Exkluzív: Canon EOS-30D

0
57

A megjelenéssel egy időben szerkesztőségünkben is járt az új modell egy tömeggyártás előtti példánya, valamint a szintén újdonságnak számító Canon EF-17-55mm F2,8 IS USM objektív, így első kézből oszthatjuk meg benyomásainkat.
A gép felbontását és érzékelőjét tekintve igen komoly találgatások kaptak szárnyra az elmúlt hónapokban. Nos, most már tudjuk, hogy ezek többsége alaptalannak bizonyult. A Canon képviselői az elmúlt években többször is hangot adtak annak a meggyőződésüknek, hogy a cég nem akar beszállni a pixelháború tisztán mennyiséghajhász versenyébe. Íme, ebbéli meggyőződésük kiváló példája a 30D, amely az előd érzékelőméretét és felbontását kapta, APS-C (22,5 x 15mm) érzékelővel, 8 megapixel felbontással. A gyári adatok alapján feltételezhetjük, hogy ugyanarról az érzékelőről van szó. Méret tekintetében is közel azonos fogású vázat kapott az új modell, kisebb frissítésekkel és az 5D-re hasonlító megjelenéssel. Nagyban növeli a gép ázsióját, hogy a gyártó ezúttal egy középkategóriás gép esetében is megadta a zár tesztelt élettartamát, ami a 30D esetében 100 000 expozíciót jelent. A Canon gépek esetében erre csak a profi vázaknál láthattunk példákat. A zár kattanása viszont nagyjából a 20D emlékeit idézte fel bennünk. Az azt megelőző modelleknél hangosabb.A hátlap legszembetűnőbb újdonsága a 2,5″ képátlójúra hízott LCD monitor, mely felbontásban is nőtt, így 230 000 pixelt kapunk. Látványos a különbség az LCD képében az elődökhöz viszonyítva. A közel dupla akkora felbontás mellett sokkal kevésbé pixeles a megjelenítés, egyenletesebbek a feliratok. Belenagyításnál sokkal jobban ellenőrizhető a fotók minősége. A LCD kijelző egyébként abban is többet nyújt, hogy laposabb szög alatt is jól látható.
A képek visszajátszását érintő változás, hogy kérhetünk RGB hisztogramot is, az eddig megszokott világossági helyett. Az Info menüben így a világossági hisztogram helyén a három színcsatorna árnyalateloszlását figyelhetjük meg.A Canon középkategóriás DSLR-jeinek használói nem hiába imádkoztak évek óta. Némely imájuk meghallgatásra talált. Ilyen például az e szegmensben most debütáló szpot fénymérés, amely a képközép 3,5%,-nyi területén mér. A kereső információi közé bekerült az ISO érték kijelzése is, így végre nem csak a külső státusz kijelzőn, de a keresőbe pillantva is ellenőrizhető az érzékenység, viszont csak abban az esetben látható, ha megnyomjuk az ISO beállító gombot. Ha már az érzékenységnél tartunk, szót kell ejtenünk arról is, hogy 1/3-os lépésekben is módunk van állítani, így a rendelkezésre álló ISO 100-1600 között egész részletes beállításokra nyílik mód. Maradt a 10D-nél bevezetett ISO Expansion is. Ezt beállítva ISO 3200-nak megfelelő érzékenységet kapunk, de 1600 és 3200 között nincs módunk csak egész lépésre. Visszatérve a keresőre, a képe a 20D-nél megszokott. Végeztünk egy kis összehasonlítást egy korábbi modellel. A látható képtartomány megegyezik az elődökével.A sorozatfényképezés terén szintén a bevált 5 képkocka/mp sebességet kapjuk. Újdonság viszont, hogy a sorozat sebessége két fokozatban állítható. Igény szerint választhatunk High-speed (5 fps) és Low-speed (3 fps) sebességű sorozatmódok között. Ide tartozik az is, hogy megnövelték a gép pufferméretét. A sorozatban készíthető JPEG képek száma így 20 helyett 30, RAW-ban pedig az eddigi 6 helyett 11 kép készíthető. Gyorsult a gép a bekapcsolás utáni készenléti időt tekintve is. Ez viszont a 20D esetében is szinte észrevétlen volt, tehát a változás nem számottevő. Ha azt gyorsnak mondjuk, ez villám. Lényegében a bekapcsológomb elfordítása utáni töredékmásodpercben már fotózásra kész a fényképezőgép. Nem tudjuk olyan gyorsan a szemünkhöz emelni, hogy megelőzzük ebben.Az EOS 5D-től örökölt funkció a Picture Styles, azaz képstílusok lehetősége. Egyfajta, szituációkhoz igazított képfeldolgozásról van szó, melynél nem csak magát a szituációt adhatjuk meg, de azon belül a különböző képminőségi beállítások is egyedileg határozhatók meg. Választhatunk Standard, Portrait, Landscape, Neutral, Faithful és Monochrome stílust, majd ezeken belül külön-külön állíthatjuk be az élességet, kontrasztot, színtelítettséget és színtónust (illetve monokróm esetén csak az első kettőt). A beállítások több lépcsőben állíthatók a 20D hasonló képfeldolgozási funkciójánál. Ott 5-5 lépésre volt módunk, itt 7-9-re nyílik lehetőség. Ezen felül kapunk további három, felhasználói mentési helyet is.Újdonság a gép hátlapján, a kereső mellett elhelyezett Print/Share gomb, mellyel közvetlen képmegosztásra, illetve megfelelő nyomtatóra kötve, direkt nyomtatásra van lehetőségünk.
Optimalizálták a 30D fogyasztását is. Elődjéhez hasonlóan egy BP-511A típusú akkumulátort kapunk a géphez, mellyel körülbelül 10%-al több fotót készíthetünk egy feltöltéssel, mint az elődnél. Ez szobahőmérsékleten, vaku használata nélkül, akár 1100 db fotót is jelenthet. Aki komolyabb kapacitásra vágyik, használhat portrémarkolatot is a vázhoz, mely a stabilabb fogást is segíti. Az opcionálisan kapható markolat a 20D-hez is használt BG-E2. Ebben 2 db BP-511A, (vagy BP-511, BP-512, BP-514) lítium-ion akkumulátor, illetve igény esetén 6db AA méretű (ceruza)akkumulátor vagy elem használható.

További kisebb szoftveres újításokat találunk még a 30D-nél, mint például egy új felhasználói funkciót, a nagyított visszajátszást, a SET gombra konfigurálható képstílusokat, az automata hosszú expozíciós zajszűrést, illetve egy új képszámozási beállítást, amivel az eddigi folyamatos és automatikus fájlszámozás mellett manuális nullázást is kérhetünk. Az elődök esetében 100 képet rögzíthettünk a memória egy mappájába, itt ez akár 9999 fotó is lehet. További, bennünket kevésbé érintő újítás az orosz a hagyományos kínai és a koreai menünyelv bevezetése. Sajnos magyart ezúttal sem kaptunk.

EF-S 17-55 IS és EF 28-135 IS EF-S 17-55 IS és EF 28-135 IS

A gép a Canon által több mint 2 éve bevezetett, új objektívszabványt az EF-S-t támogatja, de természetesen lehetőségünk van a hagyományos EF bajonettes objektívek használatára is. Az EF-S objektívpark a 30D megjelenésével egy időben egy új taggal bővült EF-S 17-55mm F2,8 IS USM személyében. Az új “lencse” az EF-S 17-85mm F4-5,6 hagyományait követi. Hasonló stabilizátort kapunk, mely akár 3 fényértéknyivel is segítheti a bemozdulásmentes expozíciót. Szintén alap a leggyorsabb gyűrűs USM motor és a Full Time Manual fókusz, mellyel autofókusz módban is bátran állíthatunk kézzel élességet. Gyors szerkesztőségi tesztünk során rendkívül a gyűrűs USM objektívekhez méltóan gyorsnak és csendesnek találtuk az objektívet. Összevetni egy EF 28-135mm F3,5-5,6 IS USM-mel tudtuk, melynél csendesebbnek bizonyult az AF és a stabilizátor halk kerregése is. Építési minőségben egyébként az említett objektív, illetve elődje színvonalát nyújtja. Jól összerakott, műanyagos érzést ad a zoomgyűrű elforgatása. A kinyúló objektívtubus ezúttal egytagú és a 28-135-nél némileg masszívabb benyomást keltett. Az objektív legnagyobb előnye a teljes zoomtartományban fix F2,8-as fényerő, mely komoly alternatívává teszi a nagylátószögű zoomok mezőnyében.

A Canon EOS 30D újdonságai:


Canon EOS 20D Canon EOS 30D
Fénymérés: kiértékelő
középre súlyozott átlag
részleges (9%)
kiértékelő
középre súlyozott átlag
részleges (9%)
szpot (3,5%)
Érzékenység: ISO 100-1600 (H:3200) ISO 100-1600 (H:3200)
1/3 lépésekben
Sorozat: Continuous (5 kép/mp) High-speed Continuous
(5 kép/mp)
Low-speed Continuous (3 kép/mp)
Sorozatban készíthető
képek száma (kb.):
JPEG: 20 kép
RAW: 6 kép
JPEG: 30 kép
RAW: 11 kép
RAW+JPEG: 9 kép
LCD monitor: 1,8″, 118000 pixel 2,5″, 230000
pixel
Hisztogram: világossági világossági és RGB
Felhasználói beállítások
(C.Fn):
18 funkció, 50 beállítással

19 funkció, 53 beállítással

Új beállítások:
C.Fn-01:
Képstílusok bekapcsolása a SET gombbal
C.Fn-02:
Hosszú expozíciós zajszűrés automatára is állítható

Új funkció:
C.Fn-17: Nagyított visszajátszás

Fájl számozás: folyamatos számozás,
automatikus nullázás
folyamatos számozás,
automatikus és manuális nullázás
Képstílusok:
(Picture Styles)
Standard, Portrait,
Landscape, Neutral, Faithful, Monochrome, (manuális szabályozás (1
– 3)
Kép paraméterek: kontraszt (Contrast)
(+/-2)
élesség (Sharpness) (+/-2)
színtelítettség (Saturation) (+/-2)
színtónus (Color tone) (+/-2)
kontraszt (Contrast)
(1-7)
élesség (Sharpness) (+/-4)
színtelítettség (Saturation) (+/-4)
színtónus (Color tone) (+/-4)
(bármely képstílusnál egyedileg állíthatók)
Kereső információi:

záridő érték
rekeszérték
AE zár
expozíció kompenzáció
expozíciós figyelmeztetés
vaku készenlét
vörös szem csökkentés
nagysebességű szinkron
FE zár
vaku kompenzáció
WB korrekció
hátralévő képek száma
CF kártya információ
fókusz visszajelzés
AF pontok
részleges fénymérési terület

záridő érték
rekeszérték
AE zár
expozíció kompenzáció
expozíciós figyelmeztetés
vaku készenlét
vörös szem csökkentés
nagysebességű szinkron
FE zár
vaku kompenzáció
WB korrekció
hátralévő képek száma
CF kártya információ
fókusz visszajelzés
AF pontok
szpot fénymérési terület
ISO érték
Menü nyelvek: angol
német
francia
holland
dán
finn
olasz
norvég
svéd,
spanyol
egyszerűsített kínai
japán

angol
német
francia
holland
dán
finn
olasz
norvég
svéd
spanyol
orosz
egyszerűsített kínai
hagyományos kínai
koreai
japán

Akku teljesítmény (BP-511A,
gyári mérés):
szobahőmérsékleten,
vaku nélkül: 1000 fotó
0-fokon, vaku nélkül: 750 fotó
szobahőmérsékleten, 50% vakuval: 700 fotó
0-fokon, 50% vakuval: 550 fotó
szobahőmérsékleten,
vaku nélkül: 1100 fotó
0-fokon, vaku nélkül: 900 fotó
szobahőmérsékleten, 50% vakuval: 750 fotó
0-fokon, 50% vakuval: 600 fotó
Tömeg (csak váz): 685 gramm 700 gramm
Méretek: 144 x 105.5 x 71.5
mm
144 x 105.5 x 73.5
mm
Egyéb: Print/Share gomb
a hátlapon,
AF pont kijelzés visszajátszásnál,
Easy Printing támogatás, közvetlen képáttöltés (Direct Image Transfer)

A fényképezőgépet és az objektívet a Canon Hungária bocsátotta rendelkezésünkre. Köszönjük!