Vezeték nélküli mikrofonok a Boya kínálatában

0

A fényképezőgépek videó képességeinek javulásával egyidőben lett egyre népszerűbb tevékenység a youtube-erkedés, illetve a MILC vagy DSLR fényképezőgépekkel való videózás. Biztos sokan vannak, akik azonnal tudják, hogy mit akarnak, és egyből úgy állítják össze a szettjüket, de valószínűleg többen vannak, akik kísérletezéssel kezdik a videós pályafutásukat. Azzal mindenki pillanatok alatt szembesül, hogy a fényképezőgépekbe épített mikrofonok maximum arra jók, hogy ne néma filmet rögzítsenek a vázak, de minőségi munkára abszolút alkalmatlanok. Így legtöbbször felkerül a gépre egy irány- vagy puskamikrofon, majd amikor kiderül, hogy az nem minden helyzetben biztosítja a kívánt hanghatást, bekerül a felszerelésbe egy csíptetős lavalier mikrofon is. Ez a vloggerek többségét valószínűleg sokáig ki is szolgálja, de egyszer eljön a pillanat, amikor a mikrofon 1-2 méteres kábele kevésnek bizonyul. Ilyenkor szokott a vlogger elkezdeni a vezeték nélküli mikrofonok között keresgélni, és rádöbbenni arra, hogy újabb százezrek kicsengetése nélkül nehezen fogja megúszni ezt a mókát.

Pedig csak egy egyszerű rádió adóvevőről van szó, nem lehet az annyira bonyolult. Valószínűleg nem is az, de amíg ezek az eszközök csak a profik játékszerei voltak, csak a legjobb minőségű eszközök léteztek a profik költségvetéséhez igazított áron. Persze az elmúlt 10 évben itt is erősen érződött a kínai termékek árleszorító hatása, de 100 ezer forint alatt nehéz volt megúszni egy ilyen technológiai váltást. Ma azonban már odáig csökkentek az árak, hogy akár 27 ezer forint alatt is kapható ilyen szett, így a legkisebb költségvetéssel dolgozó vloggereknek sem kell már a kábelekkel bajlódniuk.

A Tripont jóvoltából ezúttal három különböző árfekvésű, de lényegében azonos funkciójú vezeték nélküli mikrofont próbáltunk ki, hogy kiderítsük, mi a legfontosabb különbség közöttük.

Mielőtt rátérnék a különbségekre, megpróbálom összeszedni, hogy mi a közös mindhárom szettben. A legfontosabb, hogy mindegyik csomagban egy adó és egy vevő egység található. Az adóhoz minden esetben tartozik egy csíptetős mikrofon, a vevőhöz pedig egy olyan kábel, amivel a vevő által fogott jelet fényképezőgéphez lehet továbbítani. A mikrofon bemenet mellett minden adón van vonal bemenet, és minden vevőre került fülhallgató kimenet is, hogy a fogadott jel minősége könnyen ellenőrizhető legyen. Természetesen mindhárom szett mindkét darabja övre csíptethető, de a vevők mindegyikéhez van olyan adapter is, amivel a fényképezőgép vakupapucsába lehet rögzíteni a készüléket. Mindhárom rendszerhez, még a legolcsóbbhoz is jár egy minőségi tok, amibe a teljes szett szépen elcsomagolható, így használaton kívül nem szóródnak szanaszét.

Ezek után nézzük miben különböznek egymástól a szettek.

Boya BY-WM4

Nem tudom mással kezdeni ennek a modellnek a bemutatását, minthogy ez az a vezeték nélküli mikrofon, amit bruttó 26.900 forintért el lehet hozni a Tipontból. Ismerve az ilyen szettek bőven 100 ezer forint feletti árát, ez döbbenetesen kis összeg. Ennek ellenére látszólag mindent tud, mint a drágább testvérei, és valószínűleg sokak számára megfelelő is lesz.

Külsőre is azonnal látszik, hogy ez a rendszer nem profi felhasználásra készült, cserébe kicsi és takaros mindkét egység. Az apró méretet többek között az teszi lehetővé, hogy a másik két rendszerrel ellentétben, ezekbe csak 1-1 AA méretű ceruzaelemet kell tenni. Borítékolható, hogy ez a jellemző a használati idő mellett a hatótávot is limitálja.

Az olcsósítás látszik a kábelek csatlakozóin is, hiszen a BY-WM4 szetthez csak sima jack dugós kábeleket kapunk, amik elvileg könnyebben kicsúszhatnak a helyükről, megtréfálva ezzel a felhasználót. Viszont a csatlakozók alapból is annyira szorosak és stabilan állnak, hogy nehezen tudom elképzelni, hogy ezek egy amatőr használat mellett valaha kilazulnának és kicsúsznának.

Ezt a szettet a Boya nem csak fényképezőgépekhez, de mobiltelefonos videózáshoz is ajánlja, ezért a fényképezőgépekhez való TRS csatlakozós (három pólusú) kábelen túl egy mobiltelefonokhoz való TRRS (négy pólusú) kábel is található a csomagban. Jó tudni, hogy a mobilok mellett az Apple számítógépekhez is ez utóbbira lesz szükség.

Az alacsony ár mögött még egy tudnivaló rejlik, ez pedig a vezeték nélküli átvitel módja. Míg a másik két rendszer 200 MHz illetve 500 MHz környéki frekvencián üzemel, addig a BY-WM4 beépített antennával a Wifi hálózatok által is használt 2,4 GHz-es frekvencián küldi a digitális adatfolyamot. Ha olyan helyen kell használni, ahol sok a vezeték nélküli hálózat, ott akár a csatlakozás minőségével is lehetnek gondok, de ami fontosabb, az átvitel hatótávolsága jóval kisebb, mint a másik két modell esetén. A specifikáció 15 métert ír, de igazán biztos az ember csak 5-10 méteren belül lehet. Ha az adó és a vevő között (körül) zavaró tárgyak is vannak, vagy sok a Wifi hálózat, akkor célszerű 5 méteren belül maradni.

A tesztek során kb. 12 méternél akadozott, 15 méternél teljesen elveszett a hang. Viszont 10 méteren belül meglepően tiszta és stabil volt, ráadásul olyan helyen sem volt gondja, ahol tucatnyi Wifi hálózat zavarta a munkáját. Bár a mikrofon nagyon hasonlít a másik két szetthez kapott mikrofonhoz, lehet hogy az is egy nagyon picit egyszerűbb darab. Az adót és a vevőt gyárilag összepárosítják, a csatornák módosítására nincs lehetőség.

Boya BY-WFM12

Aki már biztos benne, hogy szüksége van egy ilyen szettre, és várhatóan rendszeresen használná is a vezeték nélküli szolgáltatást, annak érdemes ezt a változatot megnéznie, már csak azért is, mert ezért a rendszerért alig 12 ezer forinttal kell többet a Tripontban hagyni. Alapvetően ugyanazt tudja, mint az előző, csak mindenben egy kicsit komolyabb.

Az áramellátást az adóban és a vevőben is 2-2 AA elem biztosítja, így két elemcsere között várhatóan hosszabb idő fog eltelni, de a VHF rendszernek köszönhetően (12 csatorna 204 és 2015 MHz között) az elméleti hatótáv is megnőtt 15-ről 40 m-re.

A gyakorlatban ez inkább annyit jelent, hogy a 15 métert biztosan tudja, de afölött tényleg csak akkor szabad használni, ha a két egység között nincs akadály, illetve a rögzítőeszköznél van valaki, aki folyamatosan monitorozza a hangot, és jelez, ha gond lenne.

A két egység közötti jobb kapcsolatot szabadon hajlítható gumi antennák segítik, a kábelek stabil csatlakozását pedig rögzítő csavarok biztosítják. A csomagban a legolcsóbb modellhez hasonlóan megtalálható a TRS végű kábel mellett a TRRS változat is, hogy a rögzítő oldalon mobiltelefonhoz, tablethez és számítógéphez is lehessen csatlakoztatni. Félprofi megoldás amatőröknek szóló áron.

Profi, mindennapos felhasználásra nem ajánlanám, de a rendszeresen videózó youtube-erek számára ez lehet a legideálisabb választás.

Boya BY-WM8 Pro K1

Az igazi profi megoldás meglepően alacsony áron. A külsőn is látszik, hogy a klasszikus dizájnt követi, nem akar villogni, csak funkcionális lenni. Bár ez a szett a vevő mellett csak egyetlen adót tartalmaz, a rendszer képes akár két adó jelét is fogadni és továbbítani a hangrögzítő egység felé. Ennek ellenére az egy adót tartalmazó csomag mindössze 79.900 forint, és a két transmitteres csomagért is csak 109.900 forintot kérnek. Ennyi pénzért többnyire csak egyetlen adót szoktak adni olyan rendszerben, aminél a bővíthetőség sem adott.

A csatlakozók csavaros rögzítése ebben a kategóriában magától értetődő, és a vékony, de masszív antennák is megszokottak. Egyedül az furcsa, hogy ezeket nem lehet levenni a készülékről, ami megnehezíti a cserét, ha azok netán megsérülnének.

Az adón a be- és kikapcsolásra használható gomb (hosszú megnyomás) használat közben a mikrofon némítására és újra bekapcsolására is használható (rövid megnyomás). Néma mikrofonnál az adón a csatorna száma helyett egy áthúzott mikrofon látható, a működést jelző LED pedig pirosra vált, míg a vevőn a bemeneti egységnél normál működésnél kéken világító LED kialszik. Így a hangátvitel szünetelése mindkét oldalon ránézésre egyszerűen megállapítható.

Az A illetve B bemenetek között a SET gombbal, a frekvenciák között pedig a + és a – gombokkal lehet váltani mindkét eszközön, a beállított érték pedig a háttérvilágításos LCD-ről olvasható le.

Az adatátvitelre ez a szett az 556,71 MHz és 595,66 MHz közötti tartományban 2×48 csatornát használ, ami a legzsúfoltabb környezetben is biztosítja, hogy a videós megtalálja a legkevésbé foglalt frekvenciát. Az elméleti hatótáv 100 méter, de ezt nem próbáltuk. Viszont 20 méteres távolságból ez volt a három közül az egyetlen, ami hibátlanul működött.

A Boya BY-WM8 Pro K1-hez ugyan nem jár TRRS végű kábel, így mobiltelefonos videózáshoz alapból nem használható, viszont XLR csatlakozót mellékelnek, hiszen a profi hangtechnikában sok esetben arra van szükség. Míg a másik két szetthez mutatós gyöngyvászon táska jár, addig a profi rendszer elcsomagolásához kopogós műanyag mini-koffert adnak, ismét megerősítve, hogy nem a külsőségek, hanem a praktikum és a tartósság a lényeg.

Azt gondolná az ember, hogy ezek után egyszerű választani. Aki eddig azért nem vett ilyen rendszert, mert nem akart 100 ezreket kiadni egy ilyenért, az elvileg talál magának 30 ezer forint alatt is használhatót, de 40 ezres határt belőve már a félprofi szett is elhozható. De az igazán komoly fejfájást a profi szett jelenti, hiszen azért sem kell már fél karunkat és a vesénket a boltban hagyni. Gyanítom, hogy sok olyan amatőr vlogger lesz, akinek igazából a 26 ezres is megtenné, de mégis a 80 ezressel fogja meglepni magát.