Ebbe nézz bele, ne a vakuba! GGS nagyítós LCD előtét

0

Kevés olyan cikkünk van, aminél komoly gondban vagyok a címmel. De ez most olyan. Ugyanis a GGS mágnesesen felhelyezhető, összecsukható LCD árnyékolójának, amely videózáshoz és LiveView módú fotózáshoz beépített „okulárt2 is tartalmaz, nincs igazából termékneve. Maradtam hát a nem túl frappáns „nagyítós LCD előtét” címnél. Pedig ennél azért jóval többről szól ez a termék.

A GGS-ről rendszeres Olvasóink már biztosan tudják, hogy főképp LCD védőkkel, LCD árnyékolókkal, illetve vállpántok készítésével foglalkozik és hozzájuk kapcsolódik a Larmor márkanév is.
A cikkünk tárgya viszont valamilyen okból nem kapott hangzatos nevet, pedig régies külseje miatt praktikus lett volna egy szép név. Mondjuk kaphatta volna a GGS EX-A nevet…

EXA 1

fotó: Hans Jan Dürr

Ez ugyanis remekül utalna a fenti EXA 1 gépre, ami azért lenne jópofa, mert ez a régi filmes a tüköraknás modellekéhez hasonló keresővel rendelkezett, aminek felépítése megegyezik a GGS nagyítós LCD előtétével (részletek ITT).

A termék egy pofás, átlátszó műanyag dobozban kerül forgalomba, amelyen keresztül már jól látható a meghatározó dizájnja.
A dobozban nem csak az LCD előtétet, de néhány fontos kiegészítőt is megtalálunk, úgy mint az LCD védelmére szolgáló védőüveget, valamint ennek felhelyezését segítő nedves tisztító kendőt, illetve az utólagos tisztán tartáshoz egy mikroszálas kendőt.

Az LCD védő üveget kvázi kötelező felhelyezni, hiszen az LCD előtét ennek szélén található mágneses csíkokhoz tapad majd.
Az LCD védőről és annak felhelyezéséről korábban ITT és ITT írtunk már.

Ha már fent van a védőüveg, akkor semmi más dolgunk nincs, kapjuk elő a nagyítós LCD keresőt és egyszerűen illesszük a védőüveg kerete elé. A mágnesek teszik a dolgukat, jól rögzítik az LCD árnyékolót, de nem túl erősen, így ha szükséges, könnyedén leszedhetjük azt.

Az LCD előtét háromféle formát vehet fel: összecsukva, kinyitva LCD árnyékolóként, illetve kinyitva, lehajtott „okulárral”. Az LCD árnyékoló összecsukása hasonlóképpen történik, mint annak idején a tüköraknás gépeknél (vagy a fent említett EXA-1-nél), egyszerűen be kell nyomnunk jobbról és balról a két oldalfalat, amelyek V alakban benyomódva lehetővé teszik a felső rész lehajtását.

Kinyitott állapotban az okulár lehajtásához a fenti reteszt kell elhúznunk, amely után egy rugó segíti a nagyítólencsét tartalmazó előlap helyére ugrását. A nagyítólencse helyzete fix, dioptria korrekcióra nincs lehetőség.

A próbák során úgy tapasztaltuk, hogy bár a keresőkép a sarkokban is rendben van, a kényelem annyira nem meggyőző, mivel enyhén negatív dioptriás a nagyítólencse, így szemünknek alkalmazkodni kell hozzá. Sűrűn levéve a gépet a szemünk elől, távolba nézni, majd ismét betekinteni egy idő után fárasztó lehet a szemünknek. Ezen segítene a dioptria korrekció lehetősége, de ilyet ez a termék nem kínál.
Aki ilyen funkciót is támogató kereső nagyítót keres, számára szintén a GGS kínál több féle megoldást, amelyeket a Larmor termékcsaládban találunk. A Swivi S6-ról ITT írtunk, pár nap múlva pedig egy hasonló, vadonatúj termékről számolunk majd be.

A GGS nagyítós, összecsukható LCD előtétjét jó pár géphez megvásárolhatjuk, a kompatibilitási listát itt, illetve a gyártó weboldalán találjuk:

A termék ára bruttó 39.900 Ft.

A keresőnagyítót az AdvesPhoto-tól kaptuk kipróbálásra.

Ha a bemutatóink segítettek a termék kiválasztásában, akkor a vásárlásnál tegyen erről említést a kereskedőnél is! Ezzel támogathatja a Pixinfo.com működését. Köszönjük!

*Az EXA 1 fotójának közlése a szerző külön engedélyével történt.