Kipróbáltuk: Panasonic Lumix S1R – teszt

0

Bevezetés, különbségek

Aki folyamatosan nyomon követi a fotótechnika fejlődését, biztosan fejből vágja már azt az ezerszer elmondott tényt, hogy a Panasonic 10 évvel ezelőtt kezdett bele a tükör nélküli cserélhető objektíves fényképezőgépek piaci bevezetésébe. Akkoriban már az Olympusszal volt egy szövetségük, a FourThirds DSLR rendszer, amelyet szintén közösen indítottak útjára és amely az akkor nagyon elterjedt APS-C méretű szenzornál kisebb, ám ígéretes 4/3″ típusú szenzor és egy új bajonett köré épült. A tükörreflexesek és a hozzájuk való objektívek fejlesztésébe azonban az Olympus sokkal többet tett, hiszen a Panasonicnak mindössze egyetlen NégyHarmados DSLR-je jelent meg, s az objektívek terén sem mutatott fel túl sok modellt (amelyek tervezésében egyébként a Leica segédkezett, így Leica néven került piacra).
A Panasonic azonban inkább hitt az új, tükör nélküli rendszerben, mint a tükörreflexesekben, s ezt olyannyira komolyan gondolta, hogy minden erőforrását ennek az új iránynak a fejlesztésére fordította.

De milyen jól is tette, hiszen egyre inkább úgy tűnik, hogy a filmes gépekhez fejlesztett tükörreflexes technológiát lassan, de biztosan leváltja a tükör nélküli megoldás. Manapság már alig van néhány területe a fotózásnak, ahol egy tükörreflexesnek még előnye lehet egy MILC-cel szemben, leszámítva persze azt, hogy sok fotós csupán megszokásból, vagy éppen anyagi okokból ragaszkodik még a DSLR rendszeréhez.

Az elmúlt 10 év alatt bebizonyosodott, hogy az amatőr és haladó amatőr fotósok mellett a videográfusokat is sikeresen megcélozta termékeivel a Panasonic, akik a mikro NégyHarmad rendszerben a legtöbb féle gépet kínálták és kínálják (az Olympus sokáig csak a kisebb MILC modelleket tartotta fontosnak a lélegeztető gépen tartott NégyHarmados DSLR rendszer mellett).
A történelem során azonban azt is láttuk már, hogy aki leragad egy piaci szegmensnél és nem képes azon túllépni, az nem tudja maximalizálni a bevételeit. Márpedig egy gyártónak mi más lehet fontosabb, mint a profit (persze a presztízs és a brand is fontosak).

A Panasonic az utóbbi években nagyon el volt foglalva a mikro NégyHarmados rendszerével és talán kicsit későn kaptak észbe, hogy ideje más szegmensben is gondolkozni és a profi fotósok szegmensét is megcélozni. Hiszen évről évre folyamatosan azt láttuk, hogy a Sony milyen magas pozíciót ért el a teljes kisfilmes képkocka méretű szenzort használó gépeivel, pedig olyan nagy gyártók mellett kellett labdába rúgnia, mint a Canon és a Nikon. A teljes full-frame szenzoros gépek piacán azonban így is kiváló eredményeket ért el a Sony, ez pedig egyértelműen a full-frame szenzoros MILC gépeinek köszönhető, nem a DSLR-ekhez közelebb helyezkedő féligáteresztő tükrös SLT rendszerének. Kár lenne kimaradni egy ilyen jó buliból!

De ilyen piaci körülmények között a Canon és a Nikon éveken keresztül csak halogatta, húzta a behajózást a full-frame MILC-ek vizére, viszont a tavalyi Photokinán ők is kivillantották foguk fehérjét és bemutatták új, kisfilmes méretű szenzort használó tükör nélküli gépeiket. Milyen érdekes, hogy a Panasonic is pont ugyanekkor tette meg első bejelentését, igaz, ekkor még csak a full-frame MILC gépének fejlesztéséről esett szó, amit természetesen a profiknak készít.

Jóllehet, így a Canon és Nikon hamarabb került piacra teljes Leica képkocka méretű szenzort használó tükör nélküli cserélhető objektíves gépeikkel, de a Panasonic talán még így is időben tette meg figyelem felhívó bejelentését.

A Panasonic ráadásul – hasonlóan a Nikonhoz – rögtön két gépet is harcba küld a fotósok kegyeiért, egy magasabb és egy alacsonyabb felbontású modellt. Ezek részletes képességeire azonban csak a február elsején tett bejelentés során derült fény, a piaci bevezetésre pedig még pár hetet várni kell.

A neves nagy fényképezőgép gyártók közül így már csak a Fujifilmnek, a Ricoh/Pentaxnak, illetve az Olympusnak nincs full-frame szenzoros MILC gépe, a Fujifilm inkább a középformátumban hisz, míg az Olympus kitart a mikro NégyHarmad mellett és egy profiknak szánt prémium modellel az OM-D E-M1X-szel próbálkozik (rajtuk kívül még a Sigma nem rendelkezik full-frame MILC-cel, de ők egyelőre inkább objektívjeik miatt jutnak a fotósok eszébe – ez változhat a közelgő L bajonettes vázának bemutatásával).

A Panasonic azonban kőkeményen megérkezett a full-frame MILC-ek piacára, ráadásul olyan ígéretes szövetséget is alapítottak, amely könnyebben hozzáférhetővé teszi más gyártók számára a bajonettet és a fotósok számára az objektíveket. A Leica, Panasonic és Sigma által életre keltett L bajonett szövetség (L-mount Alliance) ugyanis az indulást követő néhány hónapon belül rengeteg objektívet tesz elérhetővé natív L bajonettel, így a más gyártóknál előforduló kezdeti nehézségeket (már ami a natív objektívkínálatot illeti) egy csapásra áthidalták. A Sigma egyébként már be is jelentette, hogy mintegy tizenegy Art szériás objektívének készül az L bajonettes változata, amelyek még idén piacra kerülhetnek.

Az L bajonettre már korábban is léteztek tükör nélküli fényképezőgépek, amelyeket a Leica készített (APS-C szenzorral a Leica T és TL, kisfilmes képkocka méretű szenzorral a Leica SL). Ezen bajonett köré épült az új szövetség, amely óta az első full-frame szenzoros MILC-eit a Panasonic készítette el. Ezek közül mi most a nagyobb felbontású Lumix DC-S1R modellt vesszük górcső alá. A kisebb felbontású szenzorral dolgozó S1 egyébként hasonló képességekkel rendelkezik, de videózás terén egy kicsit majd többre számíthatunk tőle (30 kép/mp-es Ultra HD videót időlimit nélkül tud majd rögzíteni, illetve 10 bites videofelvételre, valamint Hybrid Log Gamma mentésre is lesz mód fizetős firmware frissítés után).

Szokásunkhoz híven most nézzük meg nagy vonalakban, mire számíthatunk a Panasonic nagy felbontású szenzorral szerelt full-frame MILC-étől.

A Panasonic Lumix S1R főbb tulajdonságai:

 • képérzékelő: S1R: 47,3 Mpixeles felbontású, full-frame méretű szenzor, aluláteresztő szűrő nélkül, aszférikus mikrolencsékkel
 • érzékenység tartomány ISO100-ISO25600, kiterjeszthető ISO50-ISO51200-ra, lépésköz 1/3 Fé
 • időjárásálló szigetelések
 • objektív: L bajonett
 • 5 tengelyes szenzor eltolásos stabilizálás, Dual IS képesség (objektívbe épített stabilizátorral való együttműködés), akár 5,5 Fé előny (50mm-es objektívvel)
 • stabilizátor státuszképernyő (expozíció közben is) a nem kívánatos rezgések kijelzésére
 • 400.000 expozícióra tervezett zárszerkezet
 • 1/8000 mp záridő mechanikus zárral, videófelvételnél 1/16000 mp záridő elektronikus zárral
 • elektronikus első redőny lehetősége, ekkor max. zársebesség 1/2000 mp
 • DFD fókuszrendszer, 480 fps mintavételezés, -6 Fé érzékenység (@f/1,4)
 • 5,76 millió képpontos elektronikus kereső, 120 kép/mp frissítés
 • változtatható kereső nagyítás (0,7×, 0,74× és 0,78×)
 • 3,2″-os, 2,1 millió képpontos, érintésérzékeny LCD, fel-le dönthető és jobbra enyhén kihajtható
 • felső státusz kijelző
 • háttérvilágítással ellátott gombok (nem mindegyik!)
 • dupla vezérlőtárcsa, plusz hátsó navi tárcsa és fókuszkar
 • mesterséges intelligenciával támogatott fókuszrendszer (képes felismerni az emberi arcokon túl a macskákat, kutyákat és madarakat is)
 • UltraHD 50 vagy 60 kép/mp frissítésű videofelvétel lehetősége, kvázi képkivágás nélkül, 4:2:0 8 bit H.264 LongGOP tömörítéssel, max. 150 Mbps bitrátával
 • slow-motion felvétel Ultra HD-ben 60 kép/mp-cel, Full HD-ben max. 180 kép/mp-cel
 • Hybrid Log Gamma támogatás, fizetős szolgáltatás megvásárlásával V Log is elérhető
 • mikrofon bemenet, fejhallgató kimenet, opcionális XLR adapter
 • 9 kép/mp sorozat sebesség egyszeri fókusszal, 6 kép/mp sebességű sorozat folyamatos fókusszal
 • automatikus expozíció sorozat, rekesz sorozat, fókusz sorozat
 • villódzásmentesített fotózás (villódzó fényeknél csúcson történő exponálás)
 • 6k Photo mód 30 kép/mp-cel, 4k Photo mód 30 vagy 60 kép/mp-cel, Post Focus lehetőség
 • több képből összeállítható nagy mélységélességű kép (focus stacking)
 • nagy felbontású fotó mód RAW formátumban (S1R: 187 millió (16.736×11.168) pixeles, S1: 96 millió (12.000×8.000) pixeles), akár kézből, a szenzor pixelméretnél kisebb mértékű eltolásával és nyolc expozíció egyesítésével
 • vakupapucs, vaku szinkronidő 1/320 mp (rendszervakuval, hagyományos vakuval 1/250 mp)
 • rengeteg programozható gomb, funkció kar
 • beépített Wi-Fi vezérlő (2,4 GHz és 5 GHz), Bluetooth LE adapter, távvezérlés és képáttöltés vezeték nélkül okostelefonnal
 • dupla kártyafoglalat (UHS-II SDXC és XQD, utóbbinál később CF Express kompatibilitás is elérhető lesz)
 • akkumulátor töltés gépen belül USB-n keresztül (ekkor is tovább használható a fényképezőgép)
 • 7,4V, 3050 mAh, 23 Wh lítium-ion akkumulátor (380 kép egy töltéssel)
 • USB 3.1 Gen1 Type-C és teljes méretű (Type A) HDMI csatlakozó

A részletes specifikáció a fényképezőgép adatlapján érhető el, amelyet érdemes a cikk tovább olvasása előtt áttanulmányozni.