1 Nikkor 10-30mm f/3,5-5,6 ED CX VR PD-Zoom

0

Felépítés

A tükör nélküli cserélhető objektíves fényképezőgépek (MILC) elsődlegesen kis méretükkel és tömegükkel képesek hódítani. Nem csoda hát, hogy az apró gépekhez igyekeznek a gyártók kicsi objektíveket is fejleszteni.

A Nikon 1 rendszer megjelenésekor az 1 Nikkor 10-30mm f/3,5-5,6 VR objektívet kínálta a gyártó kitobjektívnek, amely 115 grammos tömegével tényleg nem tartozott a nehéz darabok közé, 4,2 cm-es összecsukott hossza pedig lehetővé tette, hogy igen kis helyen is elférjen. De vajon lehet még ennél kisebb és könnyebb egy ilyen optika? Nos, a Nikon megtalálta rá a választ, méghozzá azt, hogy IGEN!

Az 1 Nikkor 10-30mm f/3,5-5,6 ED CX VR PD-ZOOM csupán 2,8 cm hosszúságú, tömege pedig mindössze 85 gramm, pedig még zoommotor is van benne. Természetesen a kisebb méretet és tömeget, valamint a zoommmotort meg is kell fizetnünk, így ez a változat majdnem duplájába kerül, mint az egyszerűbb modell. Valamit valamiért.

A Nikon 1 rendszerében használt CX formátumú (1″ típusú) szenzor mérete 13,2×8,8 mm-es, így 2,7×-es gyújtótávolság szorzóval kell számolnunk, vagyis a 10-30 mm-es CX objektív olyan látószöget kínál a Nikon 1 rendszerében, mint egy kisfilmes 27-81 mm-es objektív Leica képkockán.

Az objektív kikapcsolt állapotban nem lóg előrébb a bajonettől, mint 28 mm, amely bekapcsolást követően 46 mm-esre hízik. Ennél azonban még tele állásban sem lesz nagyobb.

Az objektívben felhasznált 9 lencsetagból 4 aszférikus kialakítású, 1 pedig alacsony szórású (ED). Az objektívet optikai stabilizátorral is ellátták, így mostoha fényviszonyok között is nagyobb esélyünk van berázásmentes képet készíteni.

Az objektívhez nem kapunk sem napellenzőt, sem objektívsapkát. Utóbbira nincs is szükségünk, hiszen kikapcsoláskor a frontlencse elé automatikusan két fém lamella húzódik. Napellenzőt viszont opcionálisan sem vásárolhatunk, hiszen ennek rögzítésére nem képeztek ki az objektíven bajonett csatlakozót (egyébként sem lenne hely neki, amikor az objektív kikapcsolt állapotú). Talán ennél komolyabb probléma lehet, hogy szűrőmenet híján szűrőt sem tekerhetünk fel az objektívre így sem polarizációs, sem egyéb szűrő nem használható.

Használati tapasztalatok

A Nikkor 10-30mm f/3,5-5,6 ED VR PD-Zoom objektív építési minőségére nem lehet panasz, fém tubus és fém bajonett jellemzi. Igaz, kivitele nem időjárásálló.

Mint már említettük, igen kis méretű darabról van szó, így akinek a kompakt méret a lényeg, az biztosan örömét leli majd benne.

Az élességállítást belső motor végzi, s bár nem ultrahangos, meglepően csendes. Éppen csak egy kis zizegést hallat, így videózáshoz is jól használható. Az objektív belső élességállítású, így a frontlencse se nem fordul el, se nem mozog előre-hátra a fókuszálás során. A gyújtótávolság állításakor azonban az objektív hossza kis mértékben megváltozik (nagylátószögtől tele felé haladva előbb összemegy, majd ismét hosszabb lesz, közelítőleg a nagylátószögű állás hosszáig nyújtózkodik).
Élességállító gyűrűt nem helyeztek az objektívre, a manuális fókuszálást a vázról kell elvégeznünk.

Az elektronikus zoomgyűrű 1 cm szélességű, ebből 8 mm szélességű részt martak meg apró barázdákkal. A zoomolás több sebességgel történhet, ha óvatosan tekerjük a gyűrűt, akkor lassan, ha gyorsabban, akkor az objektív is gyorsabban zoomol. Elsőre kissé szokatlan lehet az elektronikus gyűrűvel való gyújtótávolság vezérlés, de véleményem szerint könnyen megszokható. Sajnos a pontos gyújtótávolságot nem jelzi a gép, de a kijelzőn a hozzávetőleges zoompozíció egy egyszerű skálán leolvasható.

Az objektíven egyéb kapcsoló nem található.