Yongnuo YN622C-TX E-TTL rádiós kioldó kit

0

Nemrég még csak Nikon verzióban volt megvásárolható a Yongnuo YN622 rádiós vakukioldója, időközben azonban megjelent a Canon verzió is YN622C néven. Segítségével az E-TTL vakumérés adatait megtartva., távolról vezérelhetjük bármelyik Canon rendszervakunkat. Jobban mondva két ilyen eszköz segítségével, hiszen adóként és vevőként is használhatók – egy a fényképezőgép vakupapucsán, egy pedig a távoli vaku (vagy vakuk) alatt.

A kínai gyártó azóta egy folyadékkristályos kijelzővel ellátott vezérlőt (adót) is megjelentetett hozzá. Ez a YN622-TX, most pedig itt van előttünk a kit változat, melyben a két eszköz együtt vásárolható meg, egy kicsit olcsóbban, mintha külön-külön szereznénk be őket. A fényképezőgépre tehát a TX kerül, mely egy vagy több YN622C-t vezérel, mely ilyen esetben mint vevő funkcionál a rendszervaku(k) alatt. A rádiós kapcsolattal kommunikáló kioldópár a gyári adatok szerint 100 méteres távon belül működik együtt a Digital FSK 2,4 GHz-es szabványt használva.

A viszonylag kis dobozba a két eszközön kívül kétféle kábelt is belezsúfoltak. Segítségükkel vezeték nélküli távkioldóként is használhatók az említett kiegészítők.

Az adó és a vevőegység hasonló kiállású, egyszerű, fekete műanyag házas készülék. Méretűk és alakjuk megegyezik (89,5 x 53 x 39mm), csak kezelőszerveik mások. Tömegük is azonos, elemek nélkül mindkettő 82 gramm.

Mindkettő E-TTL érzékelőkioszlású, fémből készült vakutalpat kapott egy műanyag szorítókerékkel. Aljukon egyforma elemfoglalat kapott helyet, melyet egy elhúzható műanyag fedél takar, alatta pedig 2 AA-méretű (ceruza)elem vagy akkumulátor számára akad hely. Egy garnitúra elemmel kb. 120 óra készenléti időre számíthatunk. Elülső részükön egy vörös színű AF segédfény lámpácska található.

A TX vevőn minden gomb a felső részre került, míg az adón ezek oldalt találhatók. Az adó tetején egy TTL vakupapucs kapott helyet, melyre csatlakoztathatjuk külső vakunkat. Jobb oldalán egy bekapcsoló gomb, valamint a vakucsoportok beállítására szolgáló gomb és a kiválasztott csoportot jelző zöld, LED sor látható. A kioldópár három vakucsoportot (A, B, C) képes kezelni.

A bal oldalon a vakut elvillantó TEST gomb, majd a kommunikációs csatornát váltó gomb, és a kiválasztott csatornát visszajelző LED sor található. Csatornából is hármat kapunk (C1, C2, C3), de párok (C1+C2, C1+C3, C2+C3) és mind a három is kijelölhető egyszerre. A csatornák és a vakucsoportok is az említett gombok nyomogatásával válthatók.

Bal szélén egy PC-szinkron aljzatot is találunk a vevőn, mellyel manuális stúdióvakukhoz csatlakozhatunk. A YN622C egyébként a korábban bemutatott Yongnuo YN300W stúdióvaku TTL kioldójaként is használható.

Párján, a TX adón is található egy szinkron aljzat (a hátulján), ezen kívül balra egy 2,5mm-es jack dugót fogadó kioldó bemenet, jobbra pedig egy mini-USB port látható. Utóbbival a firmware-t frissíthetjük. Kioldó kábelt kapunk hozzá, USB zsinór viszont nincs a dobozban.

Az adó kezelése nagyon hasonló egy rendszervakuhoz. Zöld háttérvilágítású, 4,7 cm átlójú kijelzőjén minden fontosabb adat kényelmesen leolvasható. A világítás automatikusan kapcsol be az adó aktiválásakor, vagy bármely gombot lenyomva, és kb. 5 mp után magától kikapcsol.

Látható rajta az A, B és C csoport zoom állása, üzemmódja és teljesítmény szabályozása. Leolvasható az akkuk/elemek töltöttsége, a beállított kommunikációs csatorna, az autofókusz segédfény (AF-ILL) aktív állapota, valamint a működéssel kapcsolatos egyéb ikonok is, mint például a hátsó redőnyre szinkronizált villanás, vagy a nagy sebességű (HSS) szinkron.

A kijelző alatti gombsorral a következők állíthatók:

GR/*: kiválaszthatjuk a kívánt csoportot, melynek zoom, vagy teljesítmény értékén változtathatunk.
MODE/EM: Az üzemmódok között válthatunk a segítségével, csoportonként. Egy kiválasztott csoportnál beállítható, hogy E-TTL, kézi (M), Super Sync (SS) állásban használjuk, vagy kikapcsoljuk (OFF mód).

  • E-TTL (II): teljesen automatikus villanás vezérlés a fényképezőgép mérései alapján. +/-3 fényérték tartományban korrigálható a mérési eredmény.
  • M: kézi teljesítmény 1/1-1/128 erősség között. Az egyes fokozatok között 0,3 és 0,7 Fé lépésekben finomhangolás is lehetséges.
  • Super Sync: nem TTL villanóknál (pl. stúdióvakuk) is elérhető a nagysebességű szinkron legfeljebb 1/8000 mp-es záridőig. Erőssége az FN menüben hangolható 0-2,0 értékek között.

SYNC/FN: röviden nyomva az első/hátsó redőnyre szinkronizált, illetve a nagy sebességű TTL szinkron között váltogathatunk, mely legfeljebb 1/8000 mp-es záridővel működik. Hosszan nyomva a funkció menübe jutunk, ahol a vezérlő egység néhány alap tulajdonsága állítható be, így például az Super Sync mód erőssége, a távkioldás engedélyezése, az AF segédfény bekapcsolása, középponti érintkezős (hagyományos) vakukkal való kábeles kioldás, korábbi EX vakukkal (430/550/580 EX) való kompatibilitás.
ZOOM/CH: a kiválasztott vakucsoport zoomállása, vagy a kommunikációs csatorna állítható be. Utóbbi hét csatornán lehetséges.

A kiválasztott értékek az iránygombokkal állíthatók. Vaku expozíció kompenzáció esetén például a jobb és bal gombokkal egész, míg a fel és le gombokkal 1/3 fényérték lépésekben.

A vezérlő támogatja a stroboszkópos vakusorozatot (MULTI mód) is, mely a MODE/EM gombbal érhető el. Menüjében beállíthatjuk a manuális villanási teljesítményt, a villanások sebességét (1-500 Hz), és számukat (max. 100, de az előbbi kettő értékétől is függ).

A vezérlő támogatja ezen felül a vakuexpozíció sorozatot (FEB) és rögzítést (FEL).

Érintőlegesen már említettem, de nem részleteztem a vezeték nélküli kioldó funkciót. Ez esetben az adó és a vevő szerepe megfordul. A YN622-TX-et a mellékelt két kábel egyikével (kisebb és nagyobb Canon EOS modellekhez való csatlakozóvéggel) összekapcsoljuk a fényképezőgép kioldó kimenetével, és a YN622C „vevő” TEST gombjának lenyomásával távolról exponálhatunk. Az autofókusz/fénymérés aktiválása és a zárkioldás csak a TEST gomb felengedésekor indul. Nem túl kényelmes a szögletes vevő szorongatni, de mindenképpen használható megoldásnak tűnik.

Sok szolgáltatással felvértezett kettős a Yongnuo YN622C kit, mely minden, akár professzionális használat során szükséges vakufunkciót megad a fotós számára. Egy ilyen duóval felszerelve bármilyen beállítás mellett vezeték nélkül villanthatjuk el, és állíthatjuk E-TTL (II) rendszervakunkat, ha pedig több vakus rendszerrel kell dolgoznunk néhány plusz YN622C Transceiver megvásárlásával és közbeiktatásával ez is megoldható.

A YN622C és YN622-TX külön is megvásárolható, de kitben kb. 5000 forinttal olcsóbban, egész pontosan 29 990 forintért jutunk hozzájuk.

A rádiós vakukioldó kitet a Mikrosattól kaptuk kölcsön a kipróbálás idejére.

Ha a bemutatóink segítettek a termék kiválasztásában, akkor a vásárlásnál tegyen erről említést a kereskedőnél is! Ezzel támogathatja a Pixinfo.com működését. Köszönjük!