Nikkor AF-S 28mm f/1,4 E ED – teszt

0

Felépítés

A Nikon pár éve frissítette 28 mm-es nagylátószögű, nagy fényerejű fixét és akkor jelentette be az elektromágneses blendevezérléssel dolgozó Nikkor AF-S 28mm f/1,4 E ED modellt. Nyilvánvaló, hogy nem egy vadonatúj darabról van szó, tehát az újdonság átütő erejéről ennél a cikknél nem beszélhetünk, viszont mivel a Sigmától kaptunk egy 28mm f/1,4 DG HSM Art objektívet, pont kapóra is jött, mert így egyszerre tudtuk tesztelni a két objektívet, amely sokkal jobb összehasonlíthatóságot eredményez. Jóllehet, minden objektív tesztünknél igyekszünk hasonló körülményeket teremteni és a megszokott teszthelyszíneket felkeresni, sok esetben nem kivitelezhető, hogy pont ugyanolyan fényeink legyenek. Ez főképp a kültéri tesztképekre igaz. Most azonban mindkét objektívvel egy időben fotóztunk (pontosabban gyorsan egymás után), így minimális különbségek voltak csak a körülmények között.

A Nikon még 2014-ben kezdte el alkalmazni az elektromágneses blendevezérlést objektívjeiben, hogy szépen lassan lecserélje az elég korosnak számító, mechanikus karral történő módszert. Az „új” megoldás elviekben gyorsabb és pontosabb rekeszbeállítást tesz lehetővé.

A Nikkor 28mm f/1,4 E ED objektívbe is került elektromágneses blende mozgató mechanika, de optikailag is más felépítésű, mint elődje, a Nikkor 28mm f/1,4 D AF.

Az új modellben hárommal több lencsetagot használtak, azaz összesen tizennégyet. Ezek közül kettő extra alacsony szórású (ED) és 3 aszférikus.
Az elérhető látószög átlósan a szokásos 75 fok.

Bár nagy látószögről van szó, senki se gondolja, hogy ez aprócska méretet jelent. A mintegy 10 cm hosszú objektív 8,3 cm átmérőjű, frontlencséje 55 mm átmérőjű, tömege pedig első sapkával együtt 665 gramm (nélküle 645 gramm). Az objektív elé 77 mm-es szűrőket tekerhetünk fel.

Az automatikus élességállítást itt is ultrahang frekvencián működő SWM motor valósítja meg, így a fókuszálás csendesen és gyorsan történik. A belső élességállításnak köszönhetően a frontlencse nem fordul el és nem is mozog előre-hátra az élességállítás során (a hátsó lencsetag csupán 1 cm-t mozdul el), így a belső tagok porosodására is kisebb az esély.

A Nikon a Nikkor AF-S 28mm f/1,4 E ED objektívhez egy puha tokot (CL-1118) és szirom formájú napellenzőt is ad.

A specifikáció a Nikkor AF-S 28mm f/1,4 E ED adatlapján tekinthető meg.

Használati tapasztalatok

Méretét tekintve nincs nagy eltérés a Sigma 28mm f/1,4 DG HSM Art-hoz képest, a Nikkor pár mm-rel rövidebb csupán. Tömege azonban mintegy 200 grammal kevesebb, mint a Sigmáé. Azért ez az objektívet kézben tartva annyira nem feltűnő különbség, pláne nem akkor, amikor már fényképezőgépen van. A bajonett fémből készült, a tubus külső felülete hőstabil polikarbonát borítást kapott.

A Nikkor AF-S 28mm f/1,4 E ED csepp- és porállóságot adó szigetelésekkel is rendelkezik, amely a bajonett csatlakozó körül körbefutó gumi peremből is már sejthető. A könnyebb tisztán tarthatóság érdekében a frontlencsét fluor bevonattal látták el.

A fókuszgyűrű kellően széles ahhoz, hogy kényelmesen állítsunk kézzel élességet. A 2 cm szélesen bordázott gyűrűt mintegy 135 fokkal kell elfordítsuk, hogy a végtelen tárgytávolságról a közelpontig jussunk. Ez, na és persze a könnyedén, szorulás nélkül forgatható fókuszgyűrű pontos és könnyed kézi élességállítást kínál.
Az SWM fókuszmeghajtás miatt a fókuszgyűrűvel bármikor végezhetünk kézi élességállítást, akár automatikus élességállítást követően is van lehetőség kézi finomhangolásra, persze csak akkor, ha nem követő fókuszmódot állítottunk a gépen.

Kapcsolóból csupán egyet építettek az objektívre, ez pedig szokásos módon az automatikus vagy manuális fókuszt állító M/A – M kapcsoló.

Távolságskálát a fókuszgyűrű mögött találunk, ezen méterben és lábban tüntették fel a fontosabb tárgytávolságokat, mint a 28 cm-es közelpont, a 35 cm, a 45 cm, a 60 cm, az 1 méter, valamint a végtelen értékeket.

A fókusz légzés, vagyis a végtelen tárgytávolság és a közelpont közötti látószögbeli eltérés minimális, közelpontra állítva az élességet pár fokkal csökken csak a látószög.

Látószög változás a tárgytávolság függvényében