Így néz ki a Panasonic S1R belülről

0

Pat Nadolski, a KolariVision.com weboldalán bemutatta, hogyan néz ki egy Panasonic Lumix S1R fényképezőgép… belülről!

A tapasztalt szakember persze nem azért szedte darabokra a profi full-frame szenzoros gépet, hogy örökre kicsinálja szegényt, épp ellenkezőleg, a géppel való ismerkedés célja a későbbi egyszerűbb javítások, módosítások elvégzése volt. Mindazonáltal ha már szétszedte, be is mutatja, milyen főbb részekből áll, illetve cikkében arról is beszámol, hogy milyen megoldások a szerencsések és melyek kevésbé.

Ami elsőként látszik, hogy a csatlakozók nem külön NYÁK lapra kerültek, amelyet szalagkábellel csatlakoztatnak az alaplaphoz, itt közvetlenül az alaplapra építették a csatlakozókat (nem feltétlenül szerencsés, egy kontakthibás USB csatlakozó cseréjekor a közeli IC esetleg hősokkot kaphat, így valószínűsíthető, hogy ilyen probléma esetében az egész alaplapot cserélni fogja a szakszerviz, ami nem lesz olcsó móka).

A hőelvezetés jól megoldott, nem volt szükség óriási hűtőfelületekre, vagy hőcső használatára.
A szenzort az alaplap melegétől egyszerű fémlap védi.

A szenzor előtt két külön rétegben helyezték el az infravörös, illetve UV szűrőket, ezek könnyen eltávolíthatók, illetve cserélhetők, így nincs akadálya teljes spektrumú, vagy infravörös fotózásra érzékennyé tett átalakításnak. A felső szűrő ezen kívül a pormentesítésben is szerepet játszik, ez rázza le ugyanis magáról az oda tévedt szöszöket, vagy porszemeket.

A teljes cikk, sok-sok további fotóval itt érhető el:
https://kolarivision.com/the-panasonic-s1r-disassembly-and-teardown/