Lenyűgöző részletgazdagsággal nagyít a Let’s Enhance 2.0

0

Egy pár évvel ezelőtt még nagyot mosolyogtunk, amikor filmekben olyat láttunk, hogy egy képet kinagyítva az eredményül kapott bazinagy pixelekből egy csodaszoftver szépen letisztította a képet és olyan tökéletes részletek tűntek fel, ami lehetővé tette a több száz méterre elsuhanó autó rendszámának leolvasását.

A képek felnagyítására már régóta léteznek módszerek, amik a felbontást ugyan képesek megnövelni, de a hiányzó információt tökéletesen pótolni szinte lehetetlen. Mégis, napjaink legmodernebb algoritmusai a mesterséges intelligenciával támogatva képesek azt az illúziót kelteni, mintha kitalálnák a pixelek mögötti tartalmakat.

A Let’s Enhance már korábban is demózta képességeit, nemrég azonban továbbfejlesztették azt és immár éves, vagy havi előfizetéssel is igénybe vehető a részleteket megőrző képnagyítási szolgáltatás.

A program 2x, 4x, 8x vagy 16x mértékben képes nagyítani a képeket és lehetővé teszi a felhasználó számára, hogy a következő módok közül választhasson:

  • automatikus AI választás,
  • fotó,
  • rajz, illusztráció,
  • fotó 2.0 (béta),
  • portré 2.0 (arcok) (béta).

Regisztráció után az első 5 képet ingyenesen nagyíthatjuk fel, ezt követően pedig havi, vagy éves előfizetéssel érhetjük el a képnagyítást az alábbiak szerint:

  • havi 100 fotó: egy hónapot fizetve 12 USD, éves előfizetéssel havi 9 dollár
  • havi 300 fotó: egy hónapot fizetve 32 USD, éves előfizetéssel havi 24 dollár
  • havi 500 fotó: egy hónapot fizetve 45 USD, éves előfizetéssel havi 34 dollár

Az ingyenes lehetőséget kihasználva mi is kipróbáltuk az AI támogatott képnagyító szolgáltatást. Egy korábbi portré fotónkat méreteztük le felére, illetve negyedére, majd a Let’s Enhance-ra bíztuk, hogy nagyítsa fel ezeket 200%-ra, valamint 400%-ra, így megkapva az eredeti méretet.

Persze megnéztük azt is, hogy mit tud kihozni ebből a feladatból egy átlagos képnagyító eljárás.
Nem meglepő, hogy a hagyományos interpoláció nem ad túl meggyőző eredményt, a szokásos négyzetes pixelesedést a Lanczos-szűrő igyekszik tompítani, ezáltal valósághűbb érzést kelteni – több-kevesebb sikerrel.

De amit a Let’s Enhance dobott ki magából, az elképesztő. Már az 50%-kal leméretezett képből készült 2×-es nagyítás is meglepő, akár azt is mondhatjuk, hogy a mesterséges intelligenciával kisebb felbontásból felnagyított változat a hajszálaknál élesebb eredményt mutat. De a csupán negyed annyi pixelre összezsugorított képből 4×-esére nagyított fotó valami döbbenetes! Tény, hogy az arc elé lógó hajszál eltűnt, illetve a szemben is látszik valami furcsaság már, azonban az összhatás igen impozáns.
Megnéztük azt is, hogy egy tárgyfotóval mit tud kezdeni az algoritmus, ahol azt tapasztaltuk, hogy szintén nagyon hatékony. Főképp az éleket tudja ügyesen méretezni, a textúrát is igyekszik ügyesen pótolni, egyedül a feliratokkal gyűlik meg a baja.

Az egyes képeket, illetve azok 1:1 kivágásait az alábbi dobozunk mutatja (a leméretezett képeket visszaméreteztük, hogy minden kép azonos felbontásban látszon).
A kivágásokra kattintva a nagyobb kép is megtekinthető.

Let’s Enhance képnagyítás teszteredeti fotó


fele akkora felbontásról felinterpolálva


fele akkora felbontásról Let’s Enhance segítségével felskálázva


negyed felbontásról 4×-esre felinterpolálva


negyed felbontásról Let’s Enhance segítségével 4×-esre felskálázva


eredeti fotó


fele akkora felbontásról felinterpolálva


fele akkora felbontásról Let’s Enhance segítségével felskálázva


negyed felbontásról 4×-esre felinterpolálva


negyed felbontásról Let’s Enhance segítségével 4×-esre felskálázva

 

Összességében elmondható, hogy a 2×-es nagyítás remekül működik, a 4×-es nagyításoknál azonban most még észre lehet venni furcsaságokat, viszont összevetve az egyszerű interpolálással, még itt is fantasztikus eredményt kapunk.