Benro Universal tripod (A500F) és BH1 fej

0

A Benroról már évek óta tudjuk, hogy minőségi állványokat készít. Ráadásul kínai gyártóhoz mérten, ha nem is nyomott, de viszonylag kedvező áron kínálja őket. Elöljáróban csak annyit, hogy A500F állványuk és a vele kitben forgalmazott BH1 gömbfej sem okozott ilyen téren csalódást.

Az állvány egy szép, gyöngyvászon, cipzáras, vállra akasztható táskában érkezett, ami úgy tűnik lassan alaptartozéka minden valamirevaló ilyen kiegészítőnek. Benne a háromlábú tripoddal, a rászerelt fejjel és néhány kiegészítő szerszámmal az oldalzsebben. A fej egyébként cserélhető tehát igényeinkhez szabva másféle összeállításban is használhatjuk a háromlábat.

Az A500F névre keresztelt állvány viszonylag könnyű, hiszen alumíniumból készült, ezúttal feketére festve. Emellett masszív is, és pontosságára sem lehet panasz. A friss példányt kicsomagolva minden jól, olajozottan működött rajta. Zömében minden alkatrésze fémből készült, leszámítva néhány apróságot, melyektől el is várjuk, hogy kényelmesek és ne ridegek legyenek. Ilyen például a műanyag hab védőborítás az egyik láb tetején, mely a komfortosabb szállítást segíti elő.

1,66 kg-os tömegével viszonylag könnyűnek számít, szállítási mérete pedig teljesen összecsukott állapotban 66,7 cm. A három láb persze több fokozatban terpeszthető. Ha a normál nyitásnál szélesebbre van szükség a gyártónál megszokott módon a lábak felső végén lévő szögletes fémgomb kihúzására lesz szükség. Ily módon 41,7 cm magasságig ereszthető le az állvány, három nyitási fokozatban, ha pedig minden lábat kihúzunk 133 cm-es magasság érhető el. Teljesen kiemelt középoszloppal ez legfeljebb 156 cm lehet. Nem tűnik túl magasnak, de állványfejjel és egy nagyobb DSLR géppel körülbelül 20 cm-t még rászámolhatunk.

A kerek profilú fémcsövekből készült lábak egyébként három szekciósak, egyszerű, gumi talpvégekkel és műanyagcsatos nyitással-rögzítéssel. Mivel egy kompakt állványról van szó a legkisebb lábszekció már elég vékony, de a gyári adatok szerint az állvány 6 kilóig terhelhető, ami egy ilyen háromlábútól nem is rossz teljesítmény. Egy közepesen nagy teleoptikával megáldott profi DSLR-t is elbír, ha arra van szükség.

A lábak műanyag csatjai határozottan járnak, nem lötyögnek és nem szorulnak, és ujjunkat sem csípik be egy óvatlan mozdulatnál. A felső részük csatlakozása is fém, ahogy a középoszlop tönkje is. Az oszlop sima „csúszkálós” kivitel, egy kis bemarással, melynek köszönhetően nem fordul el. Emeléséhez a tönk tetején lévő nagy csavart kell kilazítanunk és ezzel rögzíthetjük a kívánt magasságon. Teljes kicsúszását felfelé az alján lévő menetes műanyag gyűrű gátolja. Ez alatt egy gumivégű, de belül fém menetes kupak kapott helyet, rugós fém kampóval. Utóbbira mondjuk egy nehezebb fotóstáskát akasztva szépen leterhelhető az állvány, így érve el plusz stabilitást.

A középoszlop alján lévő műanyagkupak és kampó le is csavarható, így az oszlopot kihúzhatjuk helyéről és fordítva visszahelyezhetjük. Az állvány 42 cm-es minimális magassága ellenére így fejjel lefelé lógatva még alacsonyabb fényképezőgép állás is elérhető. A fejet és a gép magasságát beleszámolva akár szinte földközeli is.

A középoszlop tönkjének tetején egy kis vízszintező libellát, sőt egy apró iránytűt is elhelyezett a gyártó.

Az általunk kapott kitben a BH1 típusú fej volt megtalálható a csomagban, mely egy kompakt méretű gömbfej. Az állványhoz hasonlóan ez is fémből készült, mégpedig magnéziumból, feketére festve.

Kezelése roppant egyszerű, hiszen mindössze egy nagyobb kar található az oldalán, mely a fém gömbcsukló kioldására szolgál. A 36 mm átmérőjű gömb ezután két irányban is 90 fokban dönthető, és szabadon forgatható. Ha esetleg precízebb vízszintre van szükség, az állványon lévőhöz hasonló libellát ennek tetején is találunk. A kioldó kar – ha nincs kényelmes állásban – kifelé húzva szabadon körbefordítható.

A fej magassága 92 mm és szintén 6 kg-os teherbírásra tervezték. Önsúlya 0,31 kg. Az alján lévő szabvány 3/8″-os menettel erősíthetjük az háromlábú állványhoz, melynek felfogató talprésze szélesebb mint a fej 47 mm-es alja.

A gömbfejen egy fém állványtalp található, tetején csúszásmentes gumiberakással és szintén szabványos 1/4″-es állványmenettel a fényképezőgépek számára. Rögzítése a szokványos gyorscsatlakozó, mely egyetlen karral oldható ki. Ennek végén egy második, kiegészítő biztonsági kar kapott helyet, tehát nem elég a nagy kart kioldanunk, a talp és a gép levételéhez ezt a kisebbet is használnunk kell.

A Benro Universal tripod és mellékelt gömbfeje egyik legnagyobb erénye az ára, ami bruttó 34 990 forint. Mindezért jó minőséget, precíz, és masszív állványt kapunk, egy gyors gömbfejjel együtt. A Benro állványokra hazánkban is 10 év gyártói garanciát kap minden vásárló.

A Benro Universal tripod (A500F) főbb paraméterei
Min. magasság (fej nélkül) 32,5 cm
Min. magasság (BH1 fejjel) 41,7 cm
Max. magasság (BH1 fejjel) 133 cm
Max. magasság kihúzott középoszloppal (BH1 fejjel) 156 cm
Összecsukott hossz (BH1 fejjel) 66,7 cm
Legnagyobb csőátmérő 22 mm
Legkisebb csőátmérő 16 mm
Szekciók száma 3
Terhelhetőség 6 kg
Tömeg 1,66 kg
Tömeg (BH1 fejjel) 1,97 kg

A Benro állvány kitet a Studio Line Fototech-Nikatól kaptuk kölcsön a kipróbálás idejére.

Ha a bemutatóink segítettek a termék kiválasztásában, akkor a vásárlásnál tegyen erről említést a kereskedőnél is! Ezzel támogathatja a Pixinfo.com működését. Köszönjük!