Canon PowerShot Pro70

0

Ergonómia


Canon PowerShot Pro70
Termékek állandóan jönnek mennek a piacon. A legtöbb kicsit fejlettebb elődjénél, némelyik csak új köntöst kaptt és vannak, amelyek csak a helyet foglalják. De időnként felbukkan egy termék, amelyik óriási ugrást hoz.


A Canon PowerShot Pro70 ezen termékek egyike: meghatározó pillanat a hobbi szintű digitális fényképezőgépek fejlődésében.


Félúton a tükörreflexes és az amatör gépek közt, a nemsoká kapható Canon PowerShot Pro70 általános megjelenésében, méretében, súlyában, a kezelőszervek elhelyezkedésében a tükörreflexes gépekre hasonlít. A különbség a külön elhelyezett optikai keresőben és a beépített objektívben vannak.


Canon PowerShot Pro70
A felépítésben meghatározó szerepe van a jobbkéznél elhelyezkedő markolatnak. A legtöbb funkciót a gép tetején jobb oldalon elhelyezett 3 x 1,4 cm-es LCD kijelzőn ellenőrizhetjük. A kezelődombok e körül a kijelző körül vannak elhelyezve, míg az exponáló gomb a markolat elején foglal helyet. Az egész elrendezés leginkább a hagyományos tükörreflexes gépekre emlékeztet.


A Pro70 profi voltát jelzi, hogy elhagyták belőle a beépített vakut. A gép tetején helyette egy vakupapucsot találunk, ami vezérli a Canon 220EX illetve 380EX vakukat.


A Pro70 ergonómiája majdnem hibátlan. A forma, amit a Canon EOS 35mm-es gépektől vettek kölcsön jól simul a kézhez engedve a felhasználót, hogy a fényképezőgép kezelése helyett a képre koncentráljon.


Canon PowerShot Pro70A fényképezőgép tetején lévő kijelző fölötti három gomb több funkciót lát el annak megfelelően, hogy a gép felvétel vagy lejátszás módban van-e. Az alsó fehér feliratok élnek, mikor a géppel képet készítünk, a felső kék feliratok pedig mikor az elkészített képeket nézzük vissza.


Canon PowerShot Pro70
A virág ikonnal ellátott gomb szintén több funkciót reprezentál: ez egyben a makró és az önkioldó beállításának gombja. A mellette található gomb megynomásával lehetőség van a képekhez rövid megjegyzések, hangok rögzítésére.


A fényképezőgép hátoldalának jobb oldalán elhelyezett három gomb segítségével a memória kártya formattálásától az expozíciós értékekig minden beállítható. A két felső gomb a menüben való navigálásra, az alattuk levő pedig a kiválasztásra szolgál.


Canon PowerShot Pro70Nagyon ötletes az LCD monitor elhelyezése. Ezután nem lesz mindig összemaszatolva vagy összekarcolva a kijelző, mivel az egy forgatható karon van elhelyezve. Így a kijelző alaphelyzetben nem látszik, felénk csak kemény fém hátlapját mutatja. Használat közben a kijelző a bal oldalra kihajtható és vizszintes tengelye körül akár 180 fokkal is elforgatható. A monitor mellesleg 25 kép/mp-es frissítéssel és nagyon valósághű szinekkel jeleníti meg a gépbe érkező jeleket.


A gép másik oldalán találjuk a zoom kezelőgombját és a főkapcsolót. A zoom gomb segítségével 28mm illetve 70mm közt állíthatjuk a beépített motoros zoomot. Bekapcsoláskor a fényképezőgép 50 mm-es fókusztávolságot állít be, ami a gomb le és fel mozdításával változtatható. A 28mm-es nagylátószög az egyik legjobb az amatőr digitális gépek között.


Canon PowerShot Pro70
A főkapcsoló a váz teteje felé található és két expozíciós módot kínál: P (programmed – programozott) és Auto (zöld négyzet). Zöld állásban csak két tömörített képformátum közül választhatunk. Ebben az állásban a gép beállít mindent a záridőtől a rekeszig. P állásban a felhasználó a kijelzőn választhat a felkínált (f 2.0, f 2.8, f 4.0, f 5.6, f 8.0) rekeszek közül. Lejátszás (Play) állásban az LCD monitort használhatjuk az eltárolt képek megjelenítésére. A képeket nézőképekként, teljes képernyőn vagy diavetítés formájában nézhetjük végig. PC állasban a gép soros porton keresztül számítógéphez csatlakoztatható.


Canon PowerShot Pro70
Végül, de nem utolsó sorban, Canon kiváló dioptriás ellentételezővel ellátott optikai keresőt épített a gépbe. A kép ugyan nem az objektíven keresztül jön, de így is tiszta képet ad.


A kereső mellett elhelyezett két led az automatikus élességállításról és a vakuról közöl információt.


Karkterisztika

Canon PowerShot Pro70
A fényinformáció elektromos jelekké való alakítására a Canon PowerShot Pro70 1536 x 1024 pixeles felbontás erlérésére képes 1,68 millió pixeles 1/2 inches CCD érzékelőt használ. Az alapállapotban 100 ISO-nak megfelelő érzékenységű CCD a fényviszonyoknak megfelelően akár 400-ra is felemelheti a lapka érzékenységét.


A féynképezőgép objektívje egy 6-15 mm-es zoom optika (28mm-70mm), ami azon kevesek egyike, amelyik igazi nagylátószöget is tudnak. A 9 csoportból és 13 elemből álló lencsesor fókuszálására a Canon új ‘phase detection’ rendszere van beépítve. Nagylátószög esetén f2.0, teljes zoomnál pedig f2.4 a legnagyobb használható blende. A 70mm-es zoom általában elég a nem túl messze lévő tárgyak fényképezésére, de mivel az optika nem levehető nem ártana egy picit erősebb zoom. Az optika végén 36 mm-es feltét gyűrű található. A különálló objektívsapka az objektív egész első részét lefedi.


Canon PowerShot Pro70
Egyik ok, amiért az a gép kiemelkedik a többi közül az az, hogy nem egy, hanem két CompactFlash kártya befogadására alkalmas. Ezen kártyahelyek egyike már az új CF Type II kártyák fogadására is alkalmas, így a Pro70-ben használhatók lesznek például az IBM új microdrive-jai is, amelyek 170 illetve 340 MB információ tárolására alkalmasak. Az a tulajdonsága pedig, hogy képes tömörítetlen képek elmentésére is önálló kategóriába sorolja.


A CompactFlash kártyahelyek a markolati oldalon egy masszív ajtó mögött találhatók. A fényképezőgépet egy 8MB-os kártyával szállítják.


Canon PowerShot Pro70
A Pro70 soros kábellel kapcsolható számítógéphez, amin a sztandard 115Kbps sebességgel képes a képeket a számítógépbe juttatni. A gép bal oldalán gumi fedél alatt elhelyezett video kimeneten a képeket NTSC rendszerű tévéken is megjeleníthatjük (nincs még hír az európai verzióról, de gyanítható, hogy az PAL rendszerű lesz). A géphez szintén csatlakoztatható egy távirányító, ami macro illetve állványról készített képeknél jelent nagy segítséget.


A fényképezőgépen nincs adapter bementet, amire nincs olyan nagy szükség, mivel a géphez jár egy akkumulátor töltő és egy garnitúra akkumulátor.


Képminőség

Ha a Pro70 képminőségét nézzük elég nehéz nem túldicsérni. A képek még ‘Fine’ állásban erős tömörítés mellett is tökéletesek a részleteket illetően. A CCD RAW formátumban (tömörítetlen formátum) a képen annyi részlet jelenik meg, amennyit a CCD érzékelni tud. Tömörítés nagyon értékes szolgáltatás a képek méretének korlátozásához, de mindig meg van az ára, amit a részletek és a színek elvesztésével kell megfizetnünk.


A CCD érzékenysége olyan jó, hogy éjszaka, vaku nélkül, utcai világítás nélkül is készíthetünk képeket. Persze ilyenkor a záridő megnő ezért célszerű az ilyen képeket állványról készíteni.


Összességében a Canon Pro70 készítette képek a legszebbek között vannak. Az optika élessége kiváló, a zoom tartomány pedig a legtöbb célra tökéletesen megfelel. Sem normál, sem pedig makró módban nem tapasztaltunk torzítást. Persze jó lenne, ha a gép optikai keresőjében feltüntették volna a makró paralaxia torzításának várható mértékét.


Canon a “TTL intelligens fénymérés” nevet adta a Pro70 fénymérő rendzserének. A gyakorlatban ez leginkább a szegmentált fénymérési rendszerre hasonlít, általában jól kiegyensúlyozva egy kép sötét és világos részeit.


Bár a Canon PowerShot Pro70 egy kiváló fényképezőgép, javítani még mindig lehetne rajta. Jó lenne egy valódi tükörreflexes kereső, amiben ellenőrizhető lenne az automatikus élességállítás és elkerülhetők lehetnének a paralaxia torzításból eredő problémák. Szerintünk ez mindenképpen hozzátartozik a Pro megnevezéshez. Jó lenne továbbá, ha lehetőség lenne a fénymérési mód kiválasztására (spot, központi súlyozású és szegmentált). Egyes esetekben a fehéregyensúly kézi beállítása sem jönne rosszul. Az automatikus fehéregyensúly állítás remekül működik, de néha szükség lett volna a fehér szín beállítására neon illetve izzó fénye mellett is. Végül, jó lenne, ha a objektívsapka egy picit kisebb lenne.


Kezelőfelület

Canon PowerShot Pro70A fényképezőgép programja nagyon egyszerű és szépen tervezett. A menü opciók fehérrel vannak felírva egy-egy kék rúdra. Az éppen kiválasztott menüpontot egy zöld csík jelzi. A plusz illetve a minusz gombokkal navigálhatunk, a “Set” gombbal pedig kiválaszthatjuk a megfelelő menüpontot.


A menü igazából két részre van osztva. A felvétel (Rec) menüben az elérhető kép készítésének körülményeit állíthatjuk be, míg a lejátszás menü a kép megjelenítését illetve a képek rendszerezését teszi lehetővé.


Szoftver

Canon PowerShot Pro70A géphez az a TWAIN meghatjó jár, amit más Canon modelleknél (A5) már megszokhattunk. A meghajtó a fájlnév mellett nézőkép megjelenítésére is képes.


A szoftver másik kényelmes tulajdonsága, hogy a nézőképek mellé elmenti a kép készítésének körülményeit tartalmazó információs blokkot is, így az egyes képekről minden elképzelhető információt megkapunk.


A RAW formátumú képek letöltéséhez mindenképpen szükség van a meghajtó programra, mivel a tömörítetlen kép a Canon saját formátumában kerül a memóriakártyára. A képszerkesztő programba való beolvasás után a felvétel bármilyen tetszőleges formátumban akár veszteség nélkül is elmenthető.


Felhasználási terület

Áránál és tudásánál fogva ez a féynképezőgép főleg az igényes felhasználóknak ajánlható. Megfelelő majdnem minden üzleti alkalmazásra, de akár profi fényképészek igényeit is kielégíthati.