Ahogy eddig még nem láthattuk: a Canon optikája

0

Az objektívhez sajnos a G2-es leejtése majd javítása után jutottunk. Az eltört optika csak teljes egységben cserélhető, így a javítás elég drága volt (senkinek sem javaslom a digitális fényképezőgép dobálását!). A költségeket növelte, hogy a képérzékelő lapka, a 4 megapixeles CCD is az optikára van szerelve. Mivel a csak a tubus repedt meg (a repedés ellenére az optika használhatatlan és javíthatatlan), a többi alkatrész ép és bemutatható maradt. A következő képsorozat ezt a fényképezőgép gyártók körében népszerű objektívet mutatja be belülről is. (Ezt az optikát használta a Casio, az Epson, a HP és más lencsével vagy bevonattal a Sony egyes fényképezőgépeiben.)

A PowerSHot G2 optikája még egyben

A PowerSHot G2 optikája még egyben
A PowerShot G2 optikai egysége még egyben. A frontlencse elején a burkolat kopása az esés következtében keletkezett. A népszerű optika egybe van építve a CCD-vel,
így az objektív sérülésekor a CCD-t is cserélni kell.
Az optika és a 4 megapixeles CCD
A CCD lapka
A CCD lapkát három csavar tartja. A CCD érintkezőit egy üveglap védi. A gyönyörű képért felelős CCD.
A CCD és a speciális filter.
A CCD lapka és a szűrő külön
A CCD és a speciális filter. Az érzékelő és a szűrő közt egy gumikeret található. A filter és a CCD külön.
A CCD és a Microdrive
Az optikai egység hátsó burkolatával
A CCD olyan kicsi, hogy az amúgy szintén nagyon pici IBM Microdrive óriásinak tűnik mellette. Az optikai egység és a hátsó burkolata. A két szalagkábel végén az élességállító motor és egy másik (zoom vagy blende) lóg.
Élességállító lencsetag.
Frontlencse utáni első lencse
Az élességállításkor mozgó belső lencsetag. Az előző képen látható fényes motor mozgatja a belső lencsét a tubusban. Az frontlencse mögötti első lencse. A tubus belsejében a kinagyított képen jól láthatók a blende lamellái. A tubus külső falán szintén jól látszódnak a vájatok, ami a frontlencsét tartó külső tubust mozgatja.
A frontlencsét tartó külső tubus.
Az optikai egység alkatrészei.
A tubus tartja a frontlencsét. A tubus kiemelkedését a tubus belső falán látható tüskék segítségével változtatja az objektív. A belső falon a három helyen összesen 6 kis tüske található. Az objektív alkatrészei. Nem egy egyszerű darab, de nagyon kitalálták.