Exkluzív: Panasonic Lumix DMC-FX01

0
7

Panasonic Lumix DMC-FX01 ezüst színben

Bár kívülről egyből azonosítható, hogy egy FX sorozatú Panasonic fényképezőgépről van szó, a dizájn mégis változott. Ráadásul előnyére. Az előd modelleket azok bemutatásakor sem találtuk szögletesnek, de a DMC-FX01 a korábbiaknál is gömbölydedebb. A gyönyörű fém borítás mind az öt színben nagyon mutatós, a hazai piac a korábbi modellekből leginkább a konzervatívnak mondható ezüst színű változatot értékelte.

A Panasonic Lumix DMC-FX01 a DMC-FX9-hez hasonlóan 6 megapixeles, van benne optikai képstabilizátor (MEGA O.I.S.), és a 2,5″ képátlójú LCD felbontása sem változott (207.000 képpont). Az LCD azonban csak látszólag azonos. A DMC-TZ1-ben megismert alulról is jól látható LCD az FX01-ben is megtalálható, hogy a képet a fej fölé emelt gépen is jól láthassuk.fekete sötétkék


rózsaszín fehér

A korábbi modellekhez hasonlóan az új készülék sem rendelkezik manuális expozíciós módokkal. A nehezebb feladatok megoldására az expozíció kompenzáción túl a téma módok nyújtanak segítséget.Nagy látószög, nagyobb zoom

A Panasonic termékkínálata eddig az ultrazoom szegmensben volt a legerősebb, de 2005-ben az optikai képstabilizátornak köszönhetően a 3× zoomátfogású gépek is népszerűek lettek. Egy közös jellemzőjük volt azonban ezeknek a gépeknek: a legnagyobb látószög kisfilmes rendszerre átszámítva mindegyik fényképezőgépen 35 mm volt. A DMC-FX01 remélhetőleg az első tagja egy olyan termékpalettának, ahol a zoom optikák gyújtótávolság tartománya 28 mm-ről indul.Nagyobb zoom, korábbival azonos méret Az optikai képstabilizátor maradt

A háromszoros zoomtartományú, nagy látószögről induló optikák hátránya azonban az, hogy tele állásban viszonylag kicsi a nagyításuk. Ezt a problémát kiküszöbölendő a Panasonic mérnökei ebbe a gépbe 3,6× zoomátfogású objektívet építettek, így a gyújtótávolság 28 és 102 mm között állítható.

Magas érzékenység

A DMC-TZ1-hez hasonlóan a DMC-FX01 is képes ISO 800-as és ISO 1600-as érzékenységgel fotókat készíteni. A magas érzékenység mód és az optikai képstabilizátor kombinálásával gyengén megvilágított templombelsőket is könnyedén lehet kézből fotózni. Persze a magas érzékenység ára, hogy valamennyit veszítünk a részletekből, de tapasztalataink szerint ez 10×15-ös papírképeken nem feltűnő. A bemutatón kipróbált gyártás előtti mintadarabok kipróbálása után az az érzésünk, hogy ez lesz az a terület, ahol a végleges készülékek a látottaknál sokkal jobban fognak teljesíteni.

Széles vásznú videó

Igazodva a megújuló termékpaletta többi tagjához, a DMC-FX01 is képes 848×480 pixeles felbontással 30 kép/mp-es képfrissítésű videókat készíteni. Ezek hosszát kellően gyors kártya esetén csak a szabad tárterület mérete korlátozza. A széles vásznú videók előnye, hogy kitöltik az egyre több háztartásban megtalálható 16:9-es televíziók teljes képernyőjét.

Magyar nyelvű menü


A piac a nagy zoom, a nagy felbontás és az alacsony ár mellett ma már azt is nézi, hogy egy adott készülék képes-e a vevő anyanyelvén megszólalni. Amíg Magyarország elhanyagolható méretű piacnak számított, addig nem sok esély volt arra, hogy a magyar nyelv is bekerüljön a készülékekbe, de ma már a sikeresebb gyártók hazai képviselői (nyilván a nagyobb értékesíthető mennyiség okán) képesek elérni az anyavállalatnál, hogy a hazai piacra szánt készülékek magyar menüvel kerüljenek a boltokba. A Panasonic ma már ilyen sikeres vállalatnak számít, így a Canon és a Samsung után termékpalettájának zömét – így a DMC-FX01-et is – már magyar menüvel tudja szállítani.

Vízalatti tok


Vízálló tokban

A búvárfotósok legnagyobb örömére, a Panasonic ehhez a készülékhez is kínál majd a víz alatt is védelmet biztosító tokot. Bár a Panasonic-nál nincs hagyománya ezen kiegészítőknek, a lépés mégis nagyon fontos, hiszen a víz alatt a kevés fény miatt jól jön a magas érzékenység és az optikai képstabilizálás.

FX01

Logikusan a DMC-FX9 után az új modell a DMC-FX10 nevet kellett volna kapja, de az új készülék neve mégsem ez lett. Az előadások szünetében a névválasztás okáról Mamoru Yoshida urat, a cég DSC Business Unit nevű részlegének vezetőjét kérdeztem. „A DMC-FX sorozat eddigi tagjai mind egy számjegyűek voltak.” – mondta Yoshida szan. „A 10-es szám bevezetésével meg kellett volna törnünk ezt a hagyományt. Mivel a Panasonic fényképezőgépek palettáján jelentősége van az egy és a két számjegyű jelölésnek, a lehetséges félreértések ellenére inkább a 01-es név mellett döntöttünk.” Arról, hogy lesz-e esetleg FX10-es, tehát két számjegyes tagja is az FX sorozatnak, Yoshida úr természetesen nem árult el semmit.

Tesztképek

A Liszabonban kapott készülékek még gyártás előtti mintadarabok voltak, így azok nem tekinthetők végleges készüléknek. Bár látszólag hibátlanul működtek, a szervezők hangsúlyozták, hogy a képminőséget és a működést nem szabad ezek alapján megítélni. A DMC-FX01 ennek ellenére meggyőzően teljesített és akár már így is piacra kerülhetne. A Panasonic vezetőinek kérésére a közzétett tesztfotókat eredeti felbontásuk 80%-ára méreteztük. A DMC-FX01 bemutatására várhatóan márciusban, a végleges modellek megérkezése után kerítünk sort.