10 legjobb Photoshop alternatíva

0

Elég komoly felzúdulást keltett az Adobe nemrég közzétett bejelentése, miszerint leállnak a Creative Suite sorozathoz ezidáig köthető üzleti modellel, és nem lesz több CS programcsomag. Helyette a cég szoftverei, köztük a népszerű, piacvezető Photoshop, az Adobe Creative Cloudról lesznek elérhetőek. A következő – várhatóan idén nyáron megjelenő – képszerkesztőjük tehát nem CS7, hanem Photoshop CC néven lát majd napvilágot.

Mi az az Adobe Creative Cloud

A Photoshopot fejlesztő Adobe Systems felhő alapú, online szolgáltatása, mely jelenleg még csak lehetőségként áll a vásárlók rendelkezésére, később azonban a cég összes kreatív szoftverét és egyéb programjait innen tölthetjük le, vagy frissíthetjük. A fejlesztő a jövőben nem ad ki dobozos szoftvereket.

A Creative Cloud-ra való előfizetéssel saját tárhelyet, valamint a korábbi CS szoftverek elérhetőségét és frissítéseit is megvásárolhatjuk. Minden előfizető egy 100GB-os online „fiókot” kap, melyen tárolhatja, vagy tetszés szerint megoszthatja munkáit.

A döntés sikere a jövő zenéje, de bizonyára jó néhányan elgondolkodtak rajta, érdemes lesz-e kitartaniuk kedvenc képszerkesztőjük mellett, vagy nézzenek más alternatívák után a cseppet sem szűkös piacon. Egyáltalán, milyen olcsóbb, netán ingyenes, hasonló tudású és szolgáltatáskészletű lehetőségeink vannak ma a képszerkesztő programok között válogatva?

A kérdés bennünket is foglalkoztatott, így összeválogattunk egy csokornyit, szám szerint tízet, az általunk jó képességűnek tartott, vagy olcsó alternatívákból. Válogatásunk persze szubjektív, és csak a kínálat egy részét érinti. Azok belül is zömében csak a Windows alatt futtatható szoftverekből mazsoláztunk, lévén, többségében mi is ilyen operációs rendszert futtatunk. A következő szoftverek jó része azonban – akárcsak a Photoshop – Mac rendszerhez is elérhető.

Természetesen nem szeretnénk senkit arra biztatni, hogy sutba vágja jól megszokott Photoshopját. Elképzelhető, hogy a felhő alapú rendszer sokak számára kényelmesebb és olcsóbb megoldás lesz. Kitekintésünk nem ennek a jövőbe mutató fejlesztésnek a bírálata, csupán a hagyományos szoftver konstrukciók és konkurensek számba vétele.

Adobe Photoshop Elements

Mi lehetne nyilvánvalóbb alternatíva a Photoshop kistestvérénél. Mondjuk a képet kicsit árnyalja, hogy az eredeti bejelentés szerint az Adobe összes szoftverének dobozos verziója megszűnik, így jó eséllyel Photoshop Elementset sem emelhetünk már le a polcról.

Adobe Photoshop Elements

Mindenesetre a kistestvér nem túl sokban marad el a nagytól. Nincsenek ugyan fejlett rétegkezelési lehetőségek, smart- és 3D objektumok kezelése, valamint videószerkesztés, de a képek retusálása terén több mint elég amit a szoftver kínál.

Adobe Photoshop Elements

Az Elements sokkal inkább képkezelő is, mint nagyobb társa. Itt a programba jobban belesímuló, könnyen kezelhető képkatalogizáló részt (Organizer) kapunk, melyből egyszerű az átjárás a képszerkesztő szekciók felé. Az Organizer a képek különböző szempontok szerinti csoportosításán, megosztásán túl újabban GPS adatok alapján működő térkép nézetet, sőt néhány egyszerűbb szerkesztési opciót is kínál.

Adobe Photoshop Elements

Persze ha képet akarunk szerkeszteni, arra ott az Editor, melynek háromféle változata között gyorsan kapcsolgathatunk. Aki csak néhány egyszerű dolgot (expozíció, színek, élesség) szeretne javítani, annak ott a Quick szekció, a tanulni vágyóknak pedig a Guided rész, ahol lépésenként el is magyarázza a szoftver, mit mire használhatunk. Végül az expert részben egy szinte minden jóval felszerelt, profi retusáló alkalmazáshoz jutunk, rétegkezeléssel (akár korrekciós rétegekkel), a profi Photoshopból ismert rengeteg szűrővel, eszközeinek többségével. Van itt Action mentési és lejátszási lehetőség, ha többlépcsős műveleteinket szeretnénk automatizálni, egyszerűsített History az összes lépés visszavonására, és a nagytestvérből ismert menüstruktúra. A kezelésbe néhány perc alatt beletanulhat a Photoshophoz szokott szerkesztő, sőt az Elements, egyszerű volta miatt átláthatóbb és könnyebben kezelhetőbb.

A Photoshop Elements támogatja a rendszeresen frissülő Adobe Camera RAW plugint, így ugyanolyan hatásosan szerkeszthetünk vele RAW-t, mint a nagy testvérrel. P

Legutóbbi verziója: 11.0
Ára: ~28 000 Ft

GIMP

Ha Photoshop alternatívákról van szó, akkor bármiféle felhő-alapú szolgáltatástól függetlenül leggyakrabban e rövid nevű szoftver kerül előtérbe. A kurta név nem véletlen, hiszen nyílt forráskódú program lévén független fejlesztők „forrasztgatják”, ebből adódóan ingyenes, ami igen csak megdobja népszerűségét.

GIMP

Persze az ingyenesség még nem elég a sikerhez. A GIMP hosszú évek folyamatos fejlesztése során vívta ki magának jelenlegi előkelő pozícióját. Megtaláljuk itt a fejlett rétegkezelési műveleteket, így például a réteg csoportokat, alfa csatornákat, összhatás módokat és maszkolási metódusokat. Többféle kijelölési módot és a színcsatornák kezelését is elérhetjük, ahogy nem maradt ki a visszavonási előzmények panel sem. A szoftver rengeteg ecsetet, átméretező és perspektíva korrekciós, valamint retusáló eszközöket kínál, melyek részletesen konfigurálhatók. Az Útvonalak (Photoshopban: görbék) eszközök segítségével könnyebb a kijelölés, és vektoros objektumokkal/rétegekkel is dolgozhatunk.

GIMP

Előnye még, hogy a kép mérete gyakorlatilag korlátlan lehet, és rengeteg fájlformátumot, köztük az Adobe PSD-t, és külső modullal a RAW fájlokat is kezeli. Indíthatunk kötegelt szerkesztést is, mellyel akár egy egész mappára való képen végeztetjük el automatikusan ugyanazokat a lépéseket.

A GIMP nem igazán „vezeti a kezünket”, mint azt az általános szerkesztőktől megszoktuk, nincs könnyen átlátható és szépre polírozott kezelőfelület (bár sokat fejlődött a korábbi fapados kinézethez képest), vagy oktató módok. Használójától szinte elvárja, hogy képben legyen a fotószerkesztésterén. Épp ezért inkább haladó, vagy olyan profiknak ajánljuk, akik ingyen szeretnének szerkesztőprogramot.

GIMP

Bár a képmanipuláló szoftverek minden jellegzetességét magán viseli, a Photoshophoz szokottaknak elsőre kicsit szokatlan lehet a kezelése, a nyelvezete és lebegő munkafelülete. Létezik azonban egy GIMPshop nevű köztes szoftver, mely az ingyenes szerkesztő motorját használja a Photoshop kinézetét utánozva. Aki ódzkodik az átszokástól, ezzel is nyugodtan kezdhet.

Legutóbbi verziója: 2.8
Ára: ingyenes

Corel PaintShop Pro

A régi konkurens Corel is tartogat a tarsolyban egy népszerű szerkesztőt, a JASC Software által egykor kifejlesztett PaintShop Pro-t. Az eredeti fejlesztő cég már a múlté, mivel felvásárolta a Corel, szoftverük azonban csaknem egyidős a Photoshoppal és már a 15. verziójánál tart.

Alap felépítése nagyon hasonló a Photoshop Elementshez, azaz itt is megtaláljuk a különálló, de jól átjárható képkatalogizáló (Manage) és szerkesztő (Edit) részt, melyek között az Adjust szekció képez átmenetet.

Corel PaintShop Pro

A képmenedzselő részben akár RAW fájljainkat is megtekinthetjük, és a program kilistázza a fontosabb Exif adatokat valamint Geotag információkat, melyek itt is térképes nézetben böngészhetők. Többféle csoportosítási és keresési beállítást, sőt a nézett képek egyszerű és gyors előszerkesztését is megkapjuk ugyanitt.

A RAW fájlok nem csak megtekinthetők, de meg is nyithatók, és az Elementshez hasonló külön ablakban alap tulajdonságaik (világosság, kontraszt, fehéregyensúly, zajszűrés) szerkeszthetők is. A szoftver legfrissebb változata az újabb fényképezőgépek RAW fájljait is támogatja.

Corel PaintShop Pro

Az Adjust részben a gyors sikerre vágyók kapják meg a legfontosabb képszerkesztő lehetőségeket, melyek sokkal szélesebbkörűek az Elements hasonló kínálatánál. A katalogizáló rész mellett itt is elérhető sok tucat Instant effektus, melyek segítségével egy kattintással átváltoztathatjuk a fotónk.

Corel PaintShop Pro

A szoftver sava-borsát mégis az Edit rész jelenti, melyben egy seregnyi automatikus képjavító parancs (pl. Smart Photo Fix) mellett a rétegek, korrekciós rétegek és stílusok, maszkolási és visszavonási lehetőségek is megtalálhatók. Munkánk lépéseit úgynevezett Quickscript formájában menthetjük és visszajátszhatjuk. A munkafelület valamivel egyszerűbben és sokrétűbben alakítható. A paletták több sorban is elhelyezhetők a munkaterület rovására.

Corel PaintShop Pro

A PaintShop Pro sok szűrőt (Effects) is kínál, mint például a régi korok fényképeinek hatását utánzó Time Machine, az infra film, vagy az ármenetes szűrők. A kezdőket a Lerning Center paletta vezeti keresztül a szoftver fontosabb eszközein, és egy konkrét probléma megoldási lehetőségein.

Legutóbbi verziója: X5
Ára: 50 dollár

ACDSee Photo Editor

Ha már a nagy öregeknél tartunk. Az egyik patinás képnézegetőnek az ACDSee-nak van ám egy képszerkesztő testvére is, méghozzá elég baráti áron. A hatos verzióját taposó ACDSee Photo Editor épp most kapott új és fejlettebb képvilágosság beállító algoritmust, a saját fejlesztésű LCE (Lighting and Contrast Enhancement) technológia pedig jó kontrollt biztosít a világos és sötét területek és így a képdinamika fölött.

ACDSee Photo Editor

Mindössze egy kattintás és a tetszésünk szerinti színtartományt kijelölve csak ennek tulajdonságait változtathatjuk, az új szűrőkkel pedig az Instagramban megismert öregített fotóeffektusokat, vagy akár lágy, pasztell hatású portrékat kreálhatunk. A szoftver támogatja az újabb fényképezőgép modellek RAW formátumait is, melyeket közvetlenül szerkeszthetünk a munkafelületen.

Ezek voltak az újdonságok, amivel azonban már régóta rendelkezik a program az a rétegek kezelése, még ha nem is olyan mélységben mint a Photoshop, van viszont egyfajta korrekciós réteg lehetőségünk és rétegmaszk is.

ACDSee Photo Editor

A szoftver csak nyomokban emlékeztet a Photoshopra, de nagyon jól átlátható, hiszen szinte minden lehetőséget megtalálunk a munkafelületen. A menüsor alá került az eszközök listája csoportokba rendezve, melyek ikonja alatt azonnal megkapjuk beállításaikat is. A fotóretushoz nélkülözhetetlen eszközöket a Fix, Create és Select csoportban találjuk, ahová például Smart Lasso (intelligens lasszó kijelölő), vignettálást készítő, vörösszem eltávolító, és a klasszikus szivacs/égetés/fakítás szelektív szín-expozíció beállító eszközök is fellelhetők.

ACDSee Photo Editor

A kezdőket a How-Tos paletta vezeti át majdhogynem kézen fogva a program főbb pontjain, mivel a száraz leírás mellett interaktív oktató lépések mutatják, mikor mit kell tenniük.

ACDSee Photo Editor

Az ACDSee Photo Editor a komolyabb szoftverekben megszokott Actions szolgáltatást is tartogat, mellyel felvehetjük szerkesztési lépéseinket és más fotóknál lejátszhatjuk azokat. Ehhez kapcsolódóan persze csoportos képfeldolgozási lehetőséget is kapunk. A program valamivel kevesebben tud mint az itt felsorolt szerkesztők jó része, így olcsóbb is, de kreatív kézben kisebb csodákra képes. Leginkább azoknak ajánlott, akik az alapokkal már tisztában vannak, de sosem használták ki a PS szolgáltatáskészletét.

Legutóbbi verziója: 6.1
Ára: 30 dollár

Artweaver Plus

Egy független német fejlesztő, bizonyos Boris Eyrich munkája az Artweaver Plus nevű képszerkesztő alkalmazás, ami nem csak úgy néz ki, de nagyjából annyit is tud, mint a Photoshop sok évvel ezelőtti verziója: Akik hozzászoktak az újabb PS szolgáltatáskészletéhez jobb lesz ha másik szoftver után néznek, de kezdők számára, ideális lehet a jóval egyszerűbb, de hasonló felület.

Artweaver

Az Artweaver tökéletes arra, hogy elsajátítsuk a rétegek alapjait, amiből itt minden megvan, beleértve az összhatás módokat, átlátszóság állítását és a csoportokat. Elsajátíthatjuk a fontosabb eszközök működését, és a kijelölés alapjait, bár a maszkolással ez a program sajnos nem foglalkozik. Így is van itt eszköz bőven. Például klónozó, mely szintén nem hiányozhat a képmanipuláló szerszámosládából.

A szűrők, vagyis filterek is jól ismertek lesznek a Photoshopból, még ha nem is kapunk annyit belőlük. Ecsetekből, ceruzákból, festékszóróból és egyéb ezeknél is egzotikusabb rajzeszközökből viszont több tucatot találunk a szoftverben, elég jó paraméterezhetőséggel, a firkálgatásnak tehát nem sok minden szabhat majd gátat.

Bár az elterjedtebb formátumokat, sőt a Photoshop PSD fájlokat is támogatja, sajnos RAW formátumú fotókat nem képes megnyitni.

Artweaver

Az Artweaver Pro belépő a haladó képszerkesztés világába, mégpedig arra a folyosóra, mely aztán a Photoshop feliratú terembe vezet. Belépőhöz méltóan legalább az ára alacsony, viszont a száraz Help fájlon kívül semmi interaktívabb oktató módot nem kapunk, így akinek még ez is sok, megpróbálkozhat az ingyenes és valamivel kevesebbet tudó Artweaver Free verzióval.

Legutóbbi verziója: 3.0
Ára: 30 dollár

Xara Photo & Graphic Designer

Az 1981 óta dolgozó, brit fejlesztőcég a Xara számos grafikai alkalmazásával vívott ki magának hírnevet. A Photo & Graphic Designer, ahogy neve is mutatja, nem csak a fotósoknak, de a vektorgrafika és webdesign iránt érdeklődőknek is készül.

Xara Photo & Graphic Designer

Nem hagyták ki belőle a rétegekkel való munkát, és a maszkolási lehetőségeket, melyek minden komolyabb képszerkesztőben alapvető kellékek. Többféle képmódosító eszközt kapunk, így a leggyakoribb világosság, kontraszt és élesség állításon kívül a színezet és színhőmérséklet beállítására is lehetőségünk van. Érdekességként panoráma összefűző modult, perspektíva korrekciót, és tartalomfüggő átméretezést is kapunk, mely a Photoshopban is csak néhány éve jelent meg. A retushoz vörösszem eltávolítás, megannyi szűrő, és persze klónozó eszköz áll rendelkezésünkre.

Xara Photo & Graphic Designer

A szűrőket a Live Effect Tool segítségével hívhatjuk életre, ahol számos zajszűrő, lágyító, élesítő, torzító (pl. halszem), kromatikus aberráció eltávolító eszköz érhető el. Ahogy a Photoshopban, itt is kapunk gyorsmaszkot, mellyel könnyedén végezhető el a bonyolultabb alakzatok kijelölése, akár mágneses – az alakzat körvonalához, éléhez igazodó – lasszó segítségével.

A Xara Photo & Graphic Designer alá pluginok is telepíthetők, de többfélét eleve tartalmaz a szoftver, így az ismert Redfield és Mehdi pluginfejlesztők néhány képmódosító kiegészítését.

Xara Photo & Graphic Designer

A szoftver (papíron) kezeli a fényképezőgépek különféle RAW formátumait, de nem túl naprakész a frissítés, így pl. az egy évvel ezelőtti Canon EOS-650D RAW képeit nem tudta jól megnyitni, az EOS-1100D fotóit viszont igen. Megnyitás után .xar formátumba konvertált képekkel dolgozhatunk tovább, tehát nem az eredeti RAW-val.

Kezelőfelülete nem túl modern és a Photoshop után viszonylag nehezen megszokható, de aki a fotóretus mellett a grafikai munkák iránt is érdeklődik, két legyen üthet vele egy csapásra.

Legutóbbi verziója: 9
Ára: 90 dollár

Serif Photoplus

Ezt a szoftvert, ha nem is egy az egyben, de érezhetően a Photoshopról mintázták, ami felhasználói szempontból pozitívum, hiszen megkönnyíti az átállást. Épp annyira hasonlóak a menük és a paletták, hogy ne beszélhessünk plágiumról. A Photoplus ennek megfelelően sokat tud, és mint ihletőét ezt is használhatják webdesignerek, grafikusok és képszerkesztők egyaránt. Ehhez mérten egyébként néhány kattintással át is szabhatjuk a kezelőfelületet.

Serif Photoplus

Sajnos ingyenesen csak a szoftver SE verzióját tölthetjük le, így a felső menüsoron nem használhatók olyan hívogatóan íncsiklandozó modulok, mint a szerkesztési lépéseket kombináló PhotoFix, a kijelölést megkönnyítő Cutout Studio, vagy akár az Organizer, mely képkatalogizáló szekciót sejtet. A szoftver támogatja a digitalizáló táblákat is, melyek szintén a felső ikonsorról konfigurálhatók.

A Photoplus nem csak úgy néz ki, mint a PS, de például rétegkezelésben jobbára ugyanazokat is kínálja, ami pedig nem semmi. A rétegpaletta és a menü is szinte a nagy elődből kiollózott, így nem gond a korrekciós rétegek, összhatásmódok, csoportok és különféle réteg effektusok használata. A jobb oldali paletták között a korrekciós, history, navigátor és a hisztogram paletta teszi kényelmesebbé a munkát. Megnyithatjuk a frissebb fényképezőgép modellek RAW formátumait is, melyek ezután ugyanúgy szerkeszthetők mint a többi képfájl.

Serif Photoplus

Ha már lúd, lehetett volna kövérebb, mondjuk egy könnyed gyorsmaszk lehetőséggel, de ilyet sajnos nem találtam. Ellenben kapunk számos egyéb kijelölési eszközt, és a kijelölt határvonalak alakítását, majdnem úgy mint a megénekelt nagyobb szoftverben.

A szerkesztő eszköztárból nem hiányoznak a klónozó és különféle javító ecsetek, mágneses lasszók, valamint a vörösszem eltávolító, maszatoló, színcserélő eszközök. Az Elastic Warp Tool segítségével hasonlóan dolgozhatunk, mint a Photoshop Liquify szekciójában. Karcsúsíthatjuk, vagy épp dagaszthatjuk fotóalanyunk bizonyos testrészeit.

Serif Photoplus

Ha egyszerűsített Photoshop klónnak hívom a Serif Photoplust az alkotói biztos megsértődnek, így maradjunk a meggondolandó alternatívánál.

Legutóbbi verziója: 3.0
Ára: 90 dollár

Pixlr

Pár éve még senki nem hitte volna, hogy az online szoftverek komoly munkaeszközként is működhetnek. A webes képszerkesztők (ha léteztek is) jobbára csak néhány egyszerű módosító beállítást kínáltak. Aztán jöttek az olyan nagyágyúk, mint például a Pixlr, ami gyökeresen megváltoztatta az „olcsó” online szerkesztőkről alkotott világképünket.

Pixlr

Az olcsóság azért maradt, hiszen a Pixlr ingyenes, és telepítenünk sem kell. Azonnal indul, regisztrálnunk sem feltétlenül szükséges, és nem igényel komolyabb hardveres erőforrást. A webes felületen pedig egy komplett képszerkesztő alkalmazás fogad, mely felér a nagyobbakkal.

Pixlr

Ismerős, egyszerűbb Photoshopra emlékeztető kezelőfelület és menüsor fogad, így az átszokás nem sok időnket vesz majd igénybe. A munkafelületen színes, PS után is könnyen értelmezhető ikonokkal jelölt eszközpaletta, egyszerű navigátor és History, valamint rétegpaletta is helyet kapott, melynél többféle rétegstílust, így például külső és belső ragyogást, vagy vetett árnyákot is beállíthatunk. A Pixlr a rétegmaszkoknak is tered enged, így sok minden adott a profi munkához.

Pixlr

Az eszközök között a klónozó ecsetet, színcserélőt, a folt javító eszközt, valamint az égető és fakító ecseteket is megtaláljuk, melyek nélkül a Photoshopban is lehet élni, csak nem nagyon érdemes. A szűrők háza táján több mint két tucattal találkozhatunk, mint például a tilt-shift hatást, HDR-t és vignettálást emuláló, zajszűrők és élesítő. Sok szolgáltatása ellenére sajnos csak az elterjedtebb képformátumokat (jpg, png, bmp, psd) kezeli, így RAW fotóink megnyitására sincs mód.

Ha elkészült művünk, akár a számítógépünkre, akár regisztrált Pixlr könyvtárunkba elmenthetjük, de közvetlen megosztási lehetőséget kapunk a Facebookra, Flickr-re és a Pixasa-ba.

Legutóbbi verziója: –
Ára: ingyenes

Capture One

A RAW konverterek is nagyjából úgy jártak mint az online képszerkesztők; egyszer csak komolyan kellett venni őket. Ma már a legjobbak olyan fejlett szerkesztési szolgáltatásokat is tartalmaznak, ami sok esetben feleslegessé teszi a Photoshophoz hasonló szoftverekkel való munkát. Szinte minden lényeges és lényegtelen dolgot be tudunk állítani a RAW konverterben is, az onnan kikerülő JPG fotó pedig abszolút konyhakész.

Capture One

Ha a legjobbak közül egyet kéne említeni, és az nem Adobe fejlesztés lenne, akkor a Lightroomnál is „öregebb” Capture One juthat eszébe sokaknak. A középformátumú digitális fényképezőgépeiről ismert, dán Phase One elsősorban a profikat célozta meg ezzel a programmal, mely nem csak konverter és szerkesztő, de fejlett kábeles távvezérlő alkalmazás is. A képszerkesztéssel most ismerkedők is bátran tehetnek vele egy próbát, de első körben csak képességeinek egy részét tudják majd kihasználni.

Capture One

A Capture One újabb változatai már videókat is kezelnek, és JPG fotókat is szerkeszthetünk velük. A maszkokon és rétegeken kívül megtalálunk itt mindent amire szükség lehet, sőt ha jobban körülnézünk a korrekciós ecsetnél még ezt a két hiányolt szolgáltatást is. Különböző, egymást fedő rétegekre festhetjük fel ugyanis azokat a maszkokat, melyek a módosítani kívánt képrészeket jelzik. Ilyet máshol még nem láttam. Egyedi és rendkívül részletes a szoftver, ahol még külön bőrszín javító szekciót is találunk.

Capture One

Eszközpalettáján vágó, forgató, perspektíva javító, folt eltávolító és fehéregyensúly javító eszközök is akadnak, a részekre bontott csúszkás javító opciók között pedig az összes fontosabb lencsehiba korrekcióit, fejlett élesítést, zaj- és moiré szűrést illetve porszem eltávolítást is megkapjuk. A Capture One természetesen csoportos (kötegelt) feldolgozásra is képes.

Capture One

Mivel a Photoshoptól eltérő célú alkalmazásról van szó – persze csak ha leszámítjuk a képszerkesztést – ne is számítsunk hasonló kezelésre. A PS-ből átzarándokolóknak egy kis türelemre és sok szabadidőre lesz szükségük, hogy beleszokjanak.

Legutóbbi verziója: 7.1
Ára: 229 euro

Adobe Photoshop Touch

Ismét egy kakukktojás, mely ezúttal az Android (és iPhone) alapú eszközöket, vagyis táblagépeket és okostelefonokat érinti. Ha már egyszer megszoktuk a Photoshopot, miért ne futtathatnánk mobil készüléken?

A Touch segítségével elérjük a mobil eszközön tárolt fotóinkat, beépített kameránkat, vagy akár a Creative Cloud fiókunkat is. A kiválasztott, vagy frissiben elkészített képen az ilyen kis eszközökhöz képest elképesztően sok szerkesztési módot végrehajthatunk.

Adobe Photoshop Touch (for phone)

Akadnak automata, egy érintéssel a képre húzható effektusok, de olyan profi retus módszerek is mint a klónozó- vagy javító ecset, varázspálca, lasszós vagy poligonos kijelölés, sőt rétegek is használhatók. Az eszközök mindegyike paraméterezhető is, például beállíthatjuk, hogy egy kijelölési közvonalat élsimítson a szoftver, a rétegek pedig átlátszóvá tehetők, vagy keverhetők egymással. Az utolsó mozzanatok több lépcsőben visszavonhatók, akár csak a nagyok esetében.

Adobe Photoshop Touch (for phone)

Az elérhető lehetőségeket ugyanott találjuk, hol a nagy Photoshopban. Fent például rengeteg szűrőhatás, vágási és kijelölési lehetőség mellett egy sor kontraszt és színjavító lehetőséget kapunk, mind csúszkával paraméterezhető formában.

Adobe Photoshop Touch (for phone)

Felsorolni is nehéz a Photoshop Touch lehetőségeit. Kevés ennyire komoly képszerkesztő szoftver akad Androidra és iPad/iPhone-ra. Bár a telefonos szerkesztés a kis képernyő miatt egy rémálom, a fejlesztők mindent megtettek, hogy mégis a lehető legkényelmesebb legyen. Aki nem éri be az Instagram egygombos „szerkesztő” szolgáltatásaival, és még ha nyomokban is, de a Photoshop képességeire vágyik, nyugodtan tehet vele egy próbát.

Legutóbbi verziója: 1.1
Ára: ~2300 Ft (táblagépre), ~1200 Ft (mobiltelefonra)