Izgalmas LED lámpák: Metz mecalight S500 BC és L1000 BC

0

Nem csinálok belőle titkot, hogy amikor tudomásomra jutott a következő tesztalany, miszerint LED panelek érkeznek, nos, nem vert ki a veríték az izgalomtól. Sok LED-es állandó fényű lámpát láttam már, ezek között voltak olyanok, amiket vaku helyett is alkalmazhattunk, de kevés volt olyan, ami igazán megdöbbentett, vagy megfogott volna.

Már a cikk címe alapján felteheti az Olvasó a nagy kérdést: hogy a fenébe lehet egy LED lámpa izgalmas?
Nos, egy héttel ezelőtt még én is mosolyogtam volna egy ilyen címen, de aztán jött ez a két Metz kütyü és egy csapásra úgy éreztem, hogy igen, van még itt mit fejleszteni a többieknek és van még lehetőség a LED panelek terén is.

Önmagában a két puritán doboz még semmit sem árul el arról, hogy mire számíthatunk. Persze a hátuljukon ott virít néhány műszaki paraméter, mint 1000 lux fényáram, 93-as CRI érték, stb. De ezektől ma már nem ájulunk el.

Nézzük elsőként, hogy mit rejt a kisebb doboz.

Metz mecalight S500 BC

A kisebb lámpa terméknevében sok logikát nem kell keresnünk, ugyanis itt az 500 nem a fényáramra utal. A BC viszont a két színű LED felhasználását jelenti (BiColor), azaz a 15×8-as mátrixba helyezett fényforrások fele hidegfehér (5500K), fele melegfehér (3000K), az arány megváltoztatásával pedig a két szélsőérték között bármilyen színhőmérsékletet beállíthatunk.

A kb. okostelefon méretű, fém burkolatú, lítium-ion akkut tartalmazó SMD LED panel egyik sarkába építették a kezeléshez használható gombokat, amiből nincs túl sok. Egy bekapcsoló gombot, egy menü gombot és egy plusz, valamint egy mínusz gombot találunk itt.

A bekapcsolás után a hátsó OLED kijelzőn olvashatjuk le, milyen színhőmérsékletre és milyen teljesítményre van beállítva a lámpa, valamint ezzel a teljesítménnyel mennyi ideig képes világítani a hátra lévő akkumulátor energiával. A fényerőt 5-100% között 5%-os lépésekben állíthatjuk.
Teljesen feltöltött akkuval az S500BC max. teljesítményen (kb. 1000 lumen) 1,1 órán át tud világítani, ami egy ilyen kis készüléktől szerintem parádés teljesítmény, figyelembe véve, hogy milyen fényerőre képes.

Ha az akku lemerült, azt micro USB kábelen keresztül tölthetjük fel, illetve töltés közben, azaz kábeles betáplálásról is használhatjuk .

Aki szeret okostelefonnal fotózni, de néha szüksége van kiegészítő fényre, annak kiváló megoldás ez a mindössze 135 grammos, zsebben elférő, de mégis szép lágy fényt adó kiegészítő.

Persze nem csak okostelefonnal használhatjuk, hiszen az alján lévő 1/4″-os menet és a mellékelt adapter segítségével bármilyen fényképezőgép vakupapucsába, vagy bármilyen vaku tartóba behelyezhetjük.

A még lágyabb fények érdekében egy diffúzor lapot is mellékelnek, amit egy gumis távtartó segítségével helyezhetünk fel.

A Metz mecalight S500BC ajánlott bruttó fogyasztói ára 44 ezer Ft.

Metz mecalight L1000 BC

A nagyobb dobozban egy méretesebb lámpa található, ami első ránézésre kevésbé tűnt érdekesnek, mint a méretével hódító S500 BC.

A 10×15 cm méretű, 3,5 cm vastag lámpa egyszerű műanyag burkolatot kapott, a viszonylag vastag, (kb. 1,5 cm) káván belül pentile elrendezésben láthatjuk a hidegfehér és melegfehér Power LED-eket.

Összesen 64 LED-ből épül fel a lámpa, amelyek egy-egy aprócska reflektor mögött foglalnak helyet.

A tápellátáshoz itt külön elemtartót mellékelnek, amelybe 6 darab AA méretű elemet vagy akkumulátort helyezhetünk. Az elemtartó egyébként Sony NPF formátummal megegyező, így ilyen tokozású lítium-ion akkumulátort is használhatunk.
Ezen kívül az akku helyén egy micro USB csatlakozót is találunk, ahol külső betáplálást is választhatunk. 1A-es kimenetről 40%, 2,1 vagy 2,4 A-es kimenetről 70% fényerőig mehetünk el, e fölé csak a mellékelt akkutartóval juthatunk.
Akkutartóval és ceruza akkumulátorokkal együtt a Metz L1000 BC kb. 500 grammot nyom.

A lámpa kezelőszervei hátulra kerültek. Itt egy ki/bekapcsoló nyomógombot, egy fényerő gombot, valamint egy digitális potenciométert találunk.

A bekapcsolás után 0-100% között 5% lépésközzel állíthatjuk a fényerőt, a színezet beállítására a potenciométer megnyomása után van lehetőségünk. Itt azonban sajnos nem kapunk számszerű visszajelzést, a specifikáció alapján a két szélső érték 2800 K és 5700 K.
Apropó specifikáció, a lámpa max. teljesítményen 1000 luxra képes (nem összekeverendő az előző lámpa 1000 lumenjével!), ami igazán impozáns, a gyakorlatban ez 3-4 méteres távolságból is lehetővé teszi videózáskor a téma/alany megvilágítását. Összehasonlítva az előző LED-es lámpával azt tapasztaltuk, hogy az L1000 BC közel dupla erős fényt hoz létre, igaz, ez kicsit koncentráltabb is, viszont a legtöbb esetben valóban nincs is szükség 120 fokos sugárzási szögre, mint amit az S500 BC ad.

A felfogatáshoz a lámpa három oldalán egy-egy 1/4″-os menetet helyeztek el, amelybe a mellékelt gömbfejes vakusaru adaptert is tekerhetjük. A harmadik oldalon (fent) egy vak vakupapucs aljzatot alakítottak ki, ahová mikrofont csúsztathatunk, így akkor is használhatjuk videólámpaként az L1000-et, ha a gépre külső mikrofont is szeretnénk helyezni.

Eddig túlzottan sok extráról nem beszéltünk, leszámítva talán az USB-s táplálás lehetőségét.
Van azonban a lámpa menüjében egy érdekes pont, ez pedig a Bluetooth.

Az androidos és iOS-es eszközökre egyaránt elérhető Metz Mecalight alkalmazás segítségével a Bluetooth kapcsolaton keresztül vezérelhetjük a lámpákat, sőt, azokat csoportokba (összesen négybe) is rendezhetjük. Az egyes csoportokhoz hozzáadott lámpáknál egyszerre állíthatjuk be a fényerőt, illetve a színhőmérsékletet. Sajnos pontos Kelvin értéket az okostelefonos alkalmazás sem jelenít meg, de így is könnyebb munkát kínál a több lámpás mini stúdiók esetében.

A Metz mecalight L1000 BC bruttó 85 ezer Ft-ért vásárolható meg.

Ennek a modellnek létezik egy IP44-es vízálló változata is, L1000 BC X néven, amihez diffúzor előtét lap is jár. Ezért a típusért 110 ezer Ft-or kérnek.

A Metz LED-es lámpákat a Metz hazai importőrétől kaptuk kölcsön a kipróbálás idejére.

Ha a bemutatóink segítettek a termék kiválasztásában, akkor a vásárlásnál tegyen erről említést a kereskedőnél is! Ezzel támogathatja a Pixinfo.com működését. Köszönjük!