Aputure VS-2 külső LCD kit

0

A VSLR videózás elengedhetetlen eszköze az LCD, hiszen az optikai kereső híján ez az egyetlen visszajelzésünk a képről. Ha valaki komolyabban gondolja a mozgóképes hobbit, vagy munkát előbb-utóbb bizonyára elkezd nézelődni a külső LCD-k között is, lévén a beépített 3″ körüli kijelzők nem igazán felelnek meg a kényelmes videózás feltételeinek. Van amikor egy forgatható képernyő is sokat segít, de méretben ezek sem veszik fel a versenyt az amatőr kategóriában is általános 5-7″-os külső társaikkal.

Az Aputure három modellt kínál ebből a termékkörből, melyek közül kettőt már bemutattunk néhány hónapja. Kimaradt viszont a VS-2, mely most kitben érkezett hozzánk. A kit ezúttal azt jelenti, hogy minden lényeges kiegészítőt megtalálunk a monitor mellett, mellyel azonnal üzemkész állapotba helyezhetjük. Mik ezek az LCD-n kívül?

  • 1 db gyöngyvászon, gumis-tépőzáras napellenző
  • 1 db akkumulátor
  • 1 db hálózati töltő
  • 1 db „magic arm”, vakupapucsra húzható, állítható tartókar
  • 1 db HDMI kábel
  • 1 db USB kábel
  • 1 db mikroszálas törlőkendő
  • Használati utasítás

A fenti listát átfutva leginkább a sokkal strapabíróbb, teljesen fém tartókar, illetve az akkumulátor és töltője jelenti az újdonságot. A normál csomagolású modellekhez ugyanis alapból nem jár akkumulátor, hálózati tápegység viszont igen. A fényképezőgépre ezek is feltehetők a mellékelt kis gömbcsuklós fej segítségével, de az korántsem ad akkora szabadságot és magasságot, mint a VS-2 kit kétszekciós karja.

Az egész készlet a fehér kartondobozon belül egy igényes, bélelt táskában érkezik. A cipzáras kis félkemény tok felül vastag szivacs védőborítással bélelt és minden tartozéknak külön helyet képeztek ki belsejében.

A képernyő külsőre ugyanúgy néz ki, ugyanakkora és ugyanazokból az anyagokból készült mint a VS-3. Ez is 7″-os képátlójú és adatai alapján hasonló panel található benne mint a nagyobb típusszámú modellben. Ez egy 1024 x 600 pixeles, de Full HD felbontásig felskálázható IPS képernyőt jelent 400 cd/m2 világossággal, és 800:1 kontrasztaránnyal, valamint 170 fokos vízszintes és függőleges betekintési szöggel. Jobb tehát mint a VS-1 normál TN panelja, mely felbontásban, betekintési szögben és kontrasztban is elmarad ettől. A képfrissítés 60 fps sebességű.

Az alaptartozék árnyékoló feltéttel erős napsütésben is hasznos kiegészítő lehet. Az árnyékoló a többi Aputure képernyőhöz hasonló, keményített gyöngyvászonból készült, és tépőzárral, valamint gumiszalagokkal tehető fel a monitorra.

A VS-3-hoz képest néhány szolgáltatásban szerényebb csak a VS-2. Ilyen például a hiányzó hisztogram és false color kijelzés, valamint a hangerő szint visszajelzése a képernyőn. Kapunk viszont háromféle bemenetet: HDMI, kompozit/komponens sztereó audiót, melyek a VS-1 alapszolgáltatásai is voltak, illetve a csúcsfények és élek kijelzését, mely kiváló segítség lehet a helyes fókusz és az expozíció beállításához. Harmadoló rács is megjeleníthető az élőképen.

Hátulra a háromféle aljzaton kívül egy mono hangszóró és 12V-os hálózati tápcsatlakozó is került. Középen kapott helyet az alaptartozék akkumulátor foglalata, mely a szokott módon egyszerűen ráhúzható a neki kialakított sínre és érintkezőkre. A gyártó az NP-F550-es lítium-ion akkumulátort mellékeli hozzá, de a Sony NP-F, NP-FM és NP-QM sorozatában kapható egyéb akkumulátorokkal is elboldogul.

Oldalán egy sztereó fejhallgató kimenet, valamint USB aljzat is helyet kapott, mely utóbbi a firmware frissítésére szolgál.

A menü 7 nyelven szól hozzánk, melyek között a magyart sajnos nem találjuk. Nagyon hasonló a VS-3 menüjéhez. Beállíthatjuk rajta a különböző képhatárok keretét és a középpontjelzőt, nagyíthatjuk, tükrözhetjük vagy megállíthatjuk a képet, megadható a világosság, kontraszt, telítettség, színezet és a színkomponensek (RGB) aránya, továbbá a kijelzett adatok átlátszósága, valamint a hangerő.

Az alján egy fém állványmenetet helyeztek el, szabvány 1/4″-os mérettel, így állványra, vagy videó-rigre is feltehető. A könnyebb pozicionálását segíti a hozzá adott fém tartókar (Magic Arm), mely igazán kellemes segítőtársunk lehet. Közvetlenül a fényképezőgép vagy kamera vakupapucsára is felerősíthető, mivel fém vakutalpat is kapott. Ennek alján állványmenet található, így a fent említett tartókra is felhelyezhető. Kellően hosszú, hogy kényelmesen magas rálátást engedjen a monitorra, a középen megtört, bármely irányban állítható fémkarjai segítségével pedig gyakorlatilag bármilyen pozícióba beállítható az LCD. A végén egy gömbcsuklós felfogatórész található, mellyel a kívánt pozíció után finomhangolhatjuk a kijelző állását. Azért a fényképezőgép vakupapucsával vigyázzunk! A hosszú kar végén ülő, közel 370 grammos képernyő (+árnyékoló és akku) eléggé meg tudja terhelni a masszívabb vakupapucsokat is. Nem is beszélve a csuklónkról, ha nem külön tartón, hanem kézből akarjuk használni ezt a szettet.

A VS-2 nem sokkal drágább az alap modellnél, de annál jóval többet tud, az Aputure csúcsmodellnél (VS-3) pedig sokkal olcsóbb, nagyon hasonló tudással és képernyővel. Ideális választás azoknak, akiknek a videózás nem csak hétvégi családi hobbi.

Az Aputure VS-2 kit bruttó 84 990 forintos áron megvásárolható a az Advesphotonál.

Ha a bemutatóink segítettek a termék kiválasztásában, akkor a vásárlásnál tegyen erről említést a kereskedőnél is! Ezzel támogathatja a Pixinfo.com működését. Köszönjük!