Sirui N-3204X és N-3205X

0

A Siruitól legutóbb videó állványt, illetve egy monopodot mutattunk be. A Sirui tripodok közül utoljára áprilisban járt nálunk egy kompakt állvány, így ideje ismét terítékre helyezni a komoly minőséget képviselő, mégis többnyire kedvező árú statívokat. Ezúttal két méretes, de nem nehéz állványt néztünk meg.

A Sirui N-3204X és N-3205X egymástól csak méretükben és terhelhetőségükben különböznek, így cikkünkben is együtt tárgyaljuk ezeket. A kicsit nagyobb N-3204X 1,88 kg tömegű, szemben a kisebb N-3205X-szel, amely 1,8 kg-ot nyom, cserébe viszont a nehezebb változat magasabbra is kihúzható.

Az állványokat a szokásos módon karton dobozban hozzák forgalomba, amelyben egy igényesen kidolgozott hordtáskát találunk. A kézben, vagy a mellékelt, szélesen párnázott vállpánt segítségével vállon is hordható táskában lapul az állvány, illetve a hozzá adott tartozékok, amelyek között imbusz kulcsokat, tartalék menetes szárat, tartalék táskatartó kampót, valamint a monopodhoz egy csuklópántot találunk.

Sirui N-3204X

Sirui N-3205X

Összecsukva egyik állvány sem tűnik nagynak, köszönhetően a teljesen visszahajtható lábaknak. Az állvány összecsukásakor a lábakat ugyanis a középoszlop felé teljesen felhajthatjuk, így igazán minimális méretet kapunk. A nagyobbik N-3204X ilyenkor 47,5 cm-es, a kisebbik N-3205X pedig csupán 40 cm. A jóval kisebb összecsukott méretet a négy helyett öt szekciós lábaknak is köszönhetjük.

A két állvány lábait tehát négy, illetve öt szekciósra alakították ki, amelyek kinyitása a felső retesz benyomásakor négy pozícióba lehetséges, azaz 23 fok, 50 fok, 80 fok, valamint a szinte teljes terpesz. Persze hiába a teljes terpesz, ha a középoszlop túl magas. Ezt is ügyesen megoldották a Siruinál, ugyanis a középoszlop szétcsavarható, így az eredendően 30 cm-es középoszlop rögtön csak 13,5 cm-es lesz. Ez pedig már makrózáshoz többnyire elég szokott lenni. Ha még ennél is lentebb kell ereszkednünk, akkor behelyezhetjük a középoszlopot fejjel lefelé, így akár teljesen lemehetünk a talaj szintjéig.

Sirui N-3204X

Sirui N-3205X

A lábak szekcióit gyors kioldású szorítókkal rögzíthetjük, vagy oldhatjuk. Az állványláb egyes darabjai kör keresztmetszetűek, de ennek ellenére nem fordulnak el. A középoszlop kihúzása is hasonló szorító oldása után lehetséges. A teljesen kinyitott állványok 175 cm, illetve 160 cm magasak lehetnek.

A lábak végén gumi talpat találunk, amelyet ha elcsavarunk, akkor előbújik a sziklás terepnél ideális támasztótüske.

Az állványok két-két lábának felső részét habszivaccsal vették körbe, amely így kényelmes vállon hordást és jó fogást is biztosít.

A tripodok nem tartalmaznak vízmértéket, így a szintezést csak az opcionálisan megvásárolható fejen tudjuk elvégezni. Szerencsére ilyenből már bőven akad olyan is, amely nem csak a talp, de az állvány szintezésére is alkalmas, így kiváltható vele az állvány saját vízmértéke.

A talpat a fej elfordulását gátló csavarral is ellátták, a középen lévő állványcsavar alapesetben 3/8″-os, azaz állványfejet fogad, de kicsavarva és megfordítva 1/4″-ost is használhatunk, így közvetlenül a gépünket is ráhelyezhetjük. Ez főként akkor jön majd jól, amikor monopodként használjuk majd az egyik kicsavarható lábat.

Természetesen ezekről az állványokról sem maradt le a középoszlop alján kialakított kampó, amelyre fotós táskánkat akaszthatjuk. Ez nem csak a táskánk koszolódása ellen hatékony, de szélcsendes időben a stabilitást is növeli.

A Sirui kis méretre összecsukható N-3205X szénszálas állványa, valamint a nagyobb méretre kinyitható szintén kompozit anyagból készült N-3204X tripodja egységesen 139.990 Ft-ért vásárolható meg.

Az állványokat a AdvesPhototól kaptuk a teszt idejére. Köszönjük!

Ha a bemutatóink segítettek a gép kiválasztásában, akkor a vásárlásnál tegyen erről említést a kereskedőnél is! Ezzel támogathatja a Pixinfo.com működését. Köszönjük!

A Sirui N-3204X és N-3205X főbb paraméterei
N-3204X N-3205X
Összecsukott hossz 51 cm 43,5 cm
Min. magasság kis középoszloppal 13,5 cm
Max. magasság 147 cm 139 cm
Max. magasság kihúzott középoszloppal 175 cm 161 cm
Szekciók száma 4 5
Legnagyobb csőátmérő 27 mm 27 mm
Legkisebb csőátmérő 21 mm 19 mm
Terhelhetőség 18 kg 15 kg
Monopod összecsukott hossz 47,5 cm 40 cm
Monopod max. magasság 150 cm 140 cm
Tömeg 1,88 kg 1,8 kg