Larmor nagyítós LCD előtét, nem csak videósoknak

0

A Larmortól már több nagyítós LCD előtétet bemutattunk, mint a Swivi S5 és a Swivi S6. Ezek közös tulajdonsága, hogy a felfogatáshoz a fényképezőgép állványmenetébe kell csavaroznunk az LCD feltétet tartó konzolt, amihez további csavarokkal csatlakozik a kereső nagyító. Ennek okán a fel, illetve leszerelés nem egy egyszerű művelet, vagyis olyan helyzetben, amikor sűrűn kell elpakolnunk a felszerelést és új helyszínre menni, majd ismét elővenni, nos, ez esetben nem túl kényelmes ez a megoldás. Persze kereshetünk akkora fotós táskát, amibe keresőnagyítóval együtt elfér a gép, ami nem lehetetlen, de mennyivel praktikusabb lenne, ha az LCD előtétet egyetlen mozdulattal fel, vagy le lehetne szedni.

Valószínűleg hasonló gondolatmenet alapján készítette el a Larmor a korábbi keresőnagyítók elvét követő, de új rögzítési módszert használó 3-in-1 nevű LCD előtétjét.

Ennek a nagyítónak a felhelyezéséhez ugyanis először egy LCD védőüveget kell a kijelzőre applikálnunk, amelyhez nedves tisztító kendőt, és az utólagos tisztításhoz egy mikroszálas kendőt is kapunk. A védőüveg szokásos módon adhezív módon rögzül a kijelzőre.

A védőüveg széle mágneses keretet kapott, a nagyítós LCD előtétet ehhez kell illesztetnünk. A felfogatást tehát mágneses úton valósították meg, amely gyors le- és felszerelést tesz lehetővé.
Az adhéziós kapcsolat miatt azonban előfordulhat, hogy ha túl hirtelen, vagy az LCD-re merőlegesen akarnánk lekapni a keresőnagyítót, akkor az letépi a kijelzőről a védőüveget. Emiatt jó, ha fejben tartjuk, hogy az LCD előtétet oldal irányba húzzuk le.

Arra az esetre, ha nem szeretnénk az LCD elé a védőüveget felhelyezni, kapunk egy másik, üres keretet, amelyet viszont öntapadós felülettel rögzíthetünk a kijelzőre. A kereső előtét ehhez ugyanúgy mágneses elven tapad majd. Feltételezhetően ez a ragasztós megoldás egyébként erősebb tartást ad, mint a pusztán adhéziós módszer.

A Larmor 3-in-1 keresőnagyítót is használhatjuk csupán LCD árnyékolónak, ehhez a nagyító részt kell levennünk róla, ami szintén mágneses elven rögzül az árnyékoló kerethez.

A termékfotókon látható, a géphez kapcsolódó gumi szalag nem a keret rögzítésére szolgál, csupán arra jó, hogy a levett előtét ne vesszen el, ne kelljen azt elrakni. Ha nincs arra szükségünk, hogy a gép oldalán fityegjen a nagyító, akkor ezt a rögzítést el is hagyhatjuk, igaz, ez esetben benne lesz a pakliban, hogy egy óvatlan mozdulattal az egész keresőt leverjük, amitől az a földön landol. Szóval nem véletlen van ez így kitalálva, jobb a békesség alapon legalább a keretet hagyjuk fent a gép oldalán.

A keresőnagyító okulár része dioptria korrekcióval is rendelkezik, így mindenki tökéletes élességűre állíthatja azt be. Az így kapott élőképes keresőkép igazán nagy méretben látszik, ami nem csak videózáskor, de élőképes fotózáskor (DSLR-nél LiveView, MILC-nél nyilván alap üzemmódnál) is nagyon hasznos.
Egyetlen hátránya az ilyen megoldásnak, hogy az értintésérzékeny LCD-t így már nem használhatjuk a fókuszpont váltásához, így fotózni csak akkor fogunk tudni kényelmesen, ha a fényképezőgépünk lehetőséget kínál a fókuszpont váltására valamely gombbal, vagy karral is, nem csak az LCD érintésére (a legtöbb gép szerencsére ilyen).

A Larmor nagyítós LCD előtétjét Canon (LV-1C), Fujifilm (LV-1F), Nikon (LV-1N) és Sony (LV-1S) gépekhez vásárolhatjuk meg.

A termék ára bruttó 49.900 Ft.


A keresőnagyítót az AdvesPhoto-tól kaptuk kipróbálásra.

Ha a bemutatóink segítettek a termék kiválasztásában, akkor a vásárlásnál tegyen erről említést a kereskedőnél is! Ezzel támogathatja a Pixinfo.com működését. Köszönjük!