Kipróbáltuk: Panasonic Lumix S1R – teszt

0

Mért értékek

A Panasonic S1R működési sebessége jó, de nem kiemelkedő. A bekapcsolási idő kb. 1 mp, ami ma már nem számít túl jó értéknek, ahogy a lejátszás módba lépés első képnél 0,7 mp ideje sem túl briliáns. Érdekes viszont hogy ezt követően a többi esetben már csak 0,5 mp idő kell a lejátszás módba lépéshez.

Kiváló időt mértünk azonban a gyors egymásutánban történő képkészítésnél, hiszen olyankor is fotózhatunk 0,15 mp-enként, ha nem sorozat módban vagyunk, ami összességében akár 6 kép/mp-et is jelenthet.

Kicsit átlag alattinak tapasztaltuk ugyanakkor a kártyára írás sebességét, legalábbis az UHS-II-es SD kártyák esetében (XQD kártyával nem tudtunk most tesztelni). A 300 MB/s maximális olvasási sebességű memóriakártyáink 260 MB/s írási sebességre képesek, ezt azonban nem tudta kihasználni az S1R, hiszen mindkét médiára 110 MB/s-mal írta fel a 70 MB-os RAW fájlokat. Ez azt jelenti, hogy RAW formátumban sorozat módnál ha a puffer telítődik, akkor közelítőleg 1,6 kép/mp sebességet tud tartani a gép. JPEG-nél sem sokkal jobb a helyzet, ott 50 MB/s-ot mértünk, a JPEG képek mérete 23 MB, így nagyjából 2 kép/mp lesz a folyamatos sorozatsebesség a puffer telítődés után.

Mért értékek
Bekapcsolástól az élőkép megjelenéséig szükséges
idő
1 mp
Lejátszás módba lépés és a kép megjelenéséig szükséges
idő
0,5-0,7 mp
Képek közötti lapozás sebessége max. 17,5 kép/mp
Két felvétel közötti minimális idő (MF) 0,15 mp
SanDisk UHS-II W:260 MB/s 64 GB SDXC Lexar UHS-II R:300 MB/s W: 260MB/s 32 GB SDHC
Kártyára mentés sebessége (RAW) 110 MiB/s 110 MiB/s