Canon RF 35mm f/1,8 Macro IS STM – teszt

0

Felépítés

A Canon 2018 szeptemberében mutatta be tükör nélküli, full-frame szenzoros, cserélhető objektíves rendszerét, amelyhez első körben az RF 24-105mm f/4 L IS USM és a nagy fényerejű RF 28-70mm f/2 L USM alapzoomokon kívül egy RF 50mm f/1,2 L USM nagy fényerejű fixszet és az RF 35mm f/1,8 Macro IS STM objektívet kínálta. Érdekes látni, hogy a két profi objektív mellé egy félprofi és egy amatőr objektívet is kihozott. Utóbbi nyilván cikkünk tárgya, a 35 mm-es makró.

Jóllehet, adapter segítségével a korábbi EF bajonettes makróobjektíveket is használhatjuk, az igazán gyors élességállításhoz legalább STM, de inkább nano USM fókuszmeghajtás a jó választás. S mivel a makróobjektívek esetén a fókusztartomány általában jóval nagyobb, mint egy átlagos objektívnél, így logikus lépés volt egy olyan makróobjektívvel is kijönni a rendszer indulásakor, amely hatékony és gyors élességállítást kínál, ugyanakkor a korábbiaktól eltérő gyújtótávolságú.

A makróobjektívek általában 50, 100 vagy 180 mm gyújtótávolságúak, a 35 mm-es egy kicsit kiesik ebből a tartományból, de éppen ezért lehet érdekes, hiszen nem nyomja össze annyira a teret, kicsit lazább, nagyobb látószögű makrókhoz használható. Igaz, a leképezési arány sem 1:1, itt 1:2-vel meg kell elégedjünk (a tárgy képe a szenzoron fele akkora, mint a valóságban).

A Canon RF 35mm f/1,8 Macro IS STM objektív belső felépítéséről sajnos csak annyit tudunk, hogy 11 lencsetagból épül fel (ezek 9 csoportba rendezve), arról azonban nincs információ, hogy használtak-e fel különleges lencsetagot, vagy lencsetagokat (alacsony szórású, aszférikus).

Az objektívbe optikai stabilizátor is került, ami inkább a távoli dolgok fényképezésénél lesz nagyobb segítség, hiszen a közeli témáknál a kézből történő fotózásnál nem annyira a kézremegés okozta berázás, mint inkább az előre-hátra dűlöngélésből adódó fókuszból kiesés okozhat problémát. Ez utóbbit pedig a stabilizátor nem tudja korrigálni.

Az élességállítást ennél az objektívnél léptetőmotor végzi, ami a lehető legpontosabb fókuszmeghajtást jelenti. Jóllehet, nem a legcsendesebb, kicsit olyan hangja van, mint a régi DC motoros objektíveknél. Érdemes megemlíteni, hogy az objektív nem belső élességállítású, így fókuszáláskor az objektív hossza változik. Nem kell azért megijedni, a végtelenről a 17 cm-es közelpontra átállás során alig 2 cm-nyit nyújtózkodik előrébb a frontlencse (így az objektív hossza 8 cm lesz). Az sem mellékes (főleg ha polarizációs szűrőt is szeretnénk használni), hogy a frontlencse viszont nem fordul el. Az objektív egyébként az 52 mm-es szűrőkkel kompatibilis.

Az objektívhez gyárilag nem kapunk napellenzőt, de opcionálisan vásárolható hozzá ilyen kiegészítő.

A specifikáció a Canon RF 35mm f/1.8 Macro IS STM adatlapján tekinthető meg.

Használati tapasztalatok

Az új objektívek közül ez az egyetlen, amely nem kapott L jelölést, ezért nagyon nem is kell rajta csodálkozni, hogy időjárásálló szigeteléssel nem rendelkezik.

Méretét tekintve nem mondanám nagynak, de a nagyon kicsi objektívek közé sem sorolnám. Aki ismeri az EF 50mm f/1,8, annak sokat mondhat, ha azt írom: ez az objektív a fix 50mm f/1,8-nál hosszabb is és nagyobb átmérőjű is, de a különbség csupán 1-2 cm. Tömegéről hasonlókat mondhatunk, nem pillekönnyű, de nem is tartozik a nehéz objektívek közé.

A lencsetagokat hőstabil polikarbonát burkolattal ellátott tubusba építették, a bajonettnél időjárásálló szigetelés nincs.

Kapcsolóból kettő került a tubusra, az automatikus vagy manuális fókuszt állító AF/MF kapcsoló, illetve a stabilizátor ki/be kapcsolója.

Az 1 cm szélességű fókuszgyűrű hozzávetőlegesen az objektív középső részére került. Jó ha tudjuk, hogy a fókuszgyűrű elektronikus, azaz nincs közvetlen kapcsolat a lencsetagok és a gyűrű között. A gyűrű elfordítása elektronikusan vezérli a fókuszmotort, a vázon beállítható, hogy változó sebességgel legyen-e vezérelhető a fókusz (tehát gyors forgatásnál nagyobb sebességgel, lassú mozgatásnál jóval lassabban), vagy csak az elforgatás szöge számítson.

Távolságskála nem került az objektívre, ilyet a váz kijelzőjén jeleníthetünk meg, ha kézi élességállításra átváltunk. Ekkor a 17 cm-es közelpontot, a 20 cm-t, a 30 cm-t, az 50 cm-t, az 1 métert, valamint a végtelent jeleníti meg a gép.

Az objektív elülső részén egy másik elektronikus gyűrű is található, ennek funkciója a gépvázon programozható (rekesz, zársebesség, érzékenység, exp. kompenzáció, illetve ezek úgy is, hogy a módosítás csak az exponáló gomb félig lenyomásával legyen elérhető).

Az elektronikus fókuszgyűrű miatt a follow-fókuszos filmezés nem lesz olyan egyszerű, vagyis ebből érezhető az is, hogy nem annyira a videózáshoz készült ez a makróobi, de ettől függetlenül megnéztük, van-e erősebb fókuszlégzés. Nos, jó hír, hogy a „focus breathing” jelenség ugyan jelen van, de pont a makrózás segíti, azaz közelpontnál éppen kisebb látószöget ad.

Látószög változás a tárgytávolság függvényében