Exkluzív: Canon PowerShot S90

0

Felépítés I.

Bevezető

A három évvel ezelőtt eltűnt PowerShot S széria folytatását a Canon idén augusztusban, a PowerShot G11-es bemutatásával együtt jelentette be. A nagyobb testvérrel azonos képrögzítő és feldolgozó rendszerrel ellátott, már-már ultrakompakt méretű PowerShot S90 szerény külseje ellenére olyan említésre méltó képességekkel rendelkezik, mint az f/2.0-ás nagy kezdő fényerejű objektív, a 28 mm-es kisfilmes optikáknak megfelelő nagylátószög, az ISO 12800-as érzékenység vagy a RAW fájl mentési lehetőség.

Pusztán a specifikációt nézve, a PowerShot S90 méltó folytatása a klasszikus sorozatnak, de nézzük mi rejlik a számok mögött.

Képérzékelő

A Canon PowerShot S90-be vélhetőleg ugyanaz az 1/1,7″ típusú, 10 millió effektív pixeles CCD került, mint a PowerShot G11-be. A főbb adatok ugyanis megegyeznek (a szenzor előtti antialias szűrő eltérő lehet, hiszen elképzelhető, hogy ezeket a Canon a gépek objektívjeihez igazítja).

A legnagyobb felbontást választva 3648×2736 képpontos felvételeket készíthetünk, de emellett választhatunk 6M, 4M, 2M és VGA felbontást is. Akik nem szeretik a 4:3-as kép oldalarányt, használhatnak 16:9 oldalarányú, 3648×2048 pixeles formátumot is. Közvetlenül 3:2 oldalarányú fotót nem készíthetünk, de arra van lehetőség, hogy a kijelzőn megjelenjen a 3:2 oldalarányú fotó képhatára.

A fotókat kétféle JPEG tömörítéssel, vagy veszteségmentes RAW formátumban menthetjük el. Utóbbi esetben választhatunk a RAW mellé JPEG file mentését is.

Az érzékenység automatikusra is választható, de kézzel is megadhatjuk ISO80 és ISO3200 között.
Kevés fény módban a gép akár ISO12800-at is használhat, de csak 2,5 Mpixelen, s ilyenkor a gép teljesen automata módban működik (expozíció kompenzáció és fehéregyensúly sem állítható be).

Optika

A Canon PowerShot S90 vadonatúj objektívet kapott. Végre ismét visszatért a korábban a G sorozatra jellemző nagy fényerejű optika, amely nagyátószögnél f/2,0 fényerőt kínál. Igaz, tele állásban már nem olyan kiemelkedő a helyzet, sőt, teljesen átlagos: f/4,9. Az optika fizikai gyújtótávolsága 6-22,5 mm, amely kisfilmes rendszerben 28-105 mm-nek feleltethető meg.

Kikapcsolt állapotban a frontlencsét az automatikusan bezáródó vastag, masszív műanyag lamellák védik. A lehető legkevesebb berázott kép érdekében az optikába stabilizátort is beépítettek.
Előtétlencse illetve optikai szűrő használatára nincs lehetőségünk. Az optika körül látható gyűrű ugyanis nem az általunk már megszokottnak tekinthető adaptergyűrű rögzítési helye, hanem kezelőszerv. Ezen elektronikus gyűrűvel akár a zoom is kezelhető (de más funkciója is lehet, lásd kezelőszervek oldalon).

Sorozat fényképezés, videó

A Canon PowerShot S90 sorozat sebessége nem túlzottan jó, sajnos még lassabb, mint a PowerShot G11-é, pedig az sem volt egy kapkodó őrült. A viszonylag visszafogott felbontás ellenére maximum 0,9 kép/mp sebességet érhetünk el gyári adatok szerint. Remek tulajdonság viszont, hogy sorozatot RAW formátumban is lehet készíteni. Ez esetben a sorozat sebessége a kártya sebességétől függ. JPEG formátumot használva már közepes sebességű kártyánál is kártyakapacitásig tartó sorozatot használhatunk. Ha lassú kártyát alkalmazunk, akkor a puffer betelítődéséig tartható a 0,9 kép/mp sebesség JPEG képeknél, utána a kártya írási sebességétől függően lassul a képkészítés.

A hagyományos sorozatmódon kívül autofókusz sorozat is használható, ilyenkor minden egyes kép előtt újrafókuszál a gép.

Lehetőség van automatikus expozíció sorozat és fókuszsorozat készítésére is, előbbinél ±1/3..2 Fé eltérés lehet az egyes képek között, míg utóbbinál ±1..3 értékkel térhetünk el a kézileg beállított fókuszponttól (AF módban nincs funkciója e módnak). Mindkét esetben 3 kép készül.

Videofelvétel tekintetében a PowerShot S90 képességei a G11-éhez hasonlóak. Bár manapság már a HD a divat – tegyük hozzá nem is ok nélkül – az S90 maximum VGA felbontású (640×480 pixeles) videók rögzítésére alkalmas. A legnagyobb felbontás mellett 320×240 pixeles méret is választható.

Pozitív viszont, hogy a tömörítés H.264 kodekkel történik, amely így hatékonyabban használja ki memóriakártyánk szabad kapacitását (hátránya viszont, hogy a DivX képes DVD lejátszók sem képesek megbírkózni az ilyen tömörítésű fájlokkal). A képfrissítés minden esetben 30 kép/mp.
Különleges videók is készíthetők a színcsere és színkiválasztás módban (előbbi egy színt cserél egy másikra, míg utóbbi egyetlen színt hagy meg, a többit a szürke különböző árnyalataivá konvertálja).

A QuickTime MOV videókba mentett hangfelvétel 44,1 kHz mintavételezésű és 16 bites kvantálású, PCM formátumú. A kiváló minőségű hangok már csak egy dologban maradnak el a tökéletestől: sajnos a felvétel mono.

A mozgóképrögzítés során optikai zoomot nem használhatunk, ezen kívül még az automatikus élességállítás is blokkolva van. Ezeket mind felvétel előtt kell beállítanunk. Mozgóképrögzítés közben digitális zoom áll rendelkezésünkre, illetve a fénymérés is aktív marad.