Számíthattunk rá: több objektívet veszünk, mint fényképezőgépet

0

Megjelentek a Japánban gyártott fényképezőgépek és objektívek világpiacon történő értékesítését számszerűsítő és grafikonban bemutató CIPA adatok augusztusi frissítései, amelyek bár elsőre meglepőnek látszhatnak, valójában logikus magyarázat hozható rá.

A legfrissebb adatok szerint a megszokott nyári pangás után a fényképezőgép eladások nem pörögtek fel, legalábbis az összes fényképezőgépet tekintve és a kompakt fényképezőgépek szegmensében sem. Ha azonban a cserélhető objektíves gépeket külön vizsgáljuk, már előbukkan a szokásos enyhe emelkedés – igaz, ez bőven elmarad a tavalyi és a Covid-19 idők előtti 2019-es trendhez képest is.
Látványos azonban az objektív értékesítések erősödése, amelynek üteme kvázi megegyezik a tavalyi és tavaly előtti felpörgéshez. Izgalmas lesz látni, hogy vajon a szeptember hoz-e majd a 2019-eshez hasonló jelentős ugrást. Erre azonban minden esély megvan, hiszen nyár vége óta rengeteg új objektív jelent meg a piacon, amelyet a Sigma és a Tamron is erősített.

A fényképezőgépek visszafogott értékesítési volumene mögött az húzódhat, hogy kevesen váltanak azok közül, akik már rendelkeznek fényképezőgéppel. A DSLR-ről MILC-re ugrás pedig nem hirtelen következik be minden fotósnál, ez egy hosszabb, időben elnyújtott folyamat.

Azt mindenesetre pozitívnak értékelhetjük, hogy eddig nem estek be a tavalyi eladási adatok alá az idei értékesítésszámok.