Exkluzív: Canon PowerShot S90

0

Kezelőszervek

A gép kis mérete ellenére meglepően sok gomb és tárcsa áll rendelkezésünkre a paraméterek vagy a működési módok közvetlen módosítására. Ezek a gép előlapján, felső részén és a hátlapon foglalnak helyet. A sok kezelőszerv ellenére az S90 egyáltalán nem tűnik zsúfoltnak.

Elöl

felső kezelőszervek

(1) Objektív tubusa körüli vezérlőtárcsa. Funkciója programozható a következők szerint: rekeszérték beállítás, érzékenység módosítása, expozíció kompenzáció, kézi élességállítás, fehéregyensúly, zoom léptetés.

Fent

felső kezelőszervek

(1) Főkapcsoló.
(2) Ring Func.: az elülső vezérlő gyűrű funkciójának megadása.
(3) Zoomkar.
(4) Exponáló gomb.
(5) Üzemmód választó tárcsa: itt állítható be a fényképezőgép működési módja, összesen 9 lehetőség közül választhatunk:
– kamera állás: videofelvételek készítéséhez. Használhatunk makró módot, kézi élességállítást, önkioldót, megadhatjuk a fehéregyensúlyt, a színmódot és a felbontást.

– SCN: 18 témamód közül választhatunk: színkiválasztás (a kiválasztott színen kívül minden szürke árnyalatos lesz), színcsere (a kiválasztott színt másikra cserélhetjük, miközben a többi szín megmarad), nosztalgia, panoráma jobbra, panoráma balra, portré, tájkép, éjszakai, mozgó gyerek, beltéri, naplemente, éjszakai portré, tűzijáték, vízpart, vízalatti, akvárium, lombozat, hó.
– kevés fény mód: akár ISO12800 érzékenység is elérhető e módban, de itt fehéregyensúly és exp. kompenzáció sem használható.
– Auto állás: ekkor a fényképezőgép majdnem teljesen automatikus működésű, a funkció menü tartalma szinte teljes egészében inaktív, csak a képméret választható, de automatikusra rögzített az érzékenység, fehéregyensúly, rekesz- és zársebesség érték, színmód, s sorozat mód sincs. A vakumód és az önkioldó viszont beállítható.
– P mód (programautomatika): a rekesz és zársebesség kivételével itt minden paraméter a fotós által megváltoztatható.
– Tv (zársebesség előválasztás; rekeszautomatika): megadhatjuk a használni kívánt záridőt, s a használt fénymérés alapján ehhez választ megfelelő rekeszértéket a fényképezőgép. A következő értékek közül választhatunk: 15; 13; 10; 8; 6; 5; 4; 3,2; 2,5; 2; 1,6; 1,3; 1; 0,8; 0,6; 0,5; 0,4; 0,3; 1/4; 1/5; 1/6; 1/8; 1/10; 1/13; 1/15; 1/20; 1/25; 1/30; 1/40; 1/50; 1/60; 1/80; 1/100; 1/125; 1/160; 1/200; 1/250; 1/320; 1/400; 1/500; 1/640; 1/800; 1/1000; 1/1250; 1/1600 mp. Vagyis az értékeket 1/3-ad blendénként választhatjuk ki. Ha túl kicsi vagy túl nagy értéket választanánk, amellyel a rendelkezésre álló rekeszértékek közül egyikkel sem lehetne megfelelő expozíciót elérni, akkor amennyiben a biztonsági eltolás be van kapcsolva, a gép felülbírálja a beállított értéket a megfelelő expozíció érdekében.

– Av (rekesz előválasztás; záridő automatika): ekkor a blende mérete adható meg és a zársebességet fogja az automatika kiszámolni. Nagylátószög esetén a következő értékek közül választhatunk: F2; F2,2; F2,5; F2,8; F3,2; F3,5; F4; F4,5; F5; F5,6; F6,3; F7,1; F8. Tele állás esetén a legnagyobb blende természetesen F4,9, a legszűkebb blende ez esetben is F8. A rekeszértékek is 1/3-ad Fé-enként követik egymást.
– M mód (kézi mód): a fényképezőgép beállítása teljes egészében a fotósra van bízva, mind a rekesz, mind a zársebesség értéke megadható.

– C mód (CUSTOM – egyéni mód): ebben az állásban korábban elmentett értékek hívhatók elő, amelyek érintik az összes expozíciós adatot, beleértve még a zoom pozíciót is. Ezeket az értékeket a felhasználó mentheti el a menüben.

Hátul

hátsó kezelőszervek

(1) Programozható gyorsbillentyű (Shortcut gomb): felvételkor a menüben előre megadott funkciót valósítja meg. Beállítható lehetőségek: arc kiválasztása, érzékenység, fénymérés, fehéregyensúly, egyéni fehéregyensúly, AF szervo, digitális telekonverter (1,4 vagy 2,3×), vörösszem korrekció, intelligens kontraszt, AE rögzítés, AF rögzítés, kijelző kikapcsolása. Lejátszáskor a képeket felvehetjük a közvetlen nyomtatásra utasítottak listájába.
(2) Lejátszás gomb: megnyomásával felvétel-prioritásos lejátszás módba jutunk.
(3) Négyirányú navigáló és vezérlőgyűrű: a gyűrű segítségével többnyire a rekesz, vagy zársebesség, illetve a kijelzőn megjelenített aktuális paraméter értékét állíthatjuk be, illetve lejátszás módban a képek közötti lapozásra szolgál. A gyűrű a négy irányban nyomógombként is működik a következő funkciókkal:

  • fel: expozíció kompenzáció, illetve lejátszáskor a Jump funkciót valósítja meg, leszűrhetjük a visszajátszandó képeket dátumra, kategóriára, mappára, megjeleníthetjük csak a videókat és ugorhatunk előre vagy hátra 10 vagy 100 képet
  • le: önkioldó, lejátszás módban egy kép törlése
  • balra: makró és kézi fókusz mód
  • jobbra: vaku mód (a vaku engedélyezése automatikusan feltolja a vakut)

(4) SET/FUNC gomb: a menükben és felvételkor van hatása. Az aktuális érték kiválasztására ill. felvételkor a funkció menü megjelenítésére szoglál.

(5) DISPLAY gomb: az LCD-n megjelenő információk mennyiségét változtathatjuk meg ezzel a gombbal. Az itt megjelenített adatokat ill. egyéb szimbólumokat a felvétel menüben állíthatjuk be (ld. következő oldal). Lejátszás módban a megjelenített információk tüntethetők el, vagy hozhatók vissza ill. a kiégett részeket villogtató hisztogram nézet választható ki, valamint az élesség ellenőrzésére szolgáló automatikus nagyítás nézet használható. Ez utóbbi esetben a gép az arcokat felismeri és egy gombnyomással válthatunk az arcok között, miközben a kijelző jobb alsó sarkában ellenőrizhetjük az élességet a nagyított képen. Ha szükséges, növelhetjük a nagyítás mértékét és elmozdíthatjuk a nagyítás pozícióját.
(6) Menu gomb: felvételkor vagy lejátszáskor a menübe juthatunk vele. A menürendszerről a következő oldalon találhatók részletes információk .