Jupio PowerFlash 400: rádiós manuális vaku

0

Húsz éve a vakugyártás még alig néhány cég privilégiuma volt, de amióta a kínai ipar is ráállt a témára, szép kis verseny alakult ki a piacon. Ennek a legnagyobb kedvezményezettjei a fotósok, hiszen míg a fotós kiegészítők piacán a legtöbb terméknek drasztikusan felment az ára, a kiegészítő vakuk egyre több cég kínálatában jelentek meg és így egyre elérhetőbbé váltak.

A holland központú Jupiot eddig az akkumulátorairól és akkutöltőiről ismertük, de a portfólió kezd szélesedni. Előbb a portrémarkolatokat vették fel a kínálatba, most pedig már a vakupapucsba csúsztatható kisvakuk is elérhetők a cégnél. A Jupio persze nem kezdett vakufejlesztésbe és gyártásba, de erre nincs is szükség, hiszen a kínai ipar bármilyen tudású és minőségű vaku legyártására képes. A Jupio esetén a minőségre a hollandiai háttér a garancia, és a saját tapasztalataim alapján azt tudom mondani, hogy ezzel nincs is gond. Évek óta használok Jupio akkumulátorokat, és eddig nem okoztak csalódást, így a magam részéről megbízom a márkában.

A vakuk azonban újdonságnak számítanak náluk, a megjelenésükről is alig néhány hónapja kaptunk először híreket. Az első két modell közül a Jupio PowerFlash 400 egy manuális, míg a PowerFlash 600 egy teljesen automata modell. Először a a PowerFlash 400-at nézzük meg, de hamarosan bemutatjuk a TTL-es PowerFlash 600-ast is.

A Jupio PowerFlash 400 mellé ma már megszokott módon egy gyöngyvászon tok és egy talp is jár, de rádiós kioldó formájában egy meglepetés is lapul a dobozban.

A manuális szót itt vegyük szó szerint, hiszen középpontos érintkezőjű vakutalppal rendelkezik, így a fényképezőgéptől semmilyen információt nem kap, még az objektív gyújtótávolságát sem. Az egyszerű szorítógyűrűvel a gépre fogatható vaku zoomfejét 24, 28, 35, 50, 70, 80 és 105 mm-es gyújtótávolságnak megfelelő képterület kivillantására állíthatjuk be. 105 mm-en 38-as kulcsszámú a vaku (ISO100, méter). A fej szerencsére nem csak fixen előre nézhet, hanem 270 fokban forgatható (balra 90 fok, jobbra 180 fok), illetve lefelé 7 fokban dönthető és felfelé 90 fokban emelhető. Mindezt kényelmesen tehetjük meg, hiszen még gombot se kell nyomkodni hozzá, hogy elfordíthassuk. Ennek ellenére a kiválasztott pozícióból véletlen nem mozdíthatjuk ki a vakufejet, az stabilan marad az adott helyzetében.

A fej elé diffúzor, illetve „catch light” panel (kis terelő lapocska) is húzható. A diffúzorral együtt lefedett képterületről a vaku nem tájékoztat, de a zoomot sem húzza vissza 24 mm-re. Erre a fotósnak kell odafigyelnie, hiszen nem szerencsés, ha 105 mm-en marad a zoom, miközben a diffúzor próbál nagyobb sugárzási szöget létrehozni.

A teljesítmény 1/1 és 1/128 között állítható, 1/3 Fé lépésekben a vaku hátulján lévő bal és jobb iránygombokkal. A tápellátást a szokásos módon négy darab AA méretű elem, illetve célszerűen akkumulátor biztosítja, de oldalt, a csatlakozók között egy külső táp bemenetet is találunk, a jack szinkron bemenet felett.

Apropó szinkron, ezt csak első redőnyre triggerelhetjük, második redőnyre szinkronizálást nem választhatunk, illetve a manuális kialakítás miatt a nagy sebességű vakuszinkron sem támogatott.

Az egyszerű manuális teljesítmény beállítású villanáson túl stroboszkópikus vakuzás is választható, illetve rendelkezésre áll két optikai slave mód, valamint a beépített vevőnek köszönhetően rádiós kioldás is.

Ezzel el is érkeztünk a Jupio PowerFlash 400 fő területéhez is, hiszen e téren tud igazán jót nyújtani ez az olcsó, de ügyes kisvaku. Aki ugyanis nem elégszik meg azzal, hogy rárakja a gépvázra a rendszervakut és jobb híján plafonról, vagy falról igyekszik részben indirekt vakuzni, az minden további nélkül eltávolíthatja a gépvázról ezt a vakut és kreatív megvilágítást használhat, akár felezett portréhoz, akár hátulról élfénynek, vagy épp fentről hajfénynek, vagy bármilyen más fényformálóval együtt főfénynek is. Igaz, a teljesítménye viszonylag visszafogott ahhoz, hogy szoftboxban használjuk, de a fényképezőgépen nagyobb érzékenységet választva ezt részben áthidalhatjuk.

A mellékelt rádiós kioldó igen egyszerű, a 12 Voltos, 23A jelű elemmel táplált eszközön egy főkapcsoló (oldalt), egy-egy csatorna váltó gomb (fent) és egy teszt villantásra használható gomb (fent középen) található. A kiválasztott csatornát aprócska kék LED-ek jelzik, kvázi bináris számrendszerben, bár itt a legkisebb helyiérték érdekes módon bal oldalon van.
De ez részben mindegy, mert ha vizuálisan tekintünk a csatorna „kódjára”, akkor a vakun is ugyanezt kell beállítani. A 4 bit mindenesetre 16 csatorna kiválasztását teszi lehetővé.

A rádiós kioldáshoz a vakun a Mode gombot kell megnyomnunk és a kék háttérvilágítással ellátott nagy méretű LCD-n az Rx funkció megjelenését megkeresnünk (a gomb megnyomására a manuális mód, a strobo mód, a manuális rádiós kioldású, a strobo rádiós kioldású, a Slave 1 és a Slave 2 módok választhatók ki ciklikus módon).

Mivel egyszerű kioldóról van szó, így a teljesítmény beállítása továbbra is a vakun történik, de a villantás már a géptől eltávolítva is elvégezhető.

A Jupio PowerFlash 400 ezek alapján főként azon hobbifotósok számára lehet kedvező választás, akik szeretik maguk beállítani a villanási teljesítményt és szeretnének megismerkedni a kreatív világítással.

A vakut és a rádiós jeladót bruttó 29.990 Ft-ért vásárolhatjuk meg.

A Jupio vakukat az AdvesPhoto-tól kaptuk kipróbálásra.

Ha a bemutatóink segítettek a termék kiválasztásában, akkor a vásárlásnál tegyen erről említést a kereskedőnél is! Ezzel támogathatja a Pixinfo.com működését. Köszönjük!