A Digitális fotós könyv 2

0

Aki nem ismeri Scott Kelby-t, az lehet, hogy értetlenül áll a bevezetőm előtt. Kelby az utóbbi évek egyik legtermékenyebb fotós szerzője és megmondóembere. Tucatszámra jelentek meg a fotózást oktató könyvei, ráadásul ezeket több nyelven, többek közt magyarul is kiadták. Ha tehát a fotózásból nem gazdagodott meg, akkor a fotózásról írt könyveiből biztosan meg fog. (Arról nem is beszélve, hogy ez a bevezető kb. annyira kusza, mint Kelby bevezetői.)

A Digitális fotós könyv első kötetét tavaly ilyenkor, karácsony előtt ajánlottam. Az a könyv kimondottan a kezdőknek, az érdeklődő amatőröknek készült. Nem száraz tananyagként mutatja be a fotózást, hanem könnyen emészthető, egy oldalas, szépen illusztrált trükkök-tippek formájában. A nemrég megjelent második rész a korábbi jól bevált felépítést megtartva igyekszik a kezdőkből a profik technikáit alkalmazó amatőröket faragni.

Kelby saját bevallása szerint úgy próbálta meg összeállítani a könyvet, hogy annak tartalma a fotózás során felmerülő kérdésekre adjon választ. Nagyjából úgy, mintha az olvasó együtt menne vele fotózni, és közben feltenné a felmerülő problémákkal kapcsolatos kérdéseit. A könyvben a kérdés-felelek játék annyira nem fedezhető fel, azonban az igaz, hogy Kelby igyekszik egyszerűen, lényegre törően, nem mellébeszélve bemutatni a profi fotósok kelléktárát.

A tartalomból

A könyvben felbukkannak az első részben már bemutatott témák, de ez ne zavarjon meg senkit: nem ismétlésről, hanem az ismeretek bővítéséről van szó.

Profi vakuhasználat

A bevezető bátran átugorható, de az első fejezet már hasznos. Ez a rész „a beépített vaku rossz, a külső vaku jó” állításon elindulva bemutatja, hogy mi mindent lehet kezdeni egy külső fényforrással és néhány apró kiegészítővel.

Stúdió összeállítása házilag

Első hallásra azt hihetnénk, hogy barkácsolásról lesz szó, de nem. Ezen a 33 oldalon Kelby egy hagyományos fotóstúdió felszereléseit, és a kiegészítők használatát mutatja be.

Profi portrék

Portrékról már az első könyvben is volt szó, de ott inkább csak az alapokról. Ebben a fejezetben újabb fogások, megvilágítási, kompozíciós és feldolgozási tippekkel találkozunk.

Profi tájképfotózás

A tájképek készítése lehet nagyon egyszerű, ha az embernek szerencséje van, de lehet irgalmatlanul kemény munka is. Nyilván a profik nem építhetnek a szerencsére, így jobban járnak ha ismerik a lélegzetelállító felvételek titkait.

Profi esküvőfotózás

Esküvői képek készítéséről szintén volt szó az első kötetben, de Kelby ehhez a témához is ad további tippeket.

Profi utazási fotózás

Személy szerint ez a fejezet érdekelt a legjobban, de talán ez sikerült a leggyengébbre. Nem feltétlen rossz, de mivel alig 16 oldal, túl sok ötletet nem ad. Ez a rész az előző könyvben is inkább csak gyűjtő fejezet volt.

Profi makrófotózás

Ez a szakasz sem hosszú, mindössze 12 oldalas, mégis jó áttekintést ad a makrózásról. Az élességállítástól a blendén keresztül a megvilágításig mindent érint egy kicsit.

Profi trükkök

Az utolsó előtti fejezet általános ismereteket, ötleteket ad főleg a kezdő fotósoknak. Ezek egy részére sokan saját tapasztalataik alapján is rájönnek, de egy-két jó ötletre szinte mindenki számíthat.

Képreceptek

A vérszegényre sikerült utazási rész helyett inkább ezt a fejezetet jelölném meg kedvencnek. Itt 16 képet mutat be Kelby, leírva, hogy mire kell figyelni az ilyen képek készítésekor. Aki jobban szeret példák alapján tanulni, annak biztosan tetszeni fog ez a szakasz.

Ahogy az előző könyvre is igaz volt, most is el kell mondjam: akik már gyakorló/gyakorlott fotósok, netán pénzért fotóznak (tehát profik), azok valószínűleg nem sok újdonságot találnak ezekben a könyvekben. Viszont a fotózással most ismerkedők, vagy a képeiken javítani vágyó amatőrök olyan ötletekkel gazdagodhatnak, amiket igen nehéz tapasztalati úton beszerezni, megtanulni.