Canon és Yongnuo 50mm f/1,8

0

Képminőség

Színhiba, kóma

A színhiba mértékében nem, de a megjelenés színében van eltérés a két objektív között. Mindkét változat F4 rekesznél már kiváló képet ad, igen minimális színhibával, nyitottabb blendénél azonban a Canon lilás, a Yongnuo inkább zöldes színhibát produkál. Ami viszont komolyabb eltérés, s a képekből is jól látszik, hogy a Yongnuo objektív esetében a kóma sokkal jelentősebb, mint a Canon modellnél. Nyitott blendénél sarokban szinte lehetetlen éles képet produkálni, de még F2,8-nál is jelentős a probléma.

Bokeh

Amint az előző oldalon írtuk, a Canon objektívbe 5, a Yongnuo változatba 7 lekerekített lamellából álló rekeszt építettek, amely a fényerőnél szűkebb blende esetén jelentős eltérést képes produkálni a két objektív esetében. Ezen a téren a Yongnuo egyértelműen jobb, mint a Canon, bár ha valaki szereti az ötszögeket, annak a Canon tetszhet jobban…

Geometriai torzítás

Fix, 50 mm-hez közeli gyújtótávolság eleve könnyebbé teszi olyan objektív fejlesztését, amelynél minimális a geometriai torzítás. Ez mind a Canonnak, mind a Yongnuonak remekül sikerült, a Yongnuo egy hajszállal itt is jobban szerepelt.

Geometriai torzítás0,1% hordótorzítás


<0,1% hordótorzítás

Peremsötétedés

Nagy fényerejű illetve nagy zoomátfogású objektíveknél erőteljesebben fordulhat elő a peremsötétedés jelensége, azaz a képsarkok besötétedése. Ez mindkét 50mm-es objektívnél tetten érhető, ám míg a Canon hamarabb elhagyja e rossz szokását (F2,8-tól gyakorlatilag elhanyagolható mértékű), a Yongnuo F2,8-nál még egy minimális, 5%-nál hajszállal magasabb peremsötétedést produkál, legalábbis a mérések szerint.
Szemre azonban mindkét objektív hasonlóan teljesít, a pár százaléknyi eltérést ember szinte képtelen megkülönböztetni.

A számszerű érték tehát csak egy dolog, s ennél talán fontosabb az, hogy a sötétedés milyen módon következik be: hirtelen, azaz jól láthatóan, vagy szép finom átmenettel. Előbbi ugyanis jóval zavaróbb tud lenni, míg utóbbi akár egy művészi jellegű kép előnyére is válhat. Itt szerencsére az utóbbival találkozunk, azaz az átmenet nem hirtelen jellegű.

Makró, közelfényképezés

Mindkét objektív specifikációk szerint 45 cm-es közelponttal rendelkezik, próbáink azonban azt mutatták, hogy a Yongnuo objetkívet 1 cm-rel közelebb vihetjük a témához. Míg Canonnál 35,6 cm-es munkatávolságot mértünk (a frontlencsétől számítva), a Yongnuo esetében 34,6 cm-t kaptunk. A kisebb tárgytávolság miatt a nagyítás is egy hajszállal jobb.


Canon EF 50mm f/1,8 II
35,6 cm munkatávolság,
148 mm széles lefedés

Yongnuo 50mm f/1,8
34,6 cm munkatávolság,
145 mm széles lefedés

Képminőség

A képminőség a két objektív esetében közel hasonló, bár gyártási szórás mindkét esetben előfordul, a nálunk járt Yongnuo modell bizonyos szempontból a Canon alatt teljesített, ilyen volt a sarkok élessége F5,6-nál nyitottabb blende esetében. Képközépen azonban a Yongnuo tűnik egy hangyacsápnyit erősebbnek, legalábbis e két példány alapján, teljesen nyitott blendénél.

Értékelés

Mind a Canon EF 50mm f/1,8 II, mind a Yongnuo 50mm f/1,8 igen alacsony ára miatt csábító. Összeszerelési minősége, valamint fókuszmeghajtása alapján szinte teljesen azonos a két objektív, s képminősége alapján sem lehet elsőre ítéletet hozni, ahogy azt a tesztfotókat bemutató blogposztunk is bizonyítja: hiába látták az Olvasók a Yongnuo képeit, csak azt vették észre, hogy nyitott blendénél nem szépen muzsikál, azt azonban nem látták még akkor, hogy a Canon hasonlóképp tesz, sőt képközépen egy hajszállal még alul is teljesíti a kínai változatot.

Más kérdés a képsarok, ott ugyanis nyitott blendénél és még F2,8-nál is a Yongnuo elvérzik.

Tesztünk végén pedig ítéletet kellene mondanunk, amely valahogy így hangzana:
A Canon változat 33.000 Ft-os árával szemben a Yongnuo 50mm-es f/1,8-as objektíve csupán 18.500 Ft-ba kerül. Hogy megéri-e a Canon a 75%-kal magasabb árat? Nos, hobbifotósoknak véleményem szerint nem feltétlenül, hiszen a Canon javára minimális eltérés tapasztalható, s az is főképp képsarkokban, képszéleken, ahol a fényerős objektívvel kis mélységélességben fotózó amatőrök sem akarnak éles képrészletet bemutatni. Ha pedig a sarkokban is éles képet szeretnénk (lásd pl. templombelső), akkor úgyis lerekeszelünk – már persze ha van állványunk. Állvány nélkül viszont nyitott blendével kell dolgoznunk, de aki nem visz állványt, az nem is akar minőségi képet (no ezért majd kapok még a fejemre, de vállalom).
Persze feltehető a kérdés, hogy ha APS-C szenzoros gépen ekkora eltérés van már a sarkokban, akkor vajon egy Fullframe szenzoros gépnél mennyivel volna még rosszabb a Yongnuo objektíve? Ez a kérdés azonban alapjában véve felesleges, hiszen ki az, aki akár csak egy 300.000 Ft-os használt Canon EOS-5D-re kínai objektívet akarna vásárolni, spórolva ezzel 15 ezer Ft-ot? Gyaníthatóan senki (mi is ezen megfontolásból teszteltünk APS-C-s vázon).

Ez az objektív tehát kifejezetten a belépő szintű DSLR gépekkel (EOS-1200D, EOS-700D) rendelkezők számára lehet kellemes alternatíva a gyári modellel szemben, ők ugyanis általában nem akarnak olyan sokat költeni a fotózásra. Aki eddig sokallta a 30e Ft-ot is egy objektívért, azokat viszont bátorítanánk, hogy nyugodtan vásárolják meg a Yongnuo első 50 mm-es objektívét, mert vélhetően sokáig nem akarják majd levenni a vázukról. Már persze ha nyitottak a fotózás új perspektívája, jelesül a kis mélységélességű fotózás iránt.

A Yongnuo 50mm f/1,8 objektívet a Mikrosattól kaptuk kölcsön a kipróbálás idejére. Az objektív ára bruttó 18.500 Ft.

Ha a bemutatóink segítettek a termék kiválasztásában, akkor a vásárlásnál tegyen erről említést a kereskedőnél is! Ezzel támogathatja a Pixinfo.com működését. Köszönjük!