Apotop fotószkenner adapter

0

Őszintén szólva fogalmam sincs mennyi elfekvő negatív, vagy dia heverhet a magyar háztartások szekrényeinek elrejtett hátsó zugában, mint ahogy arról sincs, mennyi papír fénykép vár rá, hogy bedigitalizálják. Sajnos az ügyben is csak találgatni tudnék, hogy tulajdonosaik közül mennyien szeretnék iPhone-jukkal a digitalizálni analóg emlékeiket. Akárhányan is vannak, az Apotop (Photo-Photo) mobil „szkenner” nekik készült.

Készüléknek persze túlzás lenne nevezni ezt a terméket. Gyakorlatilag egy 26 x 21 x 15 cm-es, alig 700 grammos műanyagdobozról (pontosabban egy adapter dobozról) beszélünk, melyen a ráerősített mobiltelefon és annak ingyenes szoftvere készíti el a digitális képet a dobozba helyezett papírfotóról, vagy filmkockáról. A doboz az ehhez szükséges kereteket, tálcákat, belseje pedig egy LED segítségével az egyenletes megvilágításukat biztosítja.

Az alábbi kiegészítőket mellékelik hozzá:

  • 1 db negatív sín (6 kockás csíkoknak)
  • 1 db dia sín (4 db keretes filmkockának)
  • 1 db papírkép tálca (levehető vezetősínekkel)

A doboz elülső oldalán egy nagyobb, középen pedig egy kisebb nyílás található. A nagyobb csak egy fogantyú, mellyel könnyen szállíthatjuk, mozgathatjuk, a kisebbe csúsztatható a mellékelt kisfilmes (35mm-es) negatív vagy dia sín, bennük egy 6 képes csíkkal vagy 4 db keretes diával. A doboz alján egy levehető műanyag ajtót találunk, melynek belseje fehér. Ez biztosítja a filmkockák egyenletes fehér hátterét.

A szkenner doboz alján egy szélesebb nyílás is helyet kapott, ahová a harmadik kiegészítőt, egy papírképeknek szánt tálcát helyezhetünk. A tálcán különböző méretű képeknek van kialakítva hely. Középen névjegy méretűeknek, de 10 x 15, vagy 13 x 18 cm-es fotók is belehelyezhetők két lepattintható sínnel közrefogva. Ennél nagyobb méret sajnos nem szkennelhető.

A doboz tetején egy állítható méretű mobiltartó található a kamera optikájának helyén kiképzett lyukkal. A tartóba csak iPhone 4/4S, ha pedig kihúzva meghosszabbítjuk iPhone 5/5C/5S készülékek helyezhetők. Fentebb egy kapcsolót találunk, mely a belül lapuló LED fényt aktiválja. A beépített lámpának 4 db AA méretű ceruzaelem, vagy akkumulátor biztosít energiát, melyeket a telefon tartó közepén lévő foglalatba helyezhetünk.

A szkenner zavartalan használatához nem árt letölteni a gyártó által kiadott Photo-Photo szoftvert, mely az iStore-ról ingyen beszerezhető. Ez egy végtelenül egyszerű alkalmazás, melynek megnyitása után beállítjuk a beolvasni kívánt kép fajtáját (papírkép, névjegy, dia, negatív), papírkép esetén az alap méretet, és ha szükséges a pontos képszélekhez igazíthatjuk az élőképen megjelenő keretet. Ezzel kapcsolatban azért megemlíteném, hogy 13×18 cm-nél kisebb kép esetén csak a kép ezzel arányosan kisebb részét fényképezi be a szoftver. Mi 10 x 15 cm-es papírképekkel próbáltuk ki, és ott az iPhone 5S adta 8 megapixeles felbontás jó része elveszett, hiszen a papírfotó csak a kép közepén töltötte ki. A kép méretével arányosan sajnos nem csökkenthető a fényképezés távolsága.

A fotó behelyezése után már csak az exponálás van hátra. Ezután, ha szükséges néhány alap dolgot szerkeszthetünk is a képen: világosságot és színegyensúlyt állíthatunk, illetve tükrözhetjük, elforgathatjuk.

A fényképezés minősége a telefonon múlik, és ebben az iPhone jól teljesít. A képek megvilágítása egyenletes, semmi csillogás a fényes felületű képeken sem. A színhőmérséklet jól eltalált, de a dinamika átfogás kisebb mint a papírképen látott. Képeinken a fehérhez közeli területek már kiégtek.

A kész képet elmenthetjük, vagy akár e-mailben meg is oszthatjuk valakivel, esetlen magunkkal.

A szkenner működéséről egy rövid videó:

Ahogy a bevezetőben kifejtettem, nem tudom mekkora a piaca egy ilyen terméknek hazánkban. Mennyien szeretnék elfekvő képeiket mobiltelefonnal digitalizálni? Nyilván jót tenne az elterjedésének, ha a hazánkban jobban elterjedt Android operációs rendszerre is felkészítették volna, de ott túl sokszínű a telefonválaszték ahhoz, hogy minden készülék felhelyezhető legyen és megfelelően működjön.

Maga az Apotop adapter bőven alkalmas arra, amire kitalálták. Sokkal könnyebben és kényelmesebben befényképezhetjük vele régi képeinket, mintha fapados módszerrel, kézzel tartanánk a fotó fölé a telefont, és rábíznánk magunkat az innen-onnan érkező fényekre és csillogó felületekre.

Az Apotop Photo-Photo szkennerdoboz bruttó fogyasztói ára jelenleg 19 990 Ft. A terméket a Pálvölgyi Digital webáruház bocsátotta rendelkezésünkre.