Mikrosat rendszervaku ernyő kit

0

Ha egy házi (szobai) fotóstúdió kiépítésére adjuk fejünket könnyen elmerülhetünk a részletekben. Ezerféle eszköz, kiegészítő kapható, melyről elsőre nem mindig derül ki, hogy pont ez kell-e nekünk. Aki azonban ilyen felszerelést gyűjtöget biztosan rendelkezik egy vagy több kisvakuval. Azok mindig kéznél vannak, könnyen kiismerhetők, hiszen a mindennapokban is jól szolgálnak. Kézenfekvő lépés, hogy első lépésben meglévő kisvakuink köré (mellé) szerezzünk be néhány stúdió kiegészítőt, és máris kész a házi műterem.

Indulásnak elég egy-két műtermi állvány, rá pedig a kisvaku és valamilyen fényformáló felfogatására alkalmas tartó, arra pedig maga a fényformáló, ami legegyszerűbb esetben egy ernyő. Az egésznek megvan az az előnye is, hogy viszonylag mobil felszerelés, így bárhová kitelepülhetünk vele. Erre megoldás a Mikrosat által összeállított Mobil rendszervaku ernyõ kit, mely a fenti elemeket tartalmazza, a vakut pedig mi adjuk a csapatba.

Nézzük meg pontosan miből is áll a készlet!

Először is egy tisztességes kiállású lámpaállványból, melynek neve Manda LEX-2200A. Összecsukva alig 50 cm hosszú, annak köszönhetően, hogy három lába teljesen visszahajtható a kihúzható oszlopra. Az állvány négy szekciós, 19-29,5 mm-es csőátmérővel, melyek 215 cm magasságig emelhetők. Szinte teljesen fémből készült, kivéve a szekciókat szorító műanyag bilincseket és ezek kioldó csavarvégeit. Tömege alig haladja meg a 2 kilót mégis masszív. 5 kilóig terhelhető, és normál lámpacsatlakozó véget kapott, így egy nem túl nehéz állandófényű lámpa, vagy műtermi vaku alá egy normál méretű fényformálóval (ernyő, szoftbox) tökéletes választás lehet.

Az állvány lámpatartó végére ezúttal egy ernyő és kisvaku tartó (BLD II) kerül. Alul 3/8″-os fémmenettel csatlakozik az állványhoz, mely kivehető és körbeforgatható. Kioldása egy műanyag csavarral lehetséges, és ez felel a 360 fokos vízszintes körbefordíthatóságért is. Maga a tartó is fémből készült, leszámítva a felső, vakupapucs részt. Ez műanyag, kissé olcsó hatású, és egy oldalsó, apró műanyagcsavarral satuként szorítható bele a vaku talpa. Egyetlen előnye, hogy egyszerűen levehető, így ha gond van vele könnyen kicserélhetjük. Egy különálló rögzítőkart felerősítve a tartó, és vele együtt a vaku előre-hátra döntése is szabályozható. A kar egyben a tartó forgatására is használható.

A dönthető részt középen átfúrták. Ide kerül a derítőernyő nyele. Az ernyő szintén kompakt darab, ugyanis nyele betolható, így szállításkor csak 39 cm hosszú. Különösebb erőfeszítés nélkül kihúzhatjuk a nyelet, mely magától stabil pozícióba akad. A szár az említett lyukba kerül, és egy oldalsó csavarral rögzíthetjük stabilan a helyére.

A hagyományos módon nyithatjuk magát az ernyőt, mely kétféle funkciót és anyagot kapott. Egyrészt egy kívül fekete műanyagvászon, belül ezüst fényvisszaverő réteget, másrészt egy fehér, félig áttetsző réteget. A külső fekete/ezüst réteg egy perc munkával levehető, ha az ernyőpálcák végein kiakasztjuk és fent középen kilazítjuk a tartócsavarját.

Az ernyő tehát kétféle funkcióval bír, egyrészt reflektor ernyőkényt használhatjuk az ezüst verőfelület adta, kissé hűvös fénnyel, másrészt lágyabb derítést nyújthat a fehér áttetsző rétegének köszönhetően.

Két ilyen készlettel, és két kis vakuval, vagy egy készlettel/vakuval és egy derítőlappal már egész komoly portréstúdiót dobhatunk össze ennek a könnyen hordozható szettnek a segítségével. Minden amatőrnek ajánlott, aki nem túl drágán, meglévő rendszervakujával szeretne műtermi minőségű fényformálást. A készlet a Mikrosatban kapható bruttó 30 ezer forintért.