Fényerős standard a Nikontól: Nikkor Z 35mm f/1,4

0

A Nikon bejelentette első f/1,4 fényerejű objektívét a full-frame szenzoros tükör nélküli fényképezőgépeihez.

A Nikkor Z 35mm f/1,4 a már kapható Nikkor Z 35mm f/1,8 Z mellé kerül a polcokra, így a fotósok már kétféle fényerő közül választhatnak a 35mm-es fixek esetében. Persze a döntést nem könnyíti majd meg az, hogy míg az f/1,8 változat a prémium S széria tagja, addig az f/1,4 fényerejű új modell ezt a jelölést nem kapta meg (és ez egyébként az árán is látszik, hiszen olcsóbb, mint az f/1,8 fényerejű).

Persze a standard kisfilmes látószöget kínáló új objektív esetében sem kell lemondanunk a cseppálló kivitelről, ez a termék is rendelkezik időjárásállóságot adó szigetelésekkel. A legnagyobb eltérés az optikai felépítésben van, hiszen míg az S-szériás Nikkor Z 35mm f/1,8 S két alacsony szórású lencsetaggal is rendelkezik, az új Nikkor Z 35mm f/1,4 ilyenekkel nem büszkélkedhet (pletykák szerint egyébként jön egy S szériás f/1,2 fényerejű változat is a felső kategóriába). Nyilván ez okozza azt is, hogy ára mérsékeltebb, viszont a speciális lencse hiánya erősebb kromatikus aberrációt eredményezhet.
A tizenegy lencsetag között van viszont két aszférikus felületű, amelyek a képsarki leképezést javítják. Szerencsére a színhiba ma már utómunkával is egész könnyen és jól orvosolható, így végeredményben akár éjszakai felvételek készítése sem áll majd távol az f/1,4-estől.


A videósok számára jó hír, hogy a fejlesztéskor komoly hangsúlyt fektettek a fókuszlégzés minimalizálására, további kellemes lehetőség, hogy az élességállító gyűrű működése átállítható lineáris módúra is.

A Nikkor Z 35mm f/1,4 nyár közepétől lesz kapható 730 euróért (USA-ban 600 amerikai dollárért), amely ár már tartalmazza a napellenzőt is.