezik. 1 Az új szintre emelt nézeteknek köszönhetően a részletek nem maradnak elrejtve az árnyékban, és a felhasználók magabiztosan alkothatnak a fényképezőgéppel – azzal a tudattal, hogy a végleges fájlok a kívánt színekkel jelennek meg.

A Nikon Imaging Cloud egy izgalmas, új platform, amelyet a Nikon felhasználói ingyenesen használhatnak, és a Z6III fényképezőgéppel együtt jelenik meg. A fotósoknak csak egyszer kell kapcsolatot létrehozniuk a fényképezőgép és a Nikon Imaging Cloud között, hogy élvezhessék a kreatív munkafolyamat előnyeit: ezek többek között az azonnali képmentés és a külső platformokra történő zökkenőmentes átvitel, valamint az automatikus firmware-frissítések és az egyedi színprofilok, amelyek a felhőből egyenesen a fényképezőgépre tölthetők le.

Dirk Jasper, a Nikon Europe termékmenedzsere elmondta: „A Z6III új teljesítményszintet jelent a középkategóriás fényképezőgépek családjában. A fényképezőgép egyedi professzionális funkciókkal rendelkezik, valamint a Nikon Imaging Cloud szolgáltatásnak köszönhetően zökkenőmentesen integrálható az online munkafolyamatokba, így ez a modell még a professzionális felhasználók számára is nagy rugalmasságot biztosít.”

Főbb jellemzők összegzése: Z6III
Részben rétegelt 24,5 megapixeles, teljes képméretű érzékelő: a villámgyors érzékelő-leolvasási sebesség teljes képpontkiolvasást tesz lehetővé, aminek köszönhetően tiszta, részletgazdag képek készíthetőek kiemelkedő dinamikatartomány és színhűség mellett. A natív ISO-tartomány 100-tól 64 000-ig terjed (50–204 800-ig bővíthető).
6K RAW videó a fényképezőgéppel: belső 6K/60P (RAW) és 5,4K/60P (YUV) felvétel. 6K-ról mintavételezett 4K UHD/60p videókat készíthet kamerán belül, illetve rögzíthet felvételeket 240p (10x lassított) felbontásban.
Profi minőségű hangzás: A fényképezőgép külső mikrofonbemenete vonalszintű bemenetként is használható a profi minőségű hangzás érdekében.
Fényes EVF ultra széles színskálával: a 60 kép/mp-es frissítési sebességnek köszönhetően a 4000 nit fényerejű, 5 670 000 képpontos EVF mindig egyenletes, nagy felbontású nézeteket jelenít meg. A széles (DCI-P3) színskála élethű színeket jelenít meg sávosodás nélkül.
Legfeljebb 120 kép/mp AF/AE mellett és előkioldó felvétellel: 120 kép/mp (10 megapixeles DX formátumú JPEG) vagy 60 kép/mp (24 megapixeles teljes képkockás JPEG). A Z6III el fogja kapni a döntő pillanatot, még akkor is, ha az a zár kioldása előtt történt.
Csúcsminőségű AF funkciók: a gyors AF-számítások megbízható követést biztosítanak, amely soha nem hagyja cserben. A témaérzékelés és az AF -10 fényértékig levihető videók és állóképek esetén. 2
Hatékony rázkódáscsökkentés és élességpont stabilizálás: 8,0 lépésköz3 5-tengelyes képstabilizáció beépítve a fényképezőgép vázába és E-VR a videókhoz. Az élességpontos VR stabilizálja az aktív élességpont körüli területet. 4
Nagy felbontású elforgatható monitor: teljesen elforgatható 2 100 000 képpontos érintőképernyő, amely minden szögből tiszta és rendkívül részletes nézetet biztosít a jelenetről.
Kisméretű, könnyű, ellenálló: mindössze kb. 750 g tömegű, prémium időjárásálló tömítéssel és fagyállósággal, akár –10 °C-ig.
Két kártyafoglalat: az egyik foglalat támogatja a CFexpress B típusú kártyákat vagy XQD-kártyákat, a másik foglalat pedig az UHS-II SD-kártyákat.
Külön megvásárolható függőleges elemtartó markolat: A Nikon új MB-N14 egy- vagy kétforrású elemtartó markolata használható függőleges felvételek készítéséhez vagy telefotó objektívek ellensúlyozására, valamint hosszabb, egész napos fényképezéshez.

Főbb jellemzők: Nikon Imaging Cloud
Közvetlen képátvitel a fényképezőgépről a felhőbe A Nikon Imaging Cloud a fényképezőgépről a felhőbe történő automatikus képátvitellel gondoskodik a fájlok biztonságáról – mindig, amikor a fényképezőgép be van kapcsolva és csatlakozik az internethez.
Egyszeri beállítás: a fényképezőgép és a Nikon Imaging Cloud közötti kapcsolatot csak egyszer kell beállítani. Ezután, amikor a fényképezőgép be van kapcsolva, a felhőhöz kapcsolódik.
30 napig korlátlan képtárolás: a képeket az első átvitel után legfeljebb 30 napig ingyenesen tárolja a rendszer.
Exkluzív képkészítési útmutatók, közvetlenül a fényképezőgépre: ingyenes színprofilos képkészítési útmutatókat kaphat a Nikontól és a Nikon alkotóitól. Egyszerre akár kilenc útmutatót is menthet a felhőben: a fényképezőgépére küldést követően új Picture Control profilként jelennek meg.
Mindig egyszerű firmware-frissítések: állítsa be az automatikus frissítéseket, hogy a fényképezőgépen a legújabb firmware legyen telepítve töltés közben. Vagy válassza a kézi frissítéseket: egy sárga pont jelenik meg az eszköz ikon mellett a fényképezőgép fő menüjében, amikor új firmware érhető el.


1 A teljes képes/FX-formátumú tükör nélküli fényképezőgépek között, a 2024. június 17-i állapot szerint. A Nikon kutatásai alapján.
2 AF-érzékenység -10 Fé-ig. A fénykép módban, ISO 100 és 20 °C-os hőmérsékleten mért, egyszeri motoros AF (AF-S) és egy F/1,2 maximális rekeszű objektív esetén.
3 8,0 állásos rázkódáscsökkentés a NIKKOR Z 24-120mm f/4 S telefotós végének használatával. A CIPA szabványok alapján.
4 Az élességpontos VR fénykép módban áll rendelkezésre, amikor beépített VR nélküli NIKKOR Z objektív van használatban. Az élességpontos VR nem működik több élességpont megjelenítése esetén.