Panasonic Lumix DMC-TZ1

0
Panasonic Venus Engine III

„Utazó zoomkamera”, így nevezi legújabb kompakt fényképezőgépét a Panasonic, mely kis mérete ellenére 10x-es zoomátfogást, optikai képstabilizátort és 5 megapixeles felbontást nyújt. A fényképezőgép megjelenése hazánkban áprilisra várható, bruttó 100 000 forint körüli bevezető áron.

A fényképezőgép jellemzői:

  • 5 megapixeles felbontás (1/2,5″ CCD)
  • Leica DC Vario-Elmarit 35-350mm ekvivalens objektív, F2,8-4,2 fényerővel
  • MEGA O.I.S. Képstabilizátor (Mode 1 / Mode 2)
  • Venus Engine III. képfeldolgozó technológia
  • 4:3, 3:2 és 16:9 képarány
  • ISO 80-800 érzékenység (nagy érzékenységű módban: ISO 800 / 1600)
  • 19 témaprogram
  • max. 848 x 480 képpontos videó, 30 kép/mp sebességgel a memóriakártya kapacitásáig
  • 2,5″, 207 000 képpontos LCD monitor
  • élő hisztogram
  • magyar nyelvű menü
  • lítium-ion akkumulátor/töltő (egy feltöltéssel kb. 250 fotó)

Sajtóközlemény:

Kettős képstabilizálás MEGA O.I.S.-sel és nagyfokú érzékenységgel

A világ legkisebb* 10-szeres optikai zoommal ellátott digitális fényképezőgépe

DMC-TZ1

– Az utazó zoomkamera –

*Az 1 megapixel, vagy annál nagyobb felbontású állóképek készítésére alkalmas fényképezőgépek között. 2006. február 14-től.

A Panasonic örömmel jelenti be, hogy a piacon megjelent az új, 5 megapixel felbontású LUMIX DMC-TZ1, a világ legkisebb* 10-szeres optikai zoommal ellátott digitális fényképezőgépe. A lenyűgöző teljesítményű, optikai képstabilizátorral szerelt LEICA DC objektívet egy kompakt, könnyen hordozható testbe építették be. Ezt a visszahúzható lencsék tükrös rövidített optikával való ötvözése teszi lehetővé, amely technológia a világon elsőként került alkalmazásra.

Csakúgy, mint a LUMIX-sorozat egyéb modelljei, a TZ1 is rendelkezik

MEGA O.I.S. (optikai képstabilizátor) technológiával, amely mára alaptulajdonsággá vált a piacon szereplő digitális fényképezőgépeknél. A kézremegés mindig is kritikus tényező volt bizonyos fényképezési helyzetekben, mint pl. rendkívül közeli (makró) felvételeknél, gyenge beltéri fényviszonyok mellett, éjszaka történő fotózásnál, vagy nagy zoomátfogás használata esetén, amikor a kéz legkisebb mozgása is homályossá tehette, s így elronthatta a képet. A MEGA O.I.S. technológia azonban tiszta, szép képek készítését teszi lehetővé minőségi kompromisszumok nélkül.

A TZ1 teljesítményének további fokozására szolgál az újonnan kifejlesztett képfeldolgozó áramkör, a Venus Engine III, amely külön-külön érzékeli a színekből és a fénysűrűségből származó zajosodást, és csak a képminőséget jelentősen rontó, kromatikus zajokat szűri ki. Ennek eredményeképpen magas fényérzékenység érhető el, ami lehetővé teszi ISO 800-as érzékenységi szinten teljes felbontásban történő fényképezést.

A MEGA O.I.S. és a nagy érzékenységű felvétel sikeres kombinációja segít, hogy bármilyen fényképezési helyzetben kiküszöböljük az elmosódás jelenségét.

A TZ1 intuitív, nagy fényerejű, 2,5″-os nagy felbontású (207 000 pixeles) LCD-kijelzővel rendelkezik. Ennek segítségével egyszerűen és jól láthatóan tekinthetjük meg képeinket kritikus megvilágítási helyzetekben is, mivel a készülék a fényviszonyoknak megfelelően, automatikusan szabályozza a kijelző fényerejét. További újítás, hogy a TZ1-gyel egyetlen feltöltéssel 250 képet készíthetünk (CIPA), mivel az új Venus Engine III energiaigénye a Venus Engine II-höz képest csupán 80%. A reakcióidőket tekintve a zárkioldási késedelem minimum értéke 0,006 másodperc, a zárköz pedig kb. 0,5** másodperc. A lineáris AF-rendszer használata tovább gyorsítja az autofókusz működését, amelyet gyorsasága miatt már eddig is nagyra értékeltek egyéb LUMIX modellek kapcsán. A fényképezőgép 0,95 másodperc alatt teljesen üzemkész, ami a piacon szereplő összes, zoom-objektíves digitális fényképezőgépnél gyorsabb.

Sorozatfelvétel üzemmódban a TZ1-gyel 3 kép/másodperc sebességgel maximális felbontású képeket készíthet***. Lehetséges továbbá folyamatos sorozatfelvételt készíteni, amelynek csupán a beépített memória, illetve az SD-memóriakártya kapacitása szab határt****.

A LUMIX DMC-TZ1 szó szerint „többcélú” fényképezőgép, amelyet a hatékony 10-szeres optikai zoom, és a kettős képstabilizálás – a MEGA O.I.S. és a nagyfokú érzékenység – kitűnően használhatóvá tesz szinte minden fényképezési helyzetben. Kompakt mérete révén könnyen szállítható; tökéletes útitárs a kedves pillanatok megőrzésére.

*Az 1 megapixel, vagy annál nagyobb felbontású állóképek készítésére alkalmas fényképezőgépek között. 2006. február 14-től.

**Az AF működési ideje nélkül értendő.

*** Általános üzemmódban maximum öt kép / finom felbontású üzemmódban három kép.

****A folyamatos sorozatfelvétel sebessége memóriakártyától függően változik.

A készíthető képek száma függ a memóriakártya kapacitásától, az akkumulátortól, a kép méretétől, valamint a tömörítés módjától és mértékétől.

1. A világ legkisebb 10-szeres optikai zoommal ellátott digitális fényképezőgépe LEICA DC objektív, és – a világon elsőként – a visszahúzható lencsék és a tükrös rövidített optika ötvözetével

A TZ1 objektívében a világon elsőként ötvözték a visszahúzható lencséket a tükrös rövidített optikával, amely egy prizma alkalmazásával valósult meg. A LEICA DC VARIO-ELMARIT objektív három aszférikus lencsetagot is magában foglal, ami a torzítás kiküszöbölése mellett biztosítja azt is, hogy a 10-szeres optikai zoommal felvértezett optikai rendszer hihetetlenül keskeny kameravázban találjon otthonra. A nagyítási arány 3 megapixeles felbontásban az Extra Optikai Zoom funkciónak köszönhetően ráadásul 12,5-szeresre növelhető. Mindez a CCD középső részének szándékos felhasználásával történik. A 4-szeres digitális zoom funkcióval kombinálva akár 50-szeres nagyítási faktor is elérhető.

2. MEGA O.I.S. a kézremegés hatásainak csökkentésére, és nagy érzékenységű üzemmód a fotóalanyok mozgásának kiküszöbölésére

A MEGA O.I.S. (optikai képstabilizátor) – a digitális fényképezőgépek számára valósággal nélkülözhetetlen funkció – a teljes LUMIX termékskála minden egyes modelljében megtalálható. A felhasználók világszerte nagyra becsülik és értékelik, ezért ez a funkció mostanra alapkövetelménnyé vált a digitális képkészítés porondján.. A rendszer lényege, hogy minden apró kézrezdülést másodpercenként 4000-szeres mintavételezéssel pontosan felmér, és a tiszta, éles képalkotás érdekében korrigál. Kétféle üzemmódban is használható (Mode 1 és Mode 2), melyek közül az első folyamatosan vizsgálja, követi és kompenzálja a mozgásokat, míg a másodiknál az O.I.S.-lencseblokk csupán a kioldó gomb megnyomásakor lendül mozgásba és egyenlíti ki a remegést. Ebben az üzemmódban a maximális hatékonyság elérése érdekében az objektív részét képező O.I.S. lencseblokk az exponálás pillanatáig középen marad, hogy aztán a lehető legrövidebb úton, a leggyorsabban vegye fel az élesség zálogát jelentő, az optikai tengely töretlenségét biztosító pozíciót. A hagyományos, képstabilizátor nélküli modellekhez viszonyítva a MEGA O.I.S. még alacsonyabb zársebesség alkalmazása esetén is elmosódásmentes képet biztosít.

Így például akkor is tiszta és gyönyörű képet kap, ha lassabb zársebességet igénylő beltéri portrét vagy éjszakai felvételt készít, illetve makró üzemmódban kíván lefotózni, például egy virágot. A folyamat optikai, így egyáltalán nem gyakorol negatív hatást a képminőségre.

A TZ1 lehetővé teszi továbbá képek készítését manuálisan beállított érzékenységgel akár ISO 800 üzemmódban is, maximális felbontás mellett. Ez a továbbfejlesztett zajcsökkentésnek köszönhető, ami abból ered, hogy a színekből és a fényerősségből származó zajokat az újonnan kifejlesztett, nagy teljesítményű képfeldolgozó áramkör, a Venus Engine III külön-külön érzékeli.

A képstabilizálási technológiák e sikeres kombinációjának köszönhetően a képek elmosódását eredményező két fő probléma – a kézremegés, illetve a fotóalany mozgása – gond nélkül leküzdhető. A LUMIX DMC-TZ1 készülékkel – a MEGA O.I.S.-nek és a nagy ISO-érzékenységi beállításoknak köszönhetően – tiszta és éles fotókat készíthet szinte bármilyen helyzetben.

3.Készítsen akár ISO 800-as felvételeket maximális felbontásban az új, nagy teljesítményű képfeldolgozó áramkörrel, a Venus Engine III-mal

A képfeldolgozó áramkör, a digitális fényképezőgép agya, amely a kiváló képminőségért és a gyors reakcióidőért felelős. Az új Venus Engine III örökölte a hagyományos Venus Engine II gyors reakcióidejét és az általa biztosított kiváló képfeldolgozási képességet, azonban túl is mutat rajta, mivel sokkal nagyobb mértékben képes csökkenteni a zajosodást magasabb ISO-beállításoknál. Akár ISO 800-as beállításnál, maximális felbontás mellett is lehetséges a fényképezés, és élvezhetőek a nagyobb zársebesség nyújtotta előnyök. Emellett a Venus Engine III energiaigénye mindössze 80%-a a Venus Engine II-ének, így az akkumulátor hosszabb üzemidejének köszönhetően akár 250 felvételt (CIPA) is készíthetünk egyetlen feltöltéssel. A többcélú képfeldolgozási képességeken túl a Venus Engine III kimagasló reakcióidővel is büszkélkedhet – a kioldási időkésés minimuma 0,006 másodperc, a zárköz pedig kb. 0,5* másodperc, amely lehetővé teszi a legjobb pillanatok megörökítését. Sorozatfelvétel üzemmódban lehetőség nyílik akár három, maximális felbontású felvétel készítésére másodpercenként**.

Lehetséges továbbá folyamatos sorozatfelvétel készítése, amelynek csupán a beépített memória, illetve az SD-memóriakártya kapacitása szab határt***.

*Az AF működési ideje nélkül.

** Standard üzemmódban maximum 5 kép / finom üzemmódban 3 kép.

***A folyamatos sorozatfelvétel sebessége memóriakártyától függően változik.

A készíthető képek száma függ a memóriakártya kapacitásától, az akkumulátortól, a kép méretétől, valamint a tömörítés módjától és mértékétől.

4. Nagyméretű, világos, 2,5″-os LCD, nagy nézési szögű funkcióval a könnyű fényképezés és lejátszás érdekében

Az FX01 nagy képfelbontású (207 000 pixeles), 2,5″ méretű LCD-vel rendelkezik. A CCD új olvasási módszerének köszönhetően rendkívül megnő az érzékenység, így az LCD-n megjelenő élő kép sokkal fényesebb, és még rossz fényviszonyok között is kényelmes fotózást biztosít.

Az új nagy nézési szögű (High Angle) üzemmódnak köszönhetően a kijelző rendkívül jól látható döntött szögből is, például, amikor magasra tartjuk a fényképezőgépet, hogy a tömeg felett készíthessünk fotókat. Ez az opció külön gomb* megnyomásával azonnal elérhető.

A Power LCD funkció segítségével az LCD háttérvilágításának erősségét fokozhatjuk 40%-kal, így erős kültéri fényviszonyok mellett is jól látható képet kapunk.

A nagy felbontású LCD ezenkívül lehetővé teszi akár 25 kép indexének megjelenítését is, valamint a képek dátum szerinti keresését az új Naptár Kijelző üzemmód segítségével.

5. Még gyorsabb, lineáris AF-rendszer

A TZ1 az első LUMIX modell, amelyben lineáris AF-rendszer található. Ezt ötvözve a – más LUMIX modellekben gyorsasága révén méltán elismert – nagy sebességű AF funkcióval olyan autofókusz reakcióidőt kapunk eredményül, ami kategóriájában egyedüláll. A jelentősen lerövidült élességállítási idő mellett a motor működését is sikerült csöndesebbé tenni, és immár lehetséges mozgókép felvétele közben is használni a zoomot. A lineáris AF-rendszer a folyamatos autofókusz működésére is pozitívan hat, így mozgó tárgyak vagy személyek fényképezése közben is pillanatkész, pontos élességállítást eredményez. A Venus Engine III-ban rejlő képességeket és a TZ1 általánosan gyors reakcióidejét kiegészítve az új lineáris AF-rendszer hozzájárul ahhoz is, hogy a bekapcsolási idő drasztikusan, – mintegy 0,95 másodpercre – csökkenjen. Az eredmény: villámgyors, könnyed fényképezés, elmulasztott pillanat nélkül.

6. Tiszta, fényes, széles VGA mozgókép-rögzítés, amelyet nagyképernyős televízión is meg lehet tekinteni

A 30 kép/másodperc képfrissítési idejű, szabvány VGA üzemmód (640 x 480) mellett a TZ1 képes teljes méretű, szélesképernyős (wide) VGA (848 x 480) felvételeket készítésére is. Ez lehetővé teszi, hogy szélesképernyős televíziókon, zavaró oldalsávok nélkül, teljes szépségükben tündököljenek a készülékkel készített videók. A CCD összetett képpontkiolvasási eljárásának köszönhetően felvételeink fényerőben sem szenvednek hiányt, sem az élőképen, sem utólag megtekintve azokat. A lineáris AF alkalmazásával a mozgókép rögzítése közbeni zoomolás is lehetséges, miközben a kép tisztaságáról, remegésmentességéről az optikai képstabilizátor gondoskodik.

7. A tulajdonságok széles skálája: egy tökéletes útitárs

A TZ1 18 beépített motívumprogrammal* rendelkezik, annak érdekében, hogy számtalan fotózási helyzettel megbirkózhasson. A „nagy érzékenységű”** üzemmód, – a CCD összetett képpontkiolvasási eljárása által lehetővé tett egyik megjelenítési mód – ideális mozgásban lévő fotóalanyok elmosódás nélküli fényképezésére, akár ISO 1600 érzékenységi szinten is. Az új „Tengerpart” üzemmód tökéletes erős napfényben történő fényképezéskor, a „Légi” üzemmód pedig a repülőgép ablakán keresztül készített képeknél hasznos. Említésre méltó még a „Vízalatti” üzemmód, aminek a segítségével – a külön kapható vízalatti tokot alkalmazva – látványos víz alatti felvételeket készíthet. A víz alatti tok 40 m mélységig vízálló, a „Víz alatti” üzemmód pedig visszaadja a természetes színeket olyan mélységben is, ahová már nem ér el a napfény. Utazáskor használható egyéb hasznos tulajdonságok pl. az „Utazási dátum beállítása” – amely az indulás beállítása után időrendben rögzíti a felvételeket -, valamint a „Világidő beállítása” – aminek segítségével világszerte 74 földrajzi hely helyi idejét és dátumát határozhatja meg. 

A TZ1 13,4 MB beépített memóriával rendelkezik. Ennek használatával akkor is készíthet képeket, ha nincs Önnél SD-memóriakártya, ezáltal lehetősége nyílik kedvenc felvételeinek megőrzésére, hogy megoszthassa azokat másokkal is, bárhová is megy.

A LUMIX TZ1 hasznos tulajdonságai révén izgalmasabbá teszi a fényképezést utazásai során, 10-szeres optikai zoomos Leica objektívével, könnyű, kompakt kivitelével tökéletes útitárs.

*Az Makró üzemmódon kívül.

**”Nagy érzékenység” üzemmódban a felbontás jelentősen csökken.

A DMC-TZ1-es várhatóan áprilistól lesz Magyarországon elérhető 100 ezer Ft körül bruttó fogyasztói áron.