Profi teleobjektív, és apróságok az Olympustól

0

Az Olympus mai bejelentésének sztárja a Micro 4/3″-os rendszerkompaktokra szánt M.ZUIKO DIGITAL ED 40-150mm 1:2.8 PRO teleobjektív, mely ezeken a gépeken 80-300mm-nek megfelelő látószöget kínál 1:2,8-as fényerővel. A profi kivitelű, időjárásálló optika teljesen új, kettős lineáris motorral mozgatott fókuszmeghajtást is kapott, mely minden eddiginél gyorsabb és emellett szinte teljesen hangtalan.

Az optika egy konfigurálható Fn (funkció) gombot is kapott. Közelpontja a teljes gyújtótáv tartományban 70 cm. Gyártója elsősorban sport-, vad-, és esküvőfotózáshoz ajánlja.

Az objektívhez egy telekonvertert valamint egy szűrőt (PRF-ZD72 PRO) is kifejlesztett a gyártó. A telekonverter az objektívhez hasonlóan időjárásálló, és mindössze 15 mm vastag. 1,4x-es nagyítása a most megjelent optika tele végét 420mm-re (ekv.) módosítja. A 72mm-es szűrő ZERO bevonata kiküszöböli a szokásos optikai hiányosságokat, tükröződéseket, strapabíró kivitele pedig jól illeszkedik a professzionális M.ZUIKO optika szériához.

Az Olympus október elejétől új szoftverrel adja ki OM-D E-M1 típusú rendszerkompaktját. A Silver Upgrade nevű szoftverfrissítés új funkciókkal gazdagítja a fényképezőgépet. Ilyen például a javított képminőség, az USB kábeles távvezérlés (PC-n keresztül), a trapezoid torzítás azonnali korrekciója, újfajta hosszú expozíciós lehetőség, valamint művészi szűrők.A váz 449 990 forintos áron lesz elérhető, ezüst színben.

Sajtóközlemény:

Az Olympus tovább bővíti többszörös díjnyertes professzionális termékkínálatát egy ezüst színű OM-D E-M1 géppel, firmware frissítéssel, szupergyors 40-150mm zoom teleobjektívvel és egy 1.4x telekonverterrel

Hordozható és professzionális

2014 Szeptember 15, Hamburg – Az egyre növekvő számú, profi igényű fotósok számára az Olympus egy olyan iránymutató márka, mely kiválóan hordozható, pro-standard, bármilyen időjárási körülmény esetén is használható rendszerfényképezőgépeket és objektíveket kínál – és ezt a trendet a legújabb Olympus termékek is követik. Az immáron ikonikus OM-D E-M1 új verziója frissített firmware-rel kerül a boltokba* új, Tethered Shooting, beépített Digital Shift és Live Composite funkciókkal. A profi fotós ambíciókkal rendelkezők számára az E-M1 gyönyörű, új, ezüst kivitele, az új objektív, illetve a kompatibilis telekonverter egyaránt izgalmas lehet. Az elképesztően gyors M.ZUIKO DIGITAL ED 40-150mm 1:2.8 PRO (80-300mm**) objektív a nagyon nagy zoom tartományt kihasználó fotózáshoz gyári tuning kittet is ajánl: az M.ZUIKO Digital 1.4x telekonvertert. A „Silver Upgrade” E-M1 október elejétől elérhető – csak a váz 449.990.- HUF javasolt fogyasztói áron, valamint az M.ZUIKO DIGITAL ED 12-40mm 1:2.8 PRO objektívvel kittben 649.990.- HUF áron. Az új 40-150mm zoom objektív és az 1.4x telekonverter November elejétől kapható. Az objektív ára 469.990.- HUF, a telekonverteré pedig 119.990.- HUF – illetve a kettő együtt 519.990.- HUF javasolt fogyasztói áron érhető el.

Professzionális design
Az E-M1 kompakt és könnyű kivitele ellenére – hiszen kb. 38%-kal kisebb súlyú, mint egy átlagos DSLR fényképezőgép – ez az OM-D az Olympus történetének legjobb minőségű felvételeit biztosítja számunkra. Ez nem utolsósorban a világ első 5-tengelyes képstabilizátorának, valamint a TruePic VII képprocesszornak és a Live MOS szenzornak is köszönhető. Az első, fekete E-M1 már több díjat is bezsebelt – az új, ezüst verzió pedig folytatja az OM-D tradíciót: a retró hangulatú, ikonikus-szögletes, fémből készült vázzal ellátott fényképezőgépekét, melyek helyt állnak a sokkal nehezebb és nagyobb méretű Full-format és APS-C DSLR gépekkel szemben.

Professzionális munkafolyamatok
Az Olympus tervezői számára egyértelmű: a külső értékeknél a belsők még fontosabbak: az új E-M1 bemutatkozását kísérő firmware frissítés pedig a profi és a hobbi fotósok érdeklődésére is számot tarthat. Az Olympus a fotózást hivatásként űző fotósok igényeire válaszolva fejlesztette ki a 2.0 firmware verziót, mely az USB Tethered Shooting funkciót is magában foglalja – a lehetőséget a stúdiófotózás munkafolyamataiba való teljes integrációra. Miután az E-M1-et USB kábel segítségével számítógéphez csatlakoztatjuk, az ingyenes Olympus Capture szoftverrel*** a fényképezőgép Live View képe megjeleníthető a képernyőn – így az egyes változtatások, illetve igények gond nélkül, azonnal megvitathatók a modellekkel, ügyfelekkel és a team többi tagjával. Természetesen a beállítások, illetve a kioldó közvetlenül a számítógépről is vezérelhetők! Az új firmware frissítés minden E-M1 tulajdonos számára elérhetővé válik Szeptember 16-tól.

Professzionális korrekciós lehetőségek
A 2.0 firmware másik újdonsága elsősorban az épületfotózásban jut kiemelt szerephez: ez a beépített Digital Shift funkció. A két vezérlőtárcsával a trapezoid torzítás által egymás felé konvergáló vonalak korrekciója végezhető el gond nélkül, a Live View képén – az alkalmazott objektívtől függetlenül. Nincs szükség utómunkára, vagy az objektív állítgatására. Az 5-tengelyes képstabilizátor, a Dual Fast AF és az OM-D-t fémjelző időjárásálló kivitel (az E-M1 por, csepp- és fagyálló****), valamint az új Digital Shift funkció által az E-M1-et ideális épületek „pro-standard” fotózására – a legkülönfélébb külső látószögekből és szinte minden időjárási körülmény mellett.

Az új firmware-ben találunk Live Composite funkciót, két új kreatív Művészi szűrőt és tovább csökkentett elektronikus kereső késést (29ms helyett mindössze 16ms). A Live Composite funkcióval a fények sávjai örökíthetők meg – például a csillagoké, a tűzijátéké, vagy az autóké – olyan esetekben, amikor a fényviszonyok túl világosak lennének a Live Bulb funkció használatához. A felvétel folyamata ráadásul a Live View képen követhető.

A Partial Colour és Vintage Művészi szűrők a beépített, kifinomult effektek legújabb verziói: a Partial Colour a kép egy részletét színnel emeli ki, míg a kép többi részét fekete-fehér verzióban hagyja. A Partial Colour és a Vintage szűrő is – mely kifejezetten nosztalgikus hangulatú felvételek készítését teszi lehetővé – háromféle hatás-beállítás lehetőségét kínálja.

Az E-M1 OI.Share szoftverre vonatkozó frissítésének eredményeképpen a kompatibilis okostelefonnal, Wi-Fi-n keresztül távvezérelhető funkciók köre is kibővült. A kioldó, Live View képmegjelenítés és a P,A, S, M vezérlés mellett például már az időzítő is távirányítható a sorozatfelvétel és az időzített sorozatfelvétel funkciók beállításához és aktiválásához – az okostelefon érintőkijelzőjéről.

Professzionális zoom objektív minőség
Mint ahogy az E-M1, az M.ZUIKO DIGITAL ED 40-150mm 1:2.8 PRO (80-300mm**) zoom objektív is por-csepp-, illetve fagyálló **** – és kiemelkedő a profi kategóriában. A DSLR-ek esetében a professzionális objektíveket a ‘túl nagy, túl hosszú, túl nehéz’ jelzők jellemzik – az Olympus pedig a tipikus Full-frame objektívek azonos paramétereit és tudását egy jóval kisebb és könnyebb kivitelben kínálja.

Az új objektív egyben új rekorder is: olyan fókusz rendszert alkalmaz, mely elsőként két csúcsminőségű lencsetagot kettős lináris motorral mozgat – ezzel pedig elképesztően gyors élességállítást tesz lehetővé. Sőt! Az új rendszer kifejezetten halk, így a könnyen megijeszthető állatok, például repülő rovarok fotózására is ideális – persze ugyanígy tökéletes sportesemények, vagy esküvők megörökítésére is. A minden fókusztartományban rendelkezésre álló minimum 70cm tárgytávolság, az egyedi igényeknek megfelelően konfigurálható Fn gomb, valamint a manuális fókuszgyűrű átkapcsoló mechanika és az elcsúsztatható objektív védőkupak által az új M.ZUIKO DIGITAL ED 40-150mm 1:2.8 PRO (80-300mm**) mindig, minden körülmények között megbízható teljesítményt nyújt és egyszerűen használható. Az óriási zoomtartomány és a minden gyújtótávolságon rendelkezésre álló 1:2.8 maximális fényérték magától értetődően kiemelkedő optikai teljesítményt nyújt.

Professzionális zoomtartomány
Ha még nagyobb zoomra lenne szükség, az 1.4x telekonverter az M.ZUIKO DIGITAL ED 40-150mm 1:2.8 PRO (80-300mm**) objektív zoomtartományát 420** mm-re növeli. A mindössze 15mm vékony, könnyű, egyszerűen hordozható kiegészítő a komoly fotós felszerelés része lehet. Robusztus, fém, por-, csepp- és fagyálló**** kivitele, valamint építési minősége pedig tökéletesen illeszkedik a PRO objektívek családjába – hiszen a többiekkel együtt akár külső helyszínen, esőben is gond nélkül használhatjuk.

Professzionális védelem
Az Olympus egy profi szintű szűrőt is kifejlesztett az M.ZUIKO DIGITAL ED 40-150mm 1:2.8 PRO (80-300mm**) zoom objektív számára. A ZUIKO objektívek között a maga nemében elsőnek számító PRF-ZD72 PRO szűrő kifejezetten kompakt és ZERO bevonattal (a szellemkép és a becsillanás ellen), valamint tükröződésmentesítő réteggel is rendelkezik – a foglalat pedig matt alumit bevonatot kapott. Ugyanez a védelem elérhető az M.ZUIKO DIGITAL ED 12-40mm 1:2.8 PRO objektívhez is, a ZUIKO PRF-ZD62 PRO formájában.

Professzionális kiegészítők
Az Olympus a professzionális fotósok igényeit szem előtt tartva alkotta meg a tartós, prémium kivitelű kiegészítők termékkínálatát az OM-D E-M1 fényképezőgéphez – a búvártoktól a víz alatt használható vakuig, a speciális rendszerfényképezőgép-táskáktól a függőleges elrendezésű akkumulátortartó-markolatig.

OM-D E-M1 silver upgrade főbb jellemzők:

  • Az Olympus fényképezőgéppel valaha elérhető legjobb képminőség
  • Tethered Shooting funkció – az USB-n keresztül professzionális stúdió monitoring alkalmazható, így a laptopon végezhető munkafolyamatok azonnal rendelkezésre állnak
  • Beépített Digital Shift funkció a trapezoid torzítás valós idejű korrigálásához a Live View-n keresztül
  • Live Composite funkció a fantasztikus hosszú expozíciós hatások eléréséhez
  • 14 kreatív Művészi szűrő az új Vintage és Partial Colour szűrőkkel, mindegyiknél háromféle beállítási lehetőséggel
  • Ikonikus, részleteiben is tökéletesre csiszolt kompakt és könnyű Mikro-NégyHarmad váz ezüst színű kivitelben, merev, masszív és biztos fogást nyújtó kialakítással
  • Tömeg: 497g akkumulátorral és memóriakártyával

OM-D E-M1 további jellemzők:

  • Masszív fém váz – por-, csepp- és fagyálló**** -10°C hőmérsékletig
  • Különösen nagy teljesítményű EVF 2.36 millió képponttal és 1.48x nagyítással a problémamentes komponáláshoz és a valósidejű beállítás-módosításokhoz
  • A világ első 5-tengelyes képstabilizátor rendszere nagy zoom faktor használata esetén is egyedülálló stabilitás biztosításával
  • Több mint 65 objektívvel kompatibilis

M.ZUIKO DIGITAL ED 40-150mm 1:2.8 PRO (80-300mm**) FŐBB JELLEMZŐK:

  • Egyedülálló teljesítmény 1:2.8 fix fényértékkel a teljes fókusztartományban – professzionális vadvilág-, sport, illetve esküvői fotózásokhoz
  • A kompakt, könnyű, por-, csepp- és fagyálló**** kivitelnek köszönhetően bárhová magunkkal vihetjük
  • Mindössze 70cm minimum tárgytávolság a teljes fókusztartományban – a legkülönfélébb fotókhoz
  • Szupergyors, szinte teljesen csendes élességállítás
  • Manuális állítási lehetőségek a professzionális fotózás igényeinek megfelelően
  • Tömeg: 760g állvány nélkül, 880g állvánnyal