Mobius (V3) kamera

0

A mini-, akció-, vagy sportkamerák – nevezzük őket bárhogy is – igazi slágernek számítanak mostanság. Lassacskán mindenki felfedezi, hogy a szekrényben porosodó régi kamkordere, és telefonjának beépített kamerája mellett életbevágó szüksége van egy sisakra, biciklire, autóba, gördeszkára szerelhető apró videórögzítőre is.

A mini akciókamerák egyik közkedvelt területe az RC, vagyis a rádió távvezérelt modellekre (versenyautókra, kishajókra, repülőgépekre, helikopterekre és multikopterekre) aggatott mozgóképfelvevőké. Ezeknél az eszközöknél nem csak a képminőség, de a kamera mérete és legfőképpen a súlya is életbevágó. A jól bevált GoPro néha túl nehéz és más megoldás kell.

Megoldást jelenthetnek a kis rejtett kamerák, melyeket apró használati tárgyakba, vagy annak álcázott eszközökbe szerelnek, de ezek minősége nem mindig kielégítő. Az RC-sek között az utóbbi években mégis igen elterjedt lett a kínai Keychain 808, ami egy kulcstartóba szerelt néhány grammos kis szerkezet, némely modelljénél meglepően jó képminőséggel. Ennek továbbfejlesztett, jobb képminőségű változata a nem sokkal nagyobb Mobius kamera, mely 2013 nyarán jelent meg a piacon és már a harmadik generációját éli:

Mobius (V1): az eredetileg megjelent változat, max Full HD videófelbontást, és 87 fokos látószögű optikát (lens A) kínált. Beépített lítium-polimer akkumulátora kb. 80-85 percnyi videofelvételt bírt egy töltéssel.
Mobius (V2): a továbbfejlesztett verzió ugyanolyan felbontással és akkumulátorral jött, ki de fix optikája (lens B) kb. 120 fokos látószöget ad.
Mobius (V3): a 2014 második felében megjelent legújabb típusban is maradt a Full HD felbontás, de továbbfejlesztették az objektívet (Lens C), mely nagyjából 131 fokos látószöget nyújt. Felhasználók tesztjei szerint az újabb optika jobban tűri az ellenfényt, és a vignettálás is jobban korrigált. Ezen felül egy nagyobb teljesítményű, akkumulátort kapott, mely egy töltéssel kb. 2 órányi videót képes rögzíteni.

A legfrissebb változat szinte teljesen ugyanúgy néz ki, mint a korábbiak. Ugyanazt a fekete, kissé gumihatású borítással ellátott műanyagházat kapta mint elődei. Az egyedüli külső különbség a tetején lévő aprócska LED, mely a korábbiakon kicsi és kerek, az új változaton szélesebb. A kamera nincs 5 cm (objektívvel 61 mm) hosszú és 3,5 cm széles, vastagsága pedig 18 mm. Mindehhez akkumulátorral együtt 38 grammos tömeg társul, ami kevesebb mint a fele a GoPronak.

A csomagban a készüléken kívül egy rövid USB kábel, egy objektív védőkupak, egy lepattintható fém állványmenetet tartalmazó tartókeret, egy rövid, öntapadós tépőzár szalag, valamint egy kis imbuszkulcs lapul. 820 mAh-ás akkumulátora a kamera házán belül érkezik, de a burkolatot bontva könnyedén cserélhető. Töltése a mellékelt kábellel nagyjából 2,5 órát vesz igénybe.

Meglehetősen puritán megjelenésű szerkezetről van szó. Elöl a kidudorodó objektív mellett egy mono mikrofon kapott helyet, hátul pedig egy USB (mini-B) aljzat, valamint egy MicroSD kártyahely és a memóriakártya műveletet visszajelző LED. A Mobiusban nincs beépített memória, legfeljebb 32 GB-os kártyákat fogad a fenti típusból (bár állítólag valakinek ennél nagyobb kapacitásúval is működött).

A Mobiusban ugyanaz az Aptina AR0330 szériás, 1/3″-os CMOS dolgozik, mint az igen közkedvelt SJ4000 kamerában. Az RGB Bayer színszűrős szenzor 2304 x 1536 pixeles (3,5 Mpx), ami 2,2µm pixelméretet jelent. Állókép méretben ez a maximum, amit lőhetünk, mozgóképben azonban 1920 x 1080 képpontos, legfeljebb 30 kocka/mp-es videók készülhetnek, bár a szenzor elvileg a 60 fps-t is lehetővé tenné. Az érzékelő fejlesztője A-Pix technológiáját használja, mely a szenzoron belül nagyobb, mélyebb fotodiódákat és minden egyes pixelnél fényvezetőt használ, így a fotonok szóródása kisebb. A végeredmény a kis szenzorhoz képest szép, életteli színek és élesebb kép. A képfeldolgozás feladatát egy Novatek NT96650 processzor látja el.

Tetején mindössze három gomb és egy LED szolgál kezelőszervként. A két nagy, fémes gombszerű dudor ne tévesszen meg senkit: ezek fém hűtőbordák, mert bizony a kis jószág igencsak hajlamos a melegedésre. A hűtőbordák sajnos antennaként is képesek viselkedni, így GPS közelében használva megbolondíthatják a vevőnket. Ennek kiküszöbölésére fémbetétes műanyagház is kapható hozzá.

A három gombbal ki- és bekapcsolhatjuk a készüléket, beállíthatjuk a kívánt üzemmódot, illetve elindíthatjuk vagy megállíthatjuk a felvételt. A középső gombhoz háromféle üzemmód rendelhető egy PC-re, vagy Androidos eszközre telepíthető szoftverben előre megadva. A kamera USB kábellel köthető össze a fentiekkel (így a telefonhoz egy OTG kábelt is be kell szereznünk). Wi-Fi vagy Bluetooth kapcsolatra nem képes.

A Mobiuson nincs LCD, minden infót a felső LED színéből, vagy villogásából olvashatunk le. Nem olyan nehéz őket megjegyezni.

A mellékelt szoftver egyszerű kinézetű, de igen sok funkciót beállíthatunk rajta. Nézzük a legérdekesebbeket!

A háromféle üzemmód két videós és egy fotó mód lehet, melyek között az M gombbal válthatunk. A videós módok MOV, AVI vagy MP4 formátumot, 1920 x 1080, 1280 x 720, illetve 848 x 480 pixeles felbontást tudnak. A képfrissítési sebesség Full HD-ben 5, 10, 15, 20, 25 30 fps lehet, kisebb felbontásokban ezeken felül 50 és 60 fps is. A minőség három fokozatban állítható. A legjobb érték esetén kb. 24 Mbit/mp-es mozgóképet kapunk. Egy percnyi Full HD anyag a legjobb minőségben kb. 1,4 GB tárhelyet igényel.

a kamera beállításait végző szoftver

a kamera beállításait végző szoftver

A képminőség a kamera méretéhez és árához képest meglepően jó. A színek kissé túlszaturáltak és jellemzően hidegek, de ezen a beállítások között még finomíthatunk. Zavaró tulajdonsága, hogy a felvétel bekapcsolásának pillanatában kezd beállni az automata fehéregyesúly, így fél másodpercig eltérő színeket mutat. A részletesség és az élesség mindenesetre nagyon jó, sőt megdöbbentően jó. Gyenge fényviszonyok között ez a kamera sem tud csodát tenni és a megvilágítás csökkenésével egyenes arányban zajosodik, de a kapott eredményt így is tisztességesnek mondanám egy 1/3″-os szenzorhoz képest.

Videó módban beállíthatunk csak hangfelvételt (WAV), illetve a le is tilthatjuk a hangot. Lehetőség van még a dátum képre íratására, a kép180 fokos megfordítására (autós tartón). Beállítható teljes és csökkentett látószög, valamint loop videofelvétel is. Szükség esetén a rögzítés idejét 3, 5, 10 vagy 15 percben korlátozhatjuk.

1920 x 1080 pixel, 30 kép/mp, MOV, 66MB
Eredeti videó letölthető: ide kattintva

1920 x 1080 pixel, 30 kép/mp, MOV, 69MB
Eredeti videó letölthető: ide kattintva

1920 x 1080 pixel, 30 kép/mp, MOV, 60MB
Eredeti videó letölthető: ide kattintva

1920 x 1080 pixel, 30 kép/mp, MOV, 81MB
Eredeti videó letölthető: ide kattintva

1920 x 1080 pixel, 30 kép/mp, MOV, 42MB
Eredeti videó letölthető: ide kattintva

1920 x 1080 pixel, 30 kép/mp, MOV, 48MB
Eredeti videó letölthető: ide kattintva

1920 x 1080 pixel, 30 kép/mp, MOV, 85MB
Eredeti videó letölthető: ide kattintva

1920 x 1080 pixel, 30 kép/mp, MOV, 68MB
Eredeti videó letölthető: ide kattintva

1920 x 1080 pixel, 30 kép/mp, MOV, 56MB
Eredeti videó letölthető: ide kattintva

Kapunk egy nagy dinamika tartományú és egy éjszakai felvétel módot is, mely kicsit emel ugyan a dinamikán, de komoly előnyét nem láttam. A szenzor max. 72,4 dB dinamika tartományú, ami átlagosnak mondható a kiskamerák között, és nem éri el az emberi szem nagyjából 10 dB körüli teljesítményét.

Ugyanitt állítható be time-lapse videó is, mely a megadott felbontásban és minőségben készül. A késleltetés 1/4 mp-től 24 óráig terjedhet, a videó hossza pedig addig tart, amíg le nem állítjuk, vagy le nem merül az akku.

1920 x 1080 pixel, time-lapse, 30 kép/mp, MOV, 127MB
Eredeti videó letölthető: ide kattintva

Ilyen téren nagyon jól jön a dupla videó mód, mivel Mode1-nek beállíthatunk 30fps-es Full HD, Mode2-nek pedig bármilyen felbontású time-lapse videót, vagy HD 60 fps sebességűt. Én akár egy harmadik videó állást is szívesen látnék a későbbi firmware frissítésekben, így megoldható lenne a 1080p > 720p > time-lapse videó kombó. Harmadik módként most csak állókép felvétel állítható be (Photo Mode), mely a szenzor natív felbontása (2304 x 1536 pixel), vagy a fenti videó felbontások egyike lehet. Itt is engedélyezhető dátumbélyegzés, a kép fejtetőre fordítása, és állóképes time-lapse sorozat, melyet utána nekünk kell videóvá fűznünk. A különbség itt csupán annyi, hogy a fotók közti késleltetés hossza akár 30 nap is lehet.

A fotó minőség egyáltalán nem kiemelkedő, nagyjából az átlagos mobiltelefonokkal egy szinten. A 3,5 megapixeles felbontás sem nevezhető valami eget rengetőnek, de legalább nem interpolált, mint sok más akciókameránál, beleértve a sokat emlegetett GoPro-t és az SJCam-et.

Az LCD kijelző hiánya itt érezhető a leginkább, hiszen míg videózásnál gyakran mozgatjuk a kamerát, fotózásnál fix pontra kell céloznunk, de monitor hiányában csak sejthetjük a pontos képkivágást. Igencsak felejtős üzemmód, leszámítva az időeltolásos sorozatot. Állóképnél zavaró lehet a nagylátószögű változatok erős hordótorzítása is, mely videónál nem annyira szembeötlő. Ha zavar, érdemes az A objektíves első változatot választani.

a kamerával készült max. felbontású fotó
(teljes mérethez: Ctrl+bal klikk)

a kamerával készült max. felbontású fotó
(teljes mérethez: Ctrl+bal klikk)

a kamerával készült max. felbontású fotó
(teljes mérethez: Ctrl+bal klikk)

a kamerával készült max. felbontású fotó
(teljes mérethez: Ctrl+bal klikk)

a kamerával készült max. felbontású fotó
(teljes mérethez: Ctrl+bal klikk)

a kamerával készült max. felbontású fotó
(teljes mérethez: Ctrl+bal klikk)

A készülék használható webkameraként is MJPEG és H.264 (hanggal) formátumokban, illetve mozgásérzékelő kameraként is, melynél három fokozatban állítható az érzékenység, négyben pedig a felvett videó hossza.

A beállítószoftver (mSetup) elég részletes képminőség hangolást is kínál. +/-128 fokozatban állítható az élesség, expozíció (világosság), kontraszt és színtelítettség. A nyolc színmód (fekete-fehér, szépia, hideg, meleg színvilág, stb) mellett öt előre definiált színhőmérséklet és három manuális fehéregyensúly mód is beállítható.

Ezzel kapcsolatban dicséretes, hogy a gyártó az elmúlt több mint másfél évben 20 alkalommal frissítette a kamera firmware-ét. Ezek többsége nem hibajavítás, hanem új funkciók bevezetése volt. Így kapott például legutóbb rögzíthető expozíció és fehéregyensúly lehetőséget, így felvétel közben nem változik a kép világossága és színezete.

Kicsi a bors, de erős! Vagy inkább jóképű? A Mobiusra abszolút igaz ez a mondás. Idehaza nagyjából 28-30 ezer forint körül beszerezhető (Kínából már 19-21 ezer körül), és olcsóságához képest meglepően jó minőséget, kellemes szolgáltatásokat ad. Nem hiába lett ez az RC világ kedvence, a kis mérethez jó kép is társul. Abszolút ajánlott kisebb és olcsóbb quadkopterekhez (minimum Syma X5C), és egyéb távirányítású járművekhez, valamint autóba dashcamként, de Full HD time-lapse kameraként is megállja helyét. Ráadásul úgy tűnik, folyamatosan fejlesztik szoftveresen, és a barkácsolók nagy örömére szinte minden porcikája darabonként is beszerezhető pótalkatrészként, így ha balesetet szenved a multikopteres videógyár, egy kisebb bütyköléssel cserélhető a sérült elem. Külön vásárolható hozzá sisakra, autóba, bicikli kormányra való tartó, vízálló tok, videó kábel, sőt 20 cm-es objektív toldó kábel is, mellyel kémkameraként használható.