Boya vezeték nélküli mikrofon kit: BY-WM4 Pro

0

A videós beszámolók, a vlogok népszerűsödése egyre inkább magával hozza a videó- és hangtechnika iránti magasabb keresletet, illetve magasabb igényeket is.
Az egyes kamerák beépített mikrofonjában nagyon könnyű csalódni, hiszen ezek hangminősége messze elmarad a legegyszerűbb külső mikrofonéktól is. Az egyszerűbb mikrofonok kábeles összekötése viszont jelentősen csökkenti a kényelmes használatot, így nem meglepő, hogy sokan inkább valami vezeték nélküli megoldásban gondolkoznak.

A Boya már korábban is kínált vezeték nélküli mikrofon rendszert, amelyet mi magunk is kipróbáltunk, most ennek továbbfejlesztett változata járt nálunk.

Felépítés

A Boya BY-WM4 Pro név alatt futó mikrofon kit egyszerre két mikrofon használatát teszi lehetővé a szettben lévő két rádiós adó és egy vevő segítségével.
A könnyen hordozható táskában a rádiós adókon és vevőkön kívül a két csíptetős lavalier mikrofont, valamint kábeleket kapunk, utóbbiak között van hagyományos sztereo 3,5mm-es jack, de okostelefonokhoz használható jack kábel is, amely az okostelefonnal történő hangfelvétel lehetőségét kínálja – amit aztán persze utólag bármikor a videó alá vághatunk.

Az adók rendelkeznek a szokásos mikrofon bemenettel, de vonali bemenet is elérhető, így az erősítést nem igénylő jel is használható/továbbítható.
Bár a 3,5mm-es jack aljzatok sztereó dugót fogadnak, a vezeték nélküli adó csak a bal oldali jelet továbbítja, amelyet a vevő mindkét csatornára közösít

A vevőkön szintén találunk két csatlakozót, ezek egyike a vonali kimenet, amelyen keresztül a felvételt végző eszközhöz (kamera, hangfelvevő, okostelefon) köthetjük a vevőt, míg a másik a fejhallgató kimenet, amelyen a beérkező hangot monitorozhatjuk. Ez utóbbi hangereje a vevőről állítható.

A felfogatáshoz az adók esetében csíptetőt, a vevő esetében pedig vakupapucs talpat használhatunk. Igény esetén ezek állványmenetes adapterre is cserélhetők.

A működtetéshez szükséges energiát mind a vevő, mind az adók két mikroceruza elemből veszik (a korábbi változatok egy darab AA elemet használtak, amelyek kisebb feszültséget kínáltak).

Az eszközöket első használat előtt párosítani kell. Ezt nagyon egyszerűen elvégezhetjük, csupán az adó Pair gombját kell 2 mp-ig nyomva tartani, amely után a rajta lévő kék LED dupla villogással jelzi, hogy a párosítás folyamatban van.
Ekkor a vevőn is be kell nyomni és nyomva tartani a párosításhoz használható gombokat (hangerő fel és le egyszerre), majd a párosítás befejeződik.

A próba

A mikrofon rendszert kétféle módon teszteltük, egyrészt egy fényképezőgéppel videofelvétel közben, viszonylag kis távolságból, másrészt okostelefonos hangrögzítéssel. Ez utóbbi inkább azért lehet érdekes, mert ekkor a vevőtől jelentősen eltávolodtunk: a szerkesztőségünknek helyet adó panellakás különböző szobáiból készítettünk teszt felvételt, amelyből kiderült, hogy több fal sem rontja a vételt és a hangminőséget.

Érdekes, hogy a Sony fényképezőgéppel való használat elején kicsit túlvezérelten indul a felvétel, de ennek könnyen lehet az az oka, hogy teljes csendből indítottuk a rögzítést, amely miatt a gép nagyobb erősítéssel indított. Néhány másodperc alatt beállt a helyes hangerő, így vegyük ezt mérvadónak.
A telefonnal – mint hangfelvevő eszközzel – készített felvételnél ilyen probléma nem adódott (kvázi kizárhatjuk, hogy a videóban ezt a mikrofon okozta volna – vélhetően a manuális szint beállítás már segített volna a helyzeten).

A telefonnal készített hangfelvétel itt érhető el: