Cullmann Concept One OH2.5V videós gömbfej

0

Mi van, ha olyan cserélhető állványfejet keresek, ami egyszerre kicsi, könnyen állítható, és fotós, vagy videós munkához is egyaránt használható? Akkor bizony bajban vagyok. Vagyis csak bajban voltam, a Cullmann OH gömbfej-széria megjelenéséig.

Videós gömbfej? Az olvasók higgadtabb része most bizonyára legyint, a kevésbé higgadtabb szerint pedig elment az eszem. Pedig nem nekem volt vízióm, hanem a Cullmann mérnökeinek, akik egy kézenfekvő ötlettel álltak elő, és elkészítették a videózáshoz is használható gömbfejet.

Az alap elgondolás nagyon egyszerű, a gömbfejet egy tengely mentén rögzíteni kell, és kész. Valami hasonló vezette a nemrég általunk is bemutatott, magyar Uniqball csapatot is, csak hazánkfiai sokkal precízebb, valamivel bonyolultabb, és azért többet tudó megoldást találtak. Na, nem mintha a németek terméke nem lenne precíz, de náluk nyilván a minél nagyobb tömegben való eladhatóság, és a viszonylag olcsó előállítási költség is szempont volt.

Annyi az egész, hogy a gömbcsuklón fúrtak egy menetes lyukat, amibe egy csavart rögzíthetünk, így a gömbcsukló csak egy tengely mentén mozgatható. Valljuk be, jó ötlet!

Szóval a Concept One OH széria legkisebbjét kaptuk meg, mely az OH2.5V névre hallgat, és legkisebbként 5 kg a teherbírása, de akad belőle 7 (OH4.5V) és 14 (OH6.5V) kilós teherbírású is. Mindenesetre az OH2.5V is alkalmas kisebb, vagy közepes videokamerák, illetve hasonló digitális tükörreflexes fényképezőgépek alá. A gömbcsukló átmérője 28 mm, a fej teljes magassága pedig 9,5 cm. Saját tömege 420 gramm.

Már a talprészen is látható az egyedi elgondolás, hiszen a gömbfejek többnyire nem forgatható talpasak, itt viszont egy külön gombbal kioldható, fokbeosztásos talpat kapunk. A beosztás itt is 2,5 fokos sűrűségű, mint a korábban bemutatott OT38 3D fejnél, a kioldást pedig egy hasonló, kis műanyag végű kar végzi, mely kényelmesen kezelhető. Műanyagot egyébként ennél a fejnél is legfeljebb csak a karok és gombok borításaként kapunk, minden precízen megmunkált fémből készült a fejen.

A talp felfogató része különleges kiképzésű, melynek segítségével a fej a Cullmann Concept One állványok középoszlopára egyszerűen és elfordulás mentesen ráhelyezhető. A középső csavar felülről, a gömbcsuklót 90 fokban oldalra billentve kicsavarható, a gömb oldalán feltáruló lyukon keresztül. A központi csavar melletti két kis vájatba illeszkedő középoszlopon képtelen elfordulni a fej. Közepén szabvány 3/8″-os menet is található, mellyel bármely más cserélhető fejes állványra is felerősíthető a gömbfej.

A sötétszürke gömbcsuklót a középső nagyobb csavarral oldhatjuk ki, mely méretének köszönhetően szintén könnyedén kezelhető. A fej ilyen módon ugyanúgy használható, mint egy átlagos gömbfej, azzal a különbséggel, hogy a gömbfejeket általában alulról szorítják meg, így a rögzítéskor egy kicsit elmozdulhatnak, kiemelkedhetnek. Az OH sorozat rögzítőcsavarja és szorító mechanizmusa körben „öleli át” a gömbcsuklót, és oldalról fogja satuba.

Ez a működés az egy tengelyen való rögzítés szempontjából is fontos, hiszen csak így oldható meg egyszerűen. A videós használathoz a gömbcsukló oldalán lévő nyilat a rögzítő-satu két betétjén lévő nyílhoz kell állítanunk, magyarán 90 fokban be kell billentenünk a neki kialakított vájatba. Így a már említett lyuk pontosan az oldalt lévő, Video feliratú, rugós rögzítőcsavar fölé esik. A rugós csavart megemelve és kb. 90 fokban elforgatva az beékelődhet a megfelelő pozícióban lévő gömbbe, és már kész is a tengely rögzítése. A fejet így lezárva csak az elülső vájat irányába tudjuk, előre és hátra dönteni, illetve a talprészt szabadon forgatni 360 fokban. Pont mint egy 2D videófejet.

Hogy még „videóbb” legen a videófej, egy hosszú mozgatókart is mellékelnek hozzá, mely bármelyik oldalon a felső részen kialakított lyukak egyikébe csatlakoztatható, és egy alul lévő csavarral tarthatjuk a helyén. A kar fémből készült, egyszerű kivitelű, gumírozott műanyag markolattal ellátott. Hossza és szöge nem állítható.

A felső rész a Concept One sorozattól megszokott befogató mechanizmust kapta, mely sínes rendszerű, és az Arca talpakkal is kompatibilis. A fej többi részéhez hasonlóan itt is minden fémből készült, beleértve a gyorstalpat is, mely ennél a modellnél egy kisebb darab, de akár hosszabbat is befogathatunk. A gép csúszkálását a tetején lévő, kék dísz-gumiszegélyek gátolják, véletlen lecsúszását pedig az OT szériánál megismert, mindkét végén elhelyezett csavarok.

Kioldása egy gyorskarral, rendkívül egyszerű, és egy plusz biztonsági rögzítést is beépítettek: a kar alatti fémrészt is le kell tolnunk a talp kioldásához.

A gömbfejjel videózás néhány éve még valóban csak utópia, vagy erős kompromisszumokkal teli kínszenvedés volt, de az ötletes Concept One OH2.5V fejnek köszönhetően egy kis kiegészítőben egyesül a fotó- és videó felhasználásra is alkalmas állványfej.

A hibrid gömbfejet a Pálvölgyi Digitaltól kaptuk kölcsön a kipróbálás idejére.

A Cullmann Concept One OH2.5V ára bruttó 39 990 forint.

Ha a bemutatóink segítettek a termék kiválasztásában, akkor a vásárlásnál tegyen erről említést a kereskedőnél is! Ezzel támogathatja a Pixinfo.com működését. Köszönjük!