Magyar Fotográfiai Múzeum: jelen és jövő

0

A fényképezés iránt érdeklődők biztos hallottak már a Kecskeméten működő Magyar Fotográfiai Múzeumról, és remélhetőleg sokan meg is látogatták az intézményt. A napjainkban meglepően kis területen működő múzeum jövője pillanatnyilag az eddiginél sokkal fényesebbnek látszik. Bekerültek ugyanis a Városligetben felépülő új múzeumi-projektbe, és ha minden a tervek szerint halad, 2018-ban egy összehasonlíthatatlanul tágasabb, a fotózás számos területét és történeti fordulóit bemutató épületet vehetnek birtokba a látogatók, amely otthona lehet a honi fotográfia jelenkori eseményeinek is.

A Fotográfiai Múzeum napjainkban
Forrás: Wikimedia Commons, Fotó: Fotográfiai Múzeum

A fejlesztés hivatalos honlapja szerint:

„A Magyar Fotográfiai Múzeum, a világhírű magyar fotóművészet legjelentősebb, nemzetközileg is kiemelkedő nemzeti gyűjteménye jelenleg Kecskeméten egy pár száz négyzetméteres épületben, évi 3000 látogatóval működik, szemben a Ligetben várható évi mintegy 200 ezer látogatóval. A fotóművészetnek, mint a külföldön legismertebb és legelismertebb magyar képzőművészeti ágnak a múzeuma az új múzeumi negyed egyik legvonzóbb ékköve lesz .”

„A FotóMúzeum Budapest számára kijelölt terület a Városligeti fasor és a Dózsa György út kereszteződésénél található, mely a Városliget kapujaként szolgált az Andrássy út 1872-es kialakításáig.”

A tervezett új épület
Forrás: Liget Budapest.org, Kép: Középülettervező Zrt.

Mindezzel kapcsolatban megkerestem a Baki Pétert, a Magyar Fotográfiai Múzeum igazgatóját, akit a jelenről és a tervezett jövőről faggattam.

Röviden bemutatnád a Fotómúzeum jelenlegi helyzetét? Mekkora területen működik? Mi képezi a bemutatott anyag gerincét?

Pillanatnyilag Kecskemét belvárosában üzemelünk, egy volt zsinagóga épületében.

Közel 300 négyzetméteren helyezkedik el a Fotómúzeum, és ebből 140 négyzetméter az, amely a kiállításokra fordítódhat. Így természetesen állandó kiállításokra nincs lehetőségünk csak időszaki jellegűek rendezésére. A raktárunk nem egészen 70 négyzetméter, a többi pedig iroda.

Ebben a kis, alig 70 négyzetméteres raktárban közel 250 000 pozitív képet tárolunk, illetve több mint fél millió negatívot. És persze több ezer kiállítási tárgyat. 800 darab fölötti a fényképezőgép gyűjteményünk, több mint 4000 könyvet raktározunk és van egy levéltári adathalmazunk. Nagyon sok egyéb emléktárgyat őrzünk, például majdnem 1000 darabot számlál a fotográfiai éremgyűjteményünk, sőt van fotográfiával kapcsolatos bélyeggyűjteményünk is. Rendkívül szerteágazó tehát a kiállítandó tárgyak köre.

Balra a FotóMúzeum, jobbra az Építészeti Múzeum tömbje
Forrás: Liget Budapest.org, Kép: Középülettervező Zrt.

És miként lehetséges ezek megmutatása a látogatóknak?

Sajnos mindezt bemutatni, jelen körülményeink között Kecskeméten nem lehet. Nem csak a helyhiány, de a forráshiány miatt is. Ez egy korábban megyei, most már állami tulajdonú ingatlan, melyet szerényen ugyan, de a város is támogat. Ezen felül egy alapítvány támogatásából tarjuk fenn az intézményt, így állandó forráshiánnyal küszködünk.

Forrás: Liget Budapest.org, Kép: Középülettervező Zrt.

És a jövő? A Városligetben tervezett új Fotómúzeum?

Ez egy 7500 négyzetméteres épület lesz, melynek a harmadát foglalja majd el az időszaki és állandó fotókiállítások helyszíne. Mindez összesen négy nagy kiállítótermet jelent, melyek közül két terem egybenyitható.

Jelenlegi terveink szerint lesz egy 500 négyzetméteres technikatörténeti tárlat, és például egy 100-150 négyzetméteres projekt-room, ahol fiatal, kortárs művészek munkáit állíthatjuk ki.

Lesz egy állandó kiállításunk a magyar fotográfia történetéről, és egy időszaki kiállítás, ahol 600-700 négyzetméteren tudjuk bemutatni a legrangosabb tárlatokat.

Forrás: Liget Budapest.org, Kép: Középülettervező Zrt.

Az új múzeum épület egyéb fotós szakmai szervezeteknek, rendezvényeknek is helyszínt biztosít majd?

Természetesen, hiszen a tervek szerint lesz egy mozitermünk, illetve egy közel 300 négyzetméteres rendezvénytermünk. Szakmai fórumok részére ezeket nagyon jól ki lehet majd használni.

Gyakorlatilag ez egy átfogó, komplex intézménye lesz a fotográfiának. Mindent igyekszünk bemutatni ami értékes, vagy megőrzendő, illetve a fotográfiai közéletet érinti.

Forrás: Liget Budapest.org, Kép: Középülettervező Zrt.

Hogyan sikerült kis „vidéki” múzeumként bekerülni a tervezett Városligeti-projektbe?

Természetesen lobbizni is kellett ez ügyben, de nagyon jó referenciáink is voltak az elmúlt évekből. Például 2008-ban a Szépművészeti Múzeumban megvalósítottuk a Lélek és test című kiállítást, amire több mint 70 ezer ember látogatott el. Aztán 2010-ben jött a népszerű Lucien Hervé kiállításunk, majd a Fotóművészet születése című tárlatunk, amire több mint 53 ezer látogató volt kíváncsi. A budapesti Helmut Newton kiállításunkon is több mint 50 ezer érdeklődőt fogadtunk.

Azt gondolom, hogy ez egy olyan referencia halmaz, amire a döntéshozók is felfigyeltek. Láthatták, ebben a múzeumban, és a fotográfia műfajában akkora potenciál van, hogy érdemes egy nagyobb budapesti épületet biztosítani számára.

Forrás: Liget Budapest.org, Kép: Középülettervező Zrt.

A sajtóban nemrég megjelent látványtervek és információk mennyire reálisak a tervekkel kapcsolatban?

Ha a ligetbudapest.org-on közzétett tervpályázatokat nézted, akkor abszolút. Ez a hivatalos portálja a projektnek.

A magyar állam több mint egy éve írt ki rá nemzetközi tervpályázatot. Erre 2014 nyarán érkeztek be az első tervek. A Fotográfiai Múzeumra vonatkozólag 98 tervet bíráltunk el. Ezekből választottuk ki azt az ötöt, melyet megvalósíthatónak, a céljainkkal összeegyeztethetőnek gondoltunk. Az öt tervezőcsapatot ezután külön megbízta a magyar állam, akik novemberig tovább finomították a terveiket, majd december elején lezajlott a zsűrizés második fordulója, és december 19-én hirdettünk nyertest.

Amit látsz a weben, vagy a nyomtatott sajtóban, az már a nyertes pályázat. (szerk: A Középülettervező Zrt. munkája, melyek látványterveit cikkünkben is közöltük).

Forrás: Liget Budapest.org, Kép: Középülettervező Zrt.

Mikorra várható, hogy tető alá kerül az új múzeum?

Ez egy érdekes kérdés, abból a szempontból, hogy a Magyar Közlönyben megjelentek szerint 2018. március 15-én kell átadni a múzeumokat. Azt gondolom, hogy a jelenlegi tervek szerint ez az időpont abszolút tartható. Jelen pillanatban minden terv szerint halad, nincs csúszás.

Ez az év el fog telni azzal, hogy az épület helyiségkiosztását, a műszaki tartalmát meghatározzuk. 2016-tól – gondolom tavaszától – el kell kezdődnie az építkezésnek is.

Forrás: Liget Budapest.org, Kép: Középülettervező Zrt.

És mi lesz a mostani épület sorsa?

Magam részéről nem szeretném, ha Kecskemét városa károsodna a budapesti terv miatt. A látogatóknak lényegében mindegy, hogy irodák, vagy raktár üzemel ott, számára a kiállítás a fontos. Ha sikerül rá megfelelő anyagi hátteret biztosítani, akkor nyugodtan működhet tovább időszaki kiállítóteremként.


A Magyar Fotográfiai Múzeum jelenlegi címe: Kecskemét, Katona József tér 12.
A múzeum keddtől szombatig 12-17 óra között látogatható.
További információk az intézmény honlapján.