Elektronikus kereső, de milyen?

0

EVF, de milyet?

Mi lehet a megoldás? Sok esetben, mint látható, a problémát a kijelző által szolgáltatott kép felnagyítása okozza. Ha kisebb mértékben nagyítják fel a látható képet, akkor a pixelek közötti rés is kevésbé lesz látható. Ezt a trükköt jópár esetben alkalmazzák, mert ettől jobb minőségűnek látszik a kereső képe. Azonban arról se feledkezzünk meg, hogy a kevésbé nagyított kép alacsonyabb szög alatt látszik, mint a jobban felnagyított. Általános esetben elmondható, hogy körülbelül 20-25 fokos látószög az, ami se nem túl nagy, se nem túl kicsi, kényelmesen és jól látható. Az ennél nagyobb szög alatt látható keresők képét csak a szemünk többszöri elmozdításával nézhetjük meg teljes egészében. A 20 foknál kisebb szögben látható képek viszont túl kicsinek tűnhetnek (ez főleg a 15 fok alatti látószögnél jelentkezik erőteljesen).

Egy sokak számára ismeretlen cég azonban már egy éve olyan megjelenítők tervezését és gyártását kezdte meg, amelyek jelentős mértékben növelik a látott kép minőségét. A Displaytech LightView kijelzői mindössze 71 ezer pixel felbontásúak, azonban a látvány önmagáért beszél. A Displaytech QDM-0076-MV2 típusú megjelenítője ugyanis szakított az eddigi hagyományokkal. Nincs külön vörös, zöld és kék képelem, mert minden egyes képpont bármilyen szín megjelenítésére használható. Hogy ezt hogyan érik el, azt igen könnyű megérteni, mert rém egyszerű ötletről van szó.


A LightView működése

Másodpercenként 75-ször megjelenített egyszínű képek

Melyeket szemünk színes állóképként érzékel

Hagyományos LCD-k esetében – mint láttuk – az egymás melletti vörös, zöld és kék elemi képpontok fényerejének arányából áll össze a képpont színe. Ezt a három elemi képpontot azért látjuk egy színes képpontnak, mert szemünk felbontóképessége is határos. A három elemi képpont együttes mérete tehát olyan kicsi, hogy csak az igen jó szeműek tudják felfedezni az elemi képpontokat segédeszköz nélkül. A Displaytech ferroelektromos megjelenítője azonban nem használ egymás melletti vörös-zöld-kék elemi képpontokat. Helyette az egyes elemi képpontok időben eltolva rajzolják ki a képet. Először a vörös színű kép jelenik meg, majd a zöld kép, végül a kék képet látjuk. Vagyis minden elemi képpont részt vesz mindegyik esetben. Az egyszínű képek megjelenítéséhez rendre a képpontok alatt elhelyezkedő vörös, zöld és kék LED-eket használják. Egyszerre azonban nem használható mindhárom szín, mert a színkeveréshez szükséges arányokat a LED-ek feletti folyadékkristály fényáteresztő képessége szabja meg, ez pedig csak a szinek egyenként történő váltásával lehetséges. Az egyes képek gyorsan követik egymást, így szemünk tehetetlensége miatt nem vibráló képet, hanem színes állóképet fog érzékelni.A Minolta DiMAGE 7 EVF-je

Vörös komponens időpillanata

Zöld komponens időpillanata

Kék komponens időpillanata


A Minolta az első digitális fényképezőgépeket gyártó cég, mely felismerte az új technológia adta előnyöket. A tavaly bemutatott DiMAGE 5 és DiMAGE 7, illetve az idei frissítés a DiMAGE 7i ezt a fajta elektronikus keresőt alkalmazza. A jó minőségű megjelenítő miatt 22,7 fokos látószögig nagyíthatták fel a képet. A DiMAGE 5 és 7 köztudottan nagy fogyasztású, CX Process eljárásért felelős processzora miatt a felhasználók célszerűen nem a nagyméretű, nagy fogyasztású hátsó LCD-t, hanem a kis fogyasztású EVF-et használják. Ennek semmi akadálya, hiszen az EVF képminősége meghaladja a hátsó LCD minőségét, ráadásul akár kézi fókuszálásra is kiválóan alkalmas képet ad.

Forradalmian jó megjelenítő

De sajnos nem elég elterjedt

Ennek a megoldásnak számos előnye van. Mint látható, a jó minőségű kép eléréséhez kevesebb képpont elegendő. Egy 180 ezer pixeles hagyományos működésű elektronikus kereső képéhez igen hasonló minőség (vagy talán jobb) érhető el a LightView 71 ezer pixeles képével. A kevesebb képpont viszont kisebb kijelzőméretet eredményez. Míg a Fujifilm S602-ben alkalmazott kereső 0,44″-os, addig a Minolta DiMAGE 5 és DiMAGE 7 gépekben használt Displaytech LightView megjelenítő mindössze 0,19″-os. A több mint kétszer kisebb átló (kevesebb mint negyed akkora terület) jelentősen alacsonyabb fogyasztást eredményez. A LightView mindössze 135 mW teljesítményű, optikai fényereje viszont igen jó, 135 cd/m2. A mindössze 3,84 x 2,88 mm méretű kép 320×240 pixeles felbontású, a pixelek közötti távolság igen kicsi, így akár 20 fokos látószögre is kiválóan nagyítható. Az ilyen technológiával működő megjelenítők hátránya pontosan a váltott-képes megjelenítésből adódik. Nagyméretű kijelző készítése nem célszerű, hiszen szemünk mozgatásakor az elemi színű (vörös, zöld és kék) képek különböző időben való megjelenítése miatt “elcsúszott” színeket látnánk. Ez azonban csak nagyméretű, vagy nagy szög alatt látszó képek esetében jelentkezik. További hátrány, hogy a képfrissítés hiába 75 Hz-es, a valós, teljes képek ennek csak egyharmadában jelennek meg, vagyis 25 kép/mp érhető el maximum.

A Minolta fél-professzionális digitális fényképezőgépében használt elektronikus keresővel nem sűrűn találkozhatunk más gépekben. Reméljük azonban, hogy a technológia – mely digitális fényképezőgépekben való felhasználásra kiválóan alkalmas – gyorsabban elterjed és más gyártók is felfigyelnek alkalmazásának előnyeire.