Exkluzív: Canon EOS-650D

0

Élességállítás, sorozat, videó

Élességállítás

Az élőképes/videós DSLR-ek egyik gyenge pontja az autofókusz. A tükrös keresők kialakítása a fázis-különbség elvén működő AF-rendszernek kedvez, de az élőkép miatt kiiktatott tükör a kompaktokban is használt kontraszt-alapú AF bevezetését tette szükségessé. Mindez LiveView módban és mozgókép rögzítésnél is elég esetlen, lassú automata élességállítást jelentett.

Az EOS-650D-nél nagyon ráfeküdtek egy videó és élőkép szempontjából is használhatóbb élességállítás kialakítására. Ebből lett a most bemutatkozó Hybrid CMOS AF rendszer, melynek legfőbb előnye, hogy gyorsabb kontraszt alapú és fáziskülönbség elvén működő élességállítást kínál, valamint folyamatos fókuszálást tesz lehetővé videofelvétel és élőkép használata mellett is.
Mindkét esetben FlexiZone-Multi és FlexiZone-Single üzemmódokat, illetve akár témakövetést is választhatunk.

Használata valóban kényelmesebb és valamivel gyorsabb az új STM optikákkal, bár azért van még hová fejlődni. Örvendetes viszont, hogy a Canon végre elindult ebbe az irányba, hiszen a 650D vásárlói nem csak előre megkomponált videoklippeket és filmetűdöket, hanem nyilván mozgalmasabb családi videókat is szeretnének készíteni. Egy fokkal kényelmesebben tehetik meg ezt.

Az autofókusz rendszer egyébként az EOS-600D-hez hasonlóan 9 AF-mezős, ezúttal azonban nem csak a középső pont keresztszenzoros (nagy pontosságú), hanem az összes.

A manuális élességállítás nem változott. Szükség esetén 5 és 10x-es nagyítást kapcsolhatunk az élőképen.

Sorozat fényképezés

Az EOS 650D 5 kép/mp-es sorozatra képes. Elődje 3,7 kép/mp-et tudott ugyanilyen felbontás mellett. A készíthető képek száma nagyjából ugyanúgy alakul, ahogy az elődnél. A legjobb minőségű, 18 megapixeles JPEG-ből kb. 22 lőhető egyhuzamban. RAW-ban 6 kép készülhet, mígy RAW-JPEG beállításnál meg kell elégednünk 3 fotóval.

Videofelvétel

A Full HD (MPEG-4 AVC/H.264) mozgókép felbontás ugyebár alap volt már a 650D-t megelőző modelleknél is. Másban kellett fejlesztenie a Canonnak, ez pedig a fent említett autofókusz volt. A gyorsabb és jobban használható élességállítással, valamint az érintésérzékeny, kihajtható LCD-vel a mindennapokban is kényelmesen használható házi videófelvevőt kapunk. A minőségen a sztereó mikrofon és az elődben is választható manuális rekesz és záridő állítás is dob, de korrigálhatjuk az expozíciót (+/-3 Fé tartományban, 1/3 értékenként), és ISO100-6400 között az érzékenység is szabályozható. A felvétel közbeni manuális állításnál nem árt külső hangfelvevőt használni, mert ahogy elődjéé, a 650D tárcsája is kemény, kattogós. Nagyon belehallatszik a felvételbe.

Megmaradt a korábban bevezetett Video Snapshot mód, mellyel rövid, akár 2-8 mp-es snitteket készíthetünk, majd ezeket összefűzhetjük, sorrendjüket átrendezhetjük.

A videofelvétel most is a megszokott külön gombbal indítható, mely az élőkép bekapcsolására is használható. Aktiválhatjuk az új videó üzemmódon keresztül is, mely a bekapcsoló kar harmadik állásánál kapott helyet. Egy perc Full HD felvétel esetén kb. 330 MB adatmennyiséggel számolhatunk.

Egyéb szolgáltatások

Kezdők és haladó felhasználók is rengeteg beállítási lehetőséget, vagy éppen automata, fotóst segítő funkciókat találnak a fényképezőgépen. Az abszolút kezdőknek szánták az intelligens témamód kiválasztást, melynél még a felvétel témáját sem kell megadnunk, a gép elemzi a helyzetet és maga választja ki azt.

A különféle kreatív képeffektusok a fotó végső feldolgozásában segítik a szerkesztő szoftverekben kevésbé jártas, vagy időhiányban szenvedő fotóst. Ezek közé most egy új vízfestmény (Water Painting) effektus, valamint egy aszfaltrajz (Art Bold) hatás került.

Két fontosabb felvételi üzemmóddal is gazdagodott a készülék, melyeket a gyártó az üzemmód választó tárcsán helyezett el, hogy könnyebben elérjük őket. Egyikük a HDR Backlight Control, mely 3 felvételt készít, és ezek egyesítésével küszöböli ki a szembefény okozta dinamikacsökkenést. A másik a Handheld Night Scene, melyet gyenge fénynél használhatunk, ha nincs nálunk állvány és kézből kényszerülünk – lehetőleg bemozdításmentes – fotókat gyártani. A fényképezőgép 4 képet exponál sorozatban, majd ezeket egyesítve próbálja elkerülni a bemozdulást.