Exkluzív: Panasonic DMC-TZ1

0
7

Tele állásban mindössze ennyire emelkedik ki a Lumix DMC-TZ1 optikája

Sokáig azt hittem, hogy a „legyen benne minden és legyen nagy zoomos” mentalitás csak ránk, magyarokra jellemző, de úgy néz ki, hogy tévedtem. A Panasonic Liszabonban rendezett termékbemutatóján az előadásokból kiderült, hogy bár a nagy zoomnak megvan a maga hátránya, a vásárlók mégis ilyen gépekre vágynak. Csak a mostaniaknál kicsit kisebb méretben.

Azt már tavaly Taorminában is megfigyeltem, hogy a Panasonic nagyon komolyan veszi a vevők és az újságírók visszajelzéseit, de a mostani bejelentésük mégis váratlanul ért. Készítettek ugyanis egy olyan fényképezőgépet, ami lényegében akkora, mint a ma kapható kompakt, zsebre tehető gépek zöme, optikájának gyújtótávolsága azonban kisfilmes rendszerre vetítve 35 és 350 mm között állítható.

Kanyar optika

Az 5 megapixeles Panasonic Lumix DMC-TZ1 külsőre egy maximum 3× zoomátfogású egyszerűbb kompakt gépnek néz ki. A csupa fém, igényes borítás persze árulkodó lehet, de az „egyszerű gép” hitet csak erősíti, hogy bekapcsolás után az optika egyáltalán nem tolódik ki. Csakúgy, mint a fix fókuszos gépeknél. Mivel az optika tologatásával a gépnek nem kell foglalkoznia, a rendszer kevesebb mint 1 mp. alatt üzemkész állapotba kerül, ami a zoomos kompakt fényképezőgépek kategóriájában dicséretes eredmény.Az optikát a prizma két részre bontja A fény útja a fényképezőgépben


A lencsék helyzete nagy látószögnél… … és telénél

A varázslás, a zoom kar elfordításakor indul. A fényképezőgép optikai rendszerét a mérnökök két részre bontották: a frontlencse és a mögötte lévő néhány lencse a gép elején lévő tubusba került, a CCD-t és a közvetlen előtte lévő elemeket pedig 90 fokkal elfordították a vázban. A frontlencsén beeső fényt egy prizma fordítja a gépen belül megfelelő irányba, így ötvözve a rejtett és a kitolódó optikát egy gépben. Zseniális. Tele állásban (350 mm-es gyújtótávolságnak megfelelő nagyításnál) a tubus alig másfél cm-re emelkedik ki a vázból.A DMC-TZ1 főbb alkotóelemei Az optika metszete (valójában fejjel lefelé)

MEGA O.I.S.


A stabilizátor a gép elmozdulásakor is a megfelelő helyre vetíti a képet.

Aki úgy gondolja, hogy ilyen technikai bravúr mellett a Panasonic lemond a képstabilizátorról, az téved. Az elmúlt években megismert MEGA O.I.S. rendszer, a Panasonic saját optikai képstabilizátora ebben a gépben is megtalálható. Szükség is van rá, mivel ekkora nagyításnál szinte lehetetlen stabilan tartani egy fényképezőgépet. Enélkül a legtöbb tele állásban készített kép berázott, elmosódott lenne.

Extra érzékenység

Bár a Panasonic élen jár az optikai képstabilizátorok fejlesztésében és alkalmazásában (minden fényképezőgépben megtalálható a stabilizálás), gyenge fénynél a mozgó téma megállítására a legjobb képstabilizátor sem alkalmas. A megoldást már több gyártó is felismerte: meg kell oldani, hogy nagyobb érzékenységgel is lehessen fotózni. A kompakt fényképezőgépek többsége ma maximum ISO 400-as érzékenységig használható, de már ebben a tartományban is csak gyatra képminőséget produkálnak. Vannak gyártók, amelyek az utóbbi egy évben egész sikeresen oldották meg egyes termékükben a nagy érzékenységű fotózást, így a Panasonic ezen a téren már nem lehetett első. Hogy mégis lehessen valamit írni a sajtónak, úgy döntöttek, hogy akkor a saját technikájukat mostantól minden új gépbe beépítik.


A Venus Engine ismét sokat fejlődött az előző generációhoz képest.

A Panasonic DMC-TZ1-es érzékenysége manuális módban ISO 800-as értékig növelhető úgy, hogy eközben semmit sem kell feladnunk az 5 megapixeles felbontásból. A zaj szűréséről az új Venus Engine III gondoskodik, amelynek mellesleg a fogyasztását is 20%-kal csökkentették (Venus Engine II-höz képest). A „Magas érzékenység” témamód választásakor a fényképezőgép automatikusan állítja az érzékenységet az ISO 800-1600 skálán, biztosítva hogy még gyenge megvilágításnál is megörökíthessük örökmozgó gyermekeinket.

A magas érzékenység és az optikai képstabilizátor együttesének előnyeit Liszabonban a Jerónimos kolostor fotózásakor kamatoztathattuk. A nem éppen túlvilágított templombelsőben a gép letámasztása nélkül, kézből tudtam éles képeket készíteni. Az persze már az előadások során kiderült, hogy a csodatevés még nem szerepel a japán mérnökök munkaköri leírásában, így a magas érzékenységért (ISO 800 felett) cserébe fel kell áldozzuk a részletgazdagságot, de a termék fejlesztői szerint 10×15 cm-es papírképeken a minőségromlás nem lesz észrevehető. (A Liszabonban kipróbált fényképezőgépek mind gyártás előtti mintadarabok, így azok működése és képminősége nem teljesen azonos, az áprilistól boltokba kerülő változattal.)

Do you speak magyarul?

Nyilván emberi hiúság, de szeretem, ha mások figyelmesek velem. Ez is az egyik oka, hogy szeretek Panasonic rendezvényeken részt venni: a szervezők a legapróbb részletekre is odafigyelnek. A kipróbálásra kapott Panasonic DMC-TZ1 bekapcsolás után azonnal magyarul szólt hozzám. Ez persze nem csak azt jelenti, hogy a rendezők névre (vagyis országra) szólóan előkészítették a gépeket, de azt is, hogy a Panasonic a norvégok igényét félretéve a magyart vették fel a gépen használható nyelvek közé. A 2006-tól megjelenő Panasonic digitális fényképezőgépek várhatóan már mind használhatók lesznek magyarul is.

Lentről is jól látható LCD


A Display / LCD mode gomb megnyomása után a megjelenő menüből választható ki a speciális megjelenítési mód.

Az LCD technológia egyik nagy hátránya, hogy csak pont szemből nézve biztosít tökéletes képet, oldalra fordítva a látható kép minőség romlik. Megoldást a nagyobb, vastagabb gépeken jelenleg a kihajtható LCD, néhány év múlva pedig nyilván az OLED technológia biztosítja. A Panasonic addig az LCD panel töltésének megváltoztatásával oldja meg a problémát, így a megfelelő menüpont kiválasztása után (külön gomb van rá) a fej fölé emelt gépen lapos szögben is remekül látható képet kapunk.

A Lumix DMC-TZ1 képernyője 2,5″ átlójú, felbontása pedig 207 ezer képpont, ami nem csak a komponáláshoz, de a képek ellenőrzéséhez is megfelelő részletgazdagságot biztosít. A jó LCD-re már csak azért is szükség van, mert a kis méretnek a kereső lett az első áldozata (nem siratom).Az ezüstön kívül lesz sötétszürke… … és kék színben is.

Széles képernyős videó zoommal

A 16:9-es formátum támogatása a Panasonic-nál nem áll meg a televízióknál, egyre több Lumix fényképezőgép is képes már ilyen formátumú fotók és videók készítésére. Ilyen készülék a DMC-TZ1 is. Legnagyobb felbontásban 848×480 pixeles videók készíthetők, de természetesen elérhető a hagyományosnak mondható 640×480 pixeles felbontás is. A videó mód igazi különlegessége azonban mégsem ez, hanem a felvétel közben is működő zoom és automatikus élességállítás. A lencséket a digitális fényképezőgépekben elterjedt léptetőmotorok helyett a DMC-TZ1-ben lineáris motorok mozgatják, ami nem csak finomabb állítást, de halkabb működést is biztosít.Az objektív bekapcsolás után egyáltalán nem emelkedik ki a gépvázból. A frontlencsét tartó tubus csak tele állásban látható. A zoom videózás közben is használható.

Víz alatt is

A Panasonic kínálatában eddig nem volt könnyű megtalálni azt a néhány modellt, amihez kínáltak vízalatti tokot is. Úgy néz ki, hogy a fotózni kívánó búvárok növekvő számára a Panasonic is felfigyelt, így a most bejelentett mindkét készülékhez kínálnak majd vízalatti tokot. Ráadásul, ahogy megtudtuk, egész korrekt, 60 ezer forint körüli áron.

Tesztfotók

Egy magyarázattal még adós vagyok: miért TZ lett az új sorozat neve? A Panasonic ezt a nagy zoomos fényképezőgépet az utazóknak készítette, így az új kategória neve angolul Travel Zoom lett. A TZ egyszerűen e név rövidítése.

Mivel a Liszabonban kiosztott készülékek még csak gyártás előtti mintadarabok voltak, a tesztképeket eredeti méretben nem publikálhatjuk. Azt azonban nem határozták meg, hogy mennyit kell csökkenetni a képek méretén. A DMC-TZ1 esetén egy plusz információval szolgáltak: tele állásban gond lehet a képek élességével. Ezt nem tapasztaltuk, egyedül a gravitációs érzékelő, ami a gép elfordítását hivatott észrevenni, rendetlenkedett néha. A készüléket várhatóan március folyamán fogjuk részletesen, teljes méretű tesztképekkel bemutatni.

Az indexképre kattintva megnézheti a Lumix DMC-T1-gyel Liszabonban készült fotóinkat 80%-osra csökkentett méretben.