Exkluzív: Canon PowerShot S90

0

Felépítés II.

Ergonómia

A Canon PowerShot S90 a szokásos S-szériás jegyeket viseli magán. Masszív fém burkolat, vékony kialakítás az ultrakompakt méret eléréséhez, sok kezelőszerv. A kényelemről itt nagyon nem lehet és nem is érdemes beszélni, az ultrakompakt gépeknél természetes módon a méret a fontosabb, márpedig kis vázon nem lehet jó markolatot kialakítani. Ujjaink megtámasztásához elől sem kiemelkedés, sem gumi bevonat nem található, hátul viszont kapunk egy kis támasztékot az üzemmódtárcsa alatt, amelynek hüvelykujjunkat nyomhatjuk hozzá. Ez stabilabb géptartást tesz lehetővé

A könnyű kezelhetőséget az átgondoltan elhelyezett kezelőszervek és a két vezérlőtárcsának együttesen köszönhetjük. Ráadásul az elülső tárcsa funkciója közvetlenül egy dedikált gombbal változtatható, nem kell a menüt bújunk ahhoz, hogy más feladat ellátására programozzuk át.

Kereső és LCD

A képek komponálását a hátsó, 3″ képátlójú (hasznos átló: 2,9″ – 7,4 cm) kijelzőn végezhetjük, amely 460 ezer szubpixelből áll. Ez a felbontás bőven átlag feletti, amely remek részletgazdagságú képmegjelenítést tesz lehetővé. A betekintési szög is remek, még alulról nézve is jól látható képet kapunk. A tükröződésmentesítő bevonatnak hála, az LCD képe erős napsütésben is jól látható.

Felvételkor részletes információkat láthatunk a kijelzőn, sőt akár segédrács és élő hisztogram is megjeleníthető.
A kijelzésre kerülő információk egy részét az egyedi kijelzés menüpont alatt állíthatjuk be.
Az akkumulátor töltöttségének állapotát folyamatosan nyomon követhetjük az LCD bal felső sarkában, teljes, 2/3, 1/3 töltöttség valamint kimerült állapot szimbólum segítségével.

Visszajátszáskor a képekbe maximum 9,8×-es mértékben nagyíthatunk bele, nagyított nézetben a képek között a hátsó vezérlőtárcsával lapozhatunk. Így könnyedén összehasonlítható két egymás után készült felvétel élessége. A lejátszás képernyőjének üzemmódjai a következők: csak kép, kép minimális adatokkal (képméret, dátum, fájl sorszám), kép részletes adatokkal plusz hisztogrammal (kiégett részek villogtatva), nagyított mód teljes képpel. Ez utóbbi esetében a kijelző jobb alsó részében a nagyított képet, bal felső részében a teljes képet láthatjuk. Ez a mód jelenik meg felvételkészítés után is, ha ezt a felvétel menüből kiválasztottuk (másik lehetőség a részletes info nézet).

További érdekesség, hogy a képek automatikus elforgatása nem csak felvétel állásban, de lejátszáskor is működik. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a portré formátumú képeket valóban portré képként jeleníti meg (álló formátumban), de a gépet elforgatva viszont a teljes kijelzőt kihasználva nézhetjük vissza a fotót.

Élességállítás

Az élességállítás történhet manuálisan, vagy az automatika által. Automatikus élességállításnál egyszeri vagy folyamatos módot használhatunk, ezen felül választhatunk középső fókuszkeret, vagy arcérzékelés közül is. Sajnos a PowerShot S90-be nem került be a Canon FlexiZone élességállítása, amely lehetőséget biztosítana a fókuszkeret közvetlen kiválasztására. Az S90-nel csak a középső fókuszpozíció használható.
A fókuszterületet azonban itt is választhatjuk kisebbnek vagy nagyobbnak. Arcérzékelő módban több arcot is képes felismerni a fényképezőgép, amelyek között váltani is lehetséges.

Kézi élességállításnál távolságskála és digitális nagyított kép jelenik meg a könnyebb beállítás érdekében.

A fényképezőgép előlapján a kereső közelében található az AF segédfény forrás, amely gyenge fényben narancs színnel világítja meg a témát a könyebb élességállítás érdekében. A jó fényerejű objektívnek köszönhetően nagylátószögnél a hatótávolság akár 3-4 méter is lehet.

Vaku

A Canon PowerShot S90 felugró vakut kapott, méghozzá motoros működtetésűt. Amikor a szükség van a vakura, a gép feltolja a villanót, amely így 4 cm-re kerül az optikai tengelytől. Igaz, sokat nem nyerünk, hiszen fixen beépített vaku esetén is lenne 3,5 cm távolságunk. Ez a módszer azonban mindenképpen érdekesebb és vagányabb, reméljük a mozgató motor élettartama hosszú, mert a vaku kézzel nem nyitható és csukható.

A vaku üzemmódok között hosszú szinkron idejű és második redőnyre szinkronizált is van. Megadhatjuk a vaku teljesítmény kompenzációját ±2 Fé tartományban, és itt választhatunk biztonsági üzemmódot is, amely során a gép felülbírálhatja megadott értékeket. Arra is lehetőségünk van, hogy kézileg adjuk meg a vakuteljesítményt, legkisebb, közepes, legnagyobb értékben.

A vörösszem csökkentő vakumódban – amelyet külön nem választhatunk, de arcfelismerés után ezt fogja használni a gép – nem elővillantással, hanem az AF segédfény folyamatos világításával próbálja meg összehúzni a pupillát. Azt is kiválaszthatjuk, hogy közvetlenül fotózás után hajtson-e végre szoftveres vörösszem korrekciót a gép, vagy sem. Ha mégsem kérjük, még akkor is van mód ezek javítására lejátszás módban. Ekkor a fényképezőgép felméri a kép azon területeit, ahol vörös szemek találhatók, de arra is lehetőséget biztosít, hogy kézzel válasszuk ki a vörös szemeket, ha az automatika nem, vagy nem jól ismerte fel ezeket.

Csatlakozók, akku, memóriakártya

A fém állványmenet jó közelítéssel az optikai tengely alatt található, talán csak néhány mm eltérés tapasztalható az ideálistól. Állványra helyezett fényképezőgépnél sajnos sem a memóriakártyát, sem az akkumulátort nem tudjuk cserélni.

Az elkészült felvételeket a PowerShot S90 SecureDigital, SecureDigital HighCapacity, Multimedia Card, Multimedia Card Plus és HighCapacity Multimedia Card Plus memóriakártyára tudja rögzíteni.

Az NB-6L típusú, 3,7 V-os, 940 mAh kapacitású Li-ion akkumulátort külső töltőben tölthetjük fel. A CIPA ajánlása alapján készült gyári mérés szerint egy feltöltéssel 220 kép készíthető.

A fém megerősítéssel ellátott akkumulátor és memóriakártya fedlap kinyitott állapotában a fényképezőgép nem használható.

A csatlakozókat a fényképezőgép bal oldalára helyezték két műanyag ajtó mögé. Itt található az A/V és a HDMI kimenet, valamint a Hi-Speed USB 2.0 csatlakozó.