Digitális és nagyformátumú fotósuli indul

0

A Chromogenic Arts fotós oktatásának jellemzője, hogy 5-10 fős csoportok helyett maximum 4-5 fővel dolgoznak. Az általam kiválasztott gyakorlati órán mindössze hárman voltak. A téma ezen a napon a tárgyfotózás volt, amit egy műszaki fényképezőgéppel kellett abszolválni. Az óra első harmada a fényképezőgéppel való ismerkedéssel, a gép beállításának begyakorlásával telt, majd egy gyors csendélet építést követően jöhetett a fények (5 stúdióvaku), majd a fényképezőgép beállítása és a kép elkészítése.

A gyakorlat során lehetőség volt az elméleti órákon tanult ismeretek felfrissítésére és életszerű helyzetben való kipróbálására. Mivel a Chromogenic Arts tanfolyama inkább a fotózás technikai ismereteinek elsajátítására helyezi a hangsúlyt, a gyorsabb eredmény elérése érdekében a téma beállításában egy szakember segíti a tanulókat.

A vasárnapi oktatás persze csak egy volt, a 12 gyakorlati foglalkozás közül. Az elméleti órákat követő műtermi, illetve kültéri fotózásokon a modellfotózástól a portrén keresztül az épületfotózásig sokféle szituációban kipróbálhatják magukat a diákok.

Aki kedvet kapott a fotózáshoz, azt az alapfokú tanfolyam után a haladó, gyakorlati kurzuson várják. Ezeken a diákok elsősorban nem új alapismeretekkel, hanem rengeteg gyakorlati tapasztalattal lesznek gazdagabbak. A haladó tanfolyam foglalkozásai egész hétvégés, vidéki helyszíneken szervezett fotózásokat tartalmaznak, ahol valódi fotós projektek keretében próbálhatják ki magukat a jelöltek. Az eddigi tanfolyamokon volt modell és riportfotózás a Krisna völgyben, természetfotózás a Gemenci Tájvédelmi Körzetben, fürdőruhás modellfotózás a Kiskunsági Nemzeti Parkban, vagy például esküvői ruhás fotózás Nagycenki Széchenyi Kastélyban.

A tanfolyamok oktatói – akik között megtaláljuk Szalontai Ábelt, az Iparművészeti Egyetem tanárát, vagy Gárdi Balázst a Word Press Photo nemzetközi fotóverseny első helyezettjét – minden egyes alkalom után lehetőséget biztosítanak a felmerült kérdések, ötletek felvetésére is.

A tanfolyamok elvégzésének nem feltétele saját fotós felszerelés megléte, hiszen eszközöket a szervezők is tudnak biztosítani. Ezen felül a diákok hozzáférhetnek az iskola szakmai könyv és folyóirat tárához, ahonnan igény szerint kölcsönözni is lehet.

A fotósuliról bővebben az augusztusi, Digitális- és nagyformátumú filmes Fotósuli című cikkünkban olvashat.

A Chromogenic Arts következő tanfolyama február 5-én indul. A fotósuli részletes tájékoztatója letölthető PDF-ben: tájékoztató PDF-ben

További információ és jelentkezés: Csikszenthy Csaba 06-20-390-1560 (cs.csaba@interware.hu)