Canon RF 35mm f/1,8 Macro IS STM – teszt

0

Képminőség

Színhiba

A nagy fényerejű objektívnél nagyon nem kell csodálkozni, ha kromatikus aberrációval találkozunk, pláne, ha nincs benne alacsony szórású lencsetag. A Canon RF 35mm f/1,8 Macro IS STM ennek ellenére csak minimális laterális színhibát mutat, amely F4 blendénél gyakorlatilag már alig észrevehető.

Laterális színhibát nyitott blendén sem igen látni, amit az alábbi képeken hibaként látunk, az részben az axiális színhibából, részben a képsarki kómából adódik. A kóma egyébként jelentős, az asztigmatizmus F1,8-on és F2,2-n is meglehetősen rontja a képsarkokat, F2,8-nál viszont már egyáltalán nem jelentkezik (lásd tesztfotóink között a nyomtatott áramköri lap fotóit). Érdemes azért fejben tartani, hogy ez nem akkora hiba, hiszen makrózáskor nem jellemző, hogy a kép legsarkában is éles képet kellene lássunk, a fókuszból kieső fényfoltok maximum lencse szerű formát vesznek fel.

Egyetlen esetben lehet ez gond, ha asztrotájképet szeretnénk készíteni, amihez a fényerő egyébként jó is, bár a látószög már csak bizonyos helyzetekben lenne elég, inkább a nagyobb látószögeket szokás használni.
Mindenesetre az látható, hogy a színi hibát sikerült remekül korrigálni, de a kis lencsetagok szélein már ott az asztigmatizmust okozó hiba. Ezt több aszférikus taggal lehetett volna csökkenteni, amely azonban a tömegben és az árban is jelentkezett volna.

Színhiba (laterális)

Már az előző képeken is látszott az axiális (longitudinális) színhiba, de azért külön is megvizsgáltuk a lencsék hullámhossztól függő eltérő törési mutatójából adódó, képközépen is jelentkező jelenséget, ami leginkább a fókusz előtti és mögötti területeken érhető tetten. A pirosas illetve zöldes elszíneződés nyitott blendétől F2,2-ig szinte konstans szélességű, jelentősebben F4-től csökken. Szerencsére a hiba annyira vékony, hogy nem 1:1 nézetben nézve fel sem tűnik.

Bokeh

A makró objektíveknél – hasonlóképp a portré objektívhez – nem mellékes, milyenek a fókuszon kívüli fényfoltok. A bokeh formája nyitott blendénél a képsarkokban itt is lencseszerű, amely nem feltétlenül hiba, hiszen különleges képi hatást ad a fotónknak. A rekesz 9 lekerekített lamellából épül fel, ez „gyönyörűen” látszik már F5,6-nál. Ez a szögletesedés már teljes méretben nézve a képet is jól látható.
Nem kell ezen egyébként meglepődni, teljesen természetes jelenség, a 9 lamellának köszönhetően így is szép formát kapunk.

Geometriai torzítás

A geometriai torzítás csak akkor érdekes kérdés, ha műszaki jellegű, vagy repró célú fotókat kell készíteni. Itt ugyanis nem mindegy, hogy mennyire hajlanak a képek szélén az egyébként egyenes vonalak.
Mint a bevezetőnkben írtuk, a Canon választhatta volna azt az utat is, hogy optikailag nem korrigál és majd szoftveres korrekciót alkalmaz. Ennek van előnye és hátránya is, előnye, hogy tökéletesen ki lehet így korrigálni a görbülést, hátránya viszont hogy kissé csökkenti a látószöget, illetve az érintett területeken óhatatlanul a képélességet is, még ha nagyon minimálisan is.
A japán gyártó itt optikailag korrigált, méghozzá egész jól. Ebből a szempontból érdekes lehet még a közelponton készült kép torzítása is (lásd kicsit lentebb a makrózást bemutató bekezdésünket), hiszen ilyenkor nagyobb torzítást kaphatnánk, szerencsére itt sincs probléma, sőt, itt gyakorlatilag a közelponton történő fotózásnál a legkisebb a torzítás (kvázi elhanyagolható). Nem hiába, makró objektívről van szó, jogos, hogy közelpontra korrigált inkább a gyártó.

Geometriai torzításAdobe Lightroom CC-ben konvertálva


Capture One 12-ben konvertálva, direkt kikapcsolt torzítás korrekcióval

Peremsötétedés

Szinte minden objektívnél jelentkezik a képsarkok sötétedése, ha nyitott blendén fotózunk. Az eltérés a sötétedés mértékében és hirtelenségében, vagy lágyságában jelentkezik.

A Canon RF 35mm f/1,8 Macro nyitott blendén elég jelentős vignettálást produkál, bő 40%-kal sötétebbek a képsarkok, mint a képközép. Az átmenet azonban széles, így nem zavaró, sőt, egy-egy makróképnél még hangulatos is lehet. A képsarki sötétedés persze rekeszeléssel jól csökkenthető, F4-nél már igen csekély mértékű. Érdekes viszont, hogy teljes egészében nem lehet megszüntetni, még F11-nél is kitart, ahol közel 10%-kal sötétebb a képsarok, mint a képközép.

Peremsötétedés

Makró, közelfényképezés


Nem kérdéses, hogy a fő alkalmazási terület a közelfényképezés lesz ezzel az objektívvel, jóllehet, a fényereje az esti, városi képek könnyed készítését is lehetővé teszi. A legtöbb makró objektív 1:1 leképezési arányt kínál, azaz a tárgy képérzékelőre vetülő képe megegyezik a tárgy nagyságával. Itt azonban 1:2 leképezési arányt érhetünk csak el közelponton, azaz egy 3 cm-es tárgy 1,5-cm-es képet ad a képérzékelőn.

Mindez azt jelenti, hogy a 36×24 mm-es szenzorra elviekben 72×48 mm-es területet vetít rá az objektív a 17 cm-es közelpontot alkalmazva, amelyet tesztképünk is igazolt. Ez 6,5 cm-es munkatávolságot ad, vagyis az elülső lencsetag és a fókuszban lévő téma 6,5 cm-re van egymástól.
Jó hír, hogy szűk blendénél a képsarkok élessége is jó.

Képminőség

A Canon RF 35mm f/1,8 Macro rajzolatára nem lehet panasz, még nyitott blendén is szép élességű képeket kapunk, szokásos módon persze rekeszeléssel még tovább javítható a rajzolat, egészen F5,6-F8-ig. A szűk rekesz okozta diffrakció képélesség rontó hatását inkább csak F11-től vehetjük észre.
A háttér fókuszon kívüli fényfoltjai is szépen jelennek meg, illetve a téma fókuszból kieső része lágy kontúrú.
Egyedül a színi hiba miatt főhet a fejünk, de ezt akár Lightroomból konvertált RAW képeknél is könnyedén javíthatjuk.

A homogenitás nagyjából megfelelő, nyitott blendén sajnos a kóma rontja a képsarkokat, persze ritkán kell a képsarkokban is éles leképezés, ilyen esetben F2,8, vagy szűkebb blendét használva már ez a probléma is megszüntethető.

Értékelés

A Canon RF 35mm f/1,8 Macro IS STM nem véletlenül lett a tükör nélküli EOS R rendszer indulásakor az egyik piacra dobott objektív. Jó tulajdonságai miatt biztosan sokak kedvence lesz, igaz, akik komolyabban szeretnék a makrófotózást űzni, számukra az 1:2 leképezés kevés lesz. Ők valószínűleg kivárnak egy 1:1 leképezésű RF bajonettes makróobjektívet, addig pedig EF adapterrel használják a 100mm f/2,8 Macro-t, vagy annak újabb, L-es változatát.

Aki viszont általános célra keres egy jó fényerejű 35-ös fixet, nos, ő biztosan örülni fog annak, hogy még közelfényképezésre is remekül használható ez az objektív. A beépített stabilizátornak köszönhetően pedig a szenzorstabilizálás nélküli EOS R-en is fotózhatunk kézből, kevés fény esetén.

A Canon RF 35mm f/1,8 Macro IS STM ára tesztünk készítésekor bruttó 190.000 Ft volt.