Dörr Pixo C2+ univerzális akkumulátor töltő

0

Egy komolyabb felszereléssel rendelkező fotósnak szinte biztos, hogy nem csak egyféle akkumulátorral kell dolgoznia. A fényképezőgépek java része lítium-ion akkumulátort használ, amelyet bármikor tölthetünk, sőt érdemes is egy fotózás után feltölteni, s nem megvárni a teljes lemerülést, azt ugyanis nem szeretik a lítium alapú cellák.

Ezzel szemben a vakukban még mindig a ceruzaelem méret az elterjedt, persze ezekből főként a nikkel-metálhidrid típusú akkukat használjuk. Bár ezeknél az akkuknál a NiCd-nál jelentős memória effektus már alig észlelhető, azért hosszú távon képesek ellustulni a NiMH akkuk is, ha néha nincsenek teljesen kisütve, majd azonnal teljesen feltöltve.

Ezen kívül ha hosszabb útra indulunk, biztos, hogy mobiltelefon töltőt is vinnünk kell magunkkal (kivéve ha notebookot viszünk és USB-ről tölthető a mobiltelefonunk).
Egy szó, mint száz, töltőből nem keveset kell bepakolnunk.

Ezen segíthet a Dörr Pixo C2+ univerzális töltője, mely az említett notebookon kívül jópár akku töltésére használható.

Nézzük pontosan, milyen akkumulátorok és készülékek töltését valósíthatjuk meg a C2+-szal:

  • 1,2V-os NiCd vagy NiMH akkumulátor, 1 vagy 2 darab
  • 1 vagy 2 cellás Li-ion akkumulátor (3,6-3,7V vagy 7,2-7,4V)
  • mobiltelefonok
  • USB-n keresztül tölthető eszközök

A lítium-akkuk közül azok sajnos nem tölthetők, amelyek kommunikálnak a töltővel. Ilyenek pl. a Canon BP-809, BP-819, BP-827, LP-E6, illetve a három, vagy több cellás Li-ion akkuk sem (mint pl. a 11,1V-os Nikon EN-EL4). A naprakész lista a www.pixo.de oldalon olvasható.

A ceruza, vagy mikroceruza akkuk behelyezéséhez a töltő hátsó, rugós részét hátra kell húznunk, majd a polaritásra és a helyes kontaktusra figyelve behelyezhető egy, vagy két akku, de egyszerre csak az egyik fajtát tölthetjük (azaz nem tölthető egy darab AA és egy darab AAA akku, csak két darab AA, vagy két darab AAA).

A lítium-ion akkuk behelyezése kicsit körülményesebb, hiszen ahány akku, annyi féle méret és csatlakozó távolság. Ennek áthidalására a mérnökök két csúsztatható rugós karmot képeztek ki a töltő belső részén. Ezeket a megfelelő pozícióba mozgatva elérhetjük, hogy az akku tölthető legyen. Két akkuval próbálkoztunk, egy Sony utazózoom (DSC-WX300) és egy Olympus DSLR (E-30) akkujával, mindkettőt sikerült úgy behelyezni, hogy stabilan tartsa a rugós hátlap, illetve a kontaktus is megfelelő legyen. Szerencsére a Li-ion akkuknál a polaritásra nem kell ügyelnünk, azt a töltő érzékeli.

A töltő oldalán egy USB aljzatot is találunk, ide a mellékelt USB kábelen keresztül telefonokat, vagy saját kábelén keresztül különböző USB-ről tölthető eszközt csatlakoztathatunk. A kimenet szabvány USB terhelhetőségű, azaz max. 500 mA-t képes leadni (vagyis merevlemezes eszközök tápellátására nem elegendő).

A készletben mellékelt adapterek segítségével Nokia, Sony Ericsson, Motorola és Samsung telefonok, valamint mikroUSB-n tölthető készülékek (pl. okostelefonok) tölthetők.
Jó hír, hogy a Li-ion, vagy AA/AAA töltő rész független az USB-s résztől, így egyszerre tölthető telefon és külső akkumulátor is.

Az utazók számára a töltőhöz szivargyújtó csatlakozót is mellékelnek, illetve a hálózati adapter kapcsolóüzemű, így 100-240V közötti tartományban (50-60Hz) használható. A hálózati adapter konnektor csatlakozója európai rendszerű, így az ettől eltérő konnektorokat használó országokban (pl. Egyesült Királyság, USA, illetve Ázsia egyes országai) külön beszerzendő adapterre is szükség lesz.

A töltést egyébként természetesen mikrokontroller végzi, a nikkel alapú akkuknál DeltaV elven, a lítium alapúaknál intelligens Vmax impulzus töltéssel. Mindkét esetben a töltőáram 700 mA (a töltési idő ebből közelítőleg számítható: akku kapacitása mAh-ban osztva 700 mA-rel, szorozva 1,2-vel, az eredményt órában kapjuk).

A Dörr PIXO C2+ ára cikkünk megjelenésekor bruttó 14.700 Ft.

A töltőt a kipróbálás idejére a Dörr termékek importőrétől, a Pálvölgyi Digital Kft.-től kaptuk. Köszönjük!

Ha a bemutatóink segítettek a gép kiválasztásában, akkor a vásárlásnál tegyen erről említést a kereskedőnél is! Ezzel támogathatja a Pixinfo.com működését. Köszönjük!